Συνεντεύξεις

Νίκος Σοφιανόπουλος: «Μέγιστο Πρόβλημα η έλλειψη πόρων»

sofianiopo.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Σοφιανόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδραβίδας Κυλλήνης, αυτοσυστήνεται: “Γεννήθηκα στην Πάτρα. Μεγάλωσα στη Βάρδα, όπου ολοκλήρωσα την βασική εκπαίδευση. Είμαι απόφοιτος του τμήματος φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχω ειδικευθεί στην διαπολιτισμική εκπαίδευση  και τη διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένη γλώσσα στο κέντρο  διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ήμουν γραμματέας του συλλόγου  φοιτητών φιλολογίας. Έχω διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Βουπρασίας την περίοδο 2006- 2010. Κατοικώ στο Κουρτέσι».

Πριν απαντήσει στις ερωτήσεις μας ο κ. Σοφιανόπουλος εκφράζει τις ευχές του: «κ. Ζαφειρίου, καταρχάς χρόνια πολλά σε εσάς και τους αναγνώστες της εφ. “ΠΑΤΡΙΔΑΣ”. Εύχομαι το 2016 να είναι ειρηνικό,  ευτυχισμένο  και δημιουργικό».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Η ενασχόληση  μου με τα κοινά ξεκινά από τα φοιτητικά  μου χρόνια με ενεργή συμμετοχή  στα συνδικαλιστικά όργανα του τμήματος φιλολογίας. Μετά την αποφοίτησή μου, επέστρεψα στον τόπο μου και εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος Βουπρασίας. Μετά από μια αποχή τεσσάρων ετών, αποδέχθηκα την πρόταση του Κ. Μοράντ να είμαι υποψήφιος με  τη “ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ”. Η ενασχόλησή μου  με τα κοινά είναι στάση ζωής. Ουσιώδης συμμετοχή  στα κοινά σημαίνει  νοιάζομαι για τους συμπολίτες  μου,  συμμετέχω ενεργά σε συλλογικές  δραστηριότητες με γνώμονα το κοινό καλό. Στόχος μου είναι με ήπιο και ουσιαστικό πολιτικό λόγο να συμβάλλω στην επίλυση  των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος  μας.

Ποιες είναι οι ευθύνες του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου;

Εκτός  από τις ευθύνες  που ορίζει  ο κανονισμός λειτουργίας  του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος οφείλει να εξασφαλίζει  τη δημοκρατική λειτουργία του κορυφαίου θεσμικού οργάνου του Δήμου και να διευθύνει τις συνεδριάσεις με τέτοιο τρόπο,  ώστε να εκφράζονται οι θέσεις όλων  χωρίς  αποκλεισμούς και να φωτίζονται ολόπλευρα όλα τα θέματα. Επιπλέον, πρέπει να προσπαθεί να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και θέσεις  με σκοπό, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, να λαμβάνονται αποφάσεις προς εξυπηρέτηση και όφελος των πολιτών.

Από τη μέχρι στιγμή θητεία σας ως πρόεδρος, θυμάστε μια πολύ δύσκολη στιγμή για εσάς; Σκεφθήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;

Υπήρξαν, όπως είναι φυσικό, στιγμές έντασης κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ήταν ελάχιστες. Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω εξαιρετική συνεργασία με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι με το πολιτικό τους ήθος και τη συμπεριφορά τους συμβάλλουν τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία και τη δημοκρατική εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι σήμερα  δεν έχω έρθει σε σύγκρουση με τη συνείδησή μου, τις αρχές και τις αξίες μου, επομένως δεν έχω σκεφτεί να τα ” παρατήσω”. Τις δυσκολίες γενικά τις αντιμετωπίζω ως πρόκληση. Δέχομαι την καλόπιστη κριτική, δεν φοβάμαι να αναγνωρίσω τα λάθη μου και προσπαθώ να  γίνομαι καλύτερος.

Ποια είναι τα πιο μεγάλα προβλήματα στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης;

Το μεγαλύτερο  πρόβλημα που αντιμετωπίζει  ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αλλά και όλοι οι Δήμοι, είναι  η έλλειψη πόρων σε σχέση με το κόστος άσκησης των αυξημένων αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφερθεί από την κυβέρνηση στους Ο.Τ.Α. Άλλα προβλήματα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η αποχέτευση, η συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου και η ύδρευση σε ορισμένα τοπικά διαμερίσματα, ειδικά το καλοκαίρι. Επιπλέον, πολύ σοβαρά είναι τα θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αφού λόγω της κρίσης ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες  μας έχουν την ανάγκη στήριξης.

Τι θα θέλατε να αλλάξει στο Δήμο σας το 2016;

Έχουμε  συμπληρώσει περίπου ενάμιση  χρόνο στη διοίκηση του Δήμου. Έχουμε πετύχει πολλά και έχουν μπει οι απαραίτητες βάσεις για να πάμε καλύτερα στο μέλλον. Πιστεύω ότι το 2016 τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου θα είναι ακόμα  καλύτερα, η καθημερινότητα των πολιτών θα βελτιώνεται και σημαντικά έργα στις υποδομές θα ολοκληρωθούν, ενώ αλλά που είναι πλέον “ώριμα ” θα χρηματοδοτηθούν.

Συνέντευξη στον Κώστα Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα