Νηπιαγωγείο Κατακόλου: Διακρίθηκαν δημιουργώντας τον δικό τους κήπο

Άλλη μια σημαντική διάκριση απέσπασε το νηπιαγωγείο Κατακόλου -μέσα σε λίγες μόνο ημέρες- συμμετέχοντας σε διαγωνισμό εκπαιδευτικού σεναρίου με θέμα: «Σχολικοί κήποι και παρτέρια: Παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων» στο πλαίσιο του Έργου H2020: «Open schools for open societies – ΟSOS» (μτφ: Ανοιχτά σχολεία σε μια ανοιχτή κοινωνία).

Μέσα στους 10 εκπαιδευτικούς (Α΄/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης), που επελέγησαν από όλη την Ελλάδα είναι και η Έλενα Αναστασίου, νηπιαγωγός στο Νηπιαγωγείο Κατακόλου, η οποία θα συμμετάσχει σε θερινό σχολείο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 27 Ιουνίου 2018 στο Ρέθυμνο. Σημειώνεται ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών έγινε με αξιολόγηση των σεναρίων που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο που βασιζόταν στους παρακάτω άξονες:

1ος άξονας: Να περιγράφονται εκπαιδευτικά σενάρια με δραστηριότητες σχολικού κήπου ή/και παρτεριών για την καλλιέργεια φυτών και παραγωγή αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας.

2ος άξονας, να περιγράφονται δραστηριότητες διάθεσης και προώθησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, μέσα από ποικίλες δράσεις αλληλεγγύης και επιχειρηματικότητας.

Βασικοί συντελεστές των σεναρίων ήταν ο σχεδιασμός του σχολικού κήπου, η παραγωγή λαχανικών στο σχολικό κήπο και η διάθεσή τους στο σχολείο, στην τοπική κοινότητα, η επιλεγμένη συγκαλλιέργεια φυτών στα παρτέρια, η “φυτοκοινωνία” αλληλοϋποστήριξης που αναπτύσσουν και η οικολογική αντιμετώπιση των ασθενειών που τα προσβάλλουν.

Τέλος, η ανάπτυξη της παραγωγής μέσα από συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές και τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανικά στοιχεία και κομπόστ.

«Οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να αναπτύξουμε και να προετοιμάσουμε 5 εκπαιδευτικές εφαρμογές του σεναρίου μαζί με τους μαθητές μας, σχετικές με τους δύο άξονες του διαγωνισμού. Οι εκπαιδευτικές εφαρμογές του σεναρίου έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και να φαίνεται ξεκάθαρα και διακριτά η συμμετοχή των ίδιων των μαθητών στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων. Οι εκπαιδευτικές εφαρμογές έπρεπε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές τοπικές ανάγκες, να εμπλέκουν τοπικούς φορείς (και εκτός σχολείου) και τα αποτελέσματά τους να παρουσιαστούν σε μια σχολική εκδήλωση ή/και σε μια δημόσια εκδήλωση τοπικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Οι δραστηριότητες να είναι αυθεντικές, να οδηγούν τους/τις μαθητές/τριες σε δράσεις πρακτικής και νοητικής αξίας και να προάγουν την αίσθηση της διαμεσολάβησης. Να λαμβάνουν υπόψιν το ενδιαφέρον τόσο των μαθητών/τριών όσο και των εκπαιδευτικών, ενισχύοντας τη συμμετοχή και τέλος να επιτρέπουν στον/στη μαθητή/τρια να συνεχίσει να μαθαίνει και έξω από την τάξη, αντλώντας από τα μέλη της οικογένειας, τους συμμαθητές, τους τοπικούς εμπειρογνώμονες και τις αναφορές του διαδικτύου ως πηγές έρευνας και κριτικής. Μαζί με τους μαθητές ακολουθήσαμε πιστά τις βασικές αρχές των σεναρίων καταφέρνοντας να αποσπάσουμε μια ακόμα σημαντική διάκριση»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ η Έλενα Αναστασίου.