Οικονομία

Νωρίτερα φέτος οι φορολογικές δηλώσεις

pic-0-big.jpg
Ακούστε το άρθρο

Tουλάχιστον 2,5 με 3 δισ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο οικονομικών ότι μπορεί να βάλει νωρίτερα στα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όπως αναφέρει το Mega, οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν σε άνευ προηγουμένου μακροβούτι, αφού θα πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δεν θα… ξαναβγάλουν το χέρι από την τσέπη πριν από τον επόμενο Δεκέμβριο.

Ο σχεδιασμός του ΥΠ. ΟΙΚ. αναφέρει ότι η πρώτη δόση του 2015 θα πληρωθεί τον Μάρτιο, και η εξόφληση του θα μπορεί να γίνει σε 10 δόσεις, έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Δύο μήνες νωρίτερα, σε σχέση με πέρσι, θα πρέπει να υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις, με καταληκτική ημερομηνία τις 30η Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και οι δύο επόμενες τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Mega, πιο ασφυκτικά γίνονται τα πράγματα στο ασφαλιστικό. Καταρχήν, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ανέμεναν να έχουν την δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων θα πρέπει να το ξεχάσουν, αφού αυτή η προοπτική έχει παγώσει, λόγω τρόικας.

Δυσάρεστα είναι και τα νέα για όσους έχουν γεννηθεί από το 2015 και μετά και έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης. Έως σήμερα μπορούσαν να λάβουν την προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ, αλλά εφεξής θα καλύπτονται μόνο από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Όσοι έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, σήμερα θα μπορούσαν να πάρουν την κατώτατη σύνταξη των 485 ευρώ και μάλιστα για 15 έτη, ενώ εφεξής θα παίρνουν σύνταξη μόνο με βάση την ανταπόδοση των εισφορών τους, χωρίς την προνοιακή των 386 ευρώ.

Όσοι συμπληρώνουν 20 και πλέον χρόνια ασφάλισης με βάση το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, θα παίρνουν την βασική σύνταξη των 360 ευρώ, συν την αναλογική σύνταξη με βάση τους νέους χαμηλότερους συντελεστές, αναπλήρωσης.

Η πίεση της τρόικας φέρνει αλλαγές και στο νόμο Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Υποθέσεις που λιμνάζουν στα κεντρικά δικαστήρια, θα μεταφερθούν σε περιφερειακά και θα οριστούν πιο σύντομες δικάσιμες, για όσες υποθέσεις έχουν οριστεί μετά το 2016.

Η αναστολή πλειστηριασμών θα ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία, ενώ οι μηνιαίες δόσεις θα υπολογίζονται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Πηγή: newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα