Ηλεία Υγεία

Νοσοκομείο Πύργου: Αύξηση ασθενών σε Επείγοντα – Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Ακούστε το άρθρο

«Πρόβα τζενεράλε» για τον Αύγουστο των αυξημένων περιστατικών, φαίνεται πως ήταν η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πύργου τον Ιούλιο, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση στην προσέλευση κατά 16%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017. Ιδιαίτερα αυξημένος όμως είναι και ο αριθμός των ασθενών που «φιλοξενούνται» κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, για τις θεραπείες και συνεδρίες τους.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2018 επισκέφθηκαν και έλαβαν πρώτες βοήθειες και ιατρική φροντίδα 4.629 ασθενείς, 640 περισσότεροι από το 2017, που ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.989. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα Παθολογικά Περιστατικά (1.351 το 2018 – 1.215 το 2017) της τάξεως του 22,86% και στα Παιδιατρικά (1.153 το 2018 – 897 το 2017). Τα μόνα περιστατικά για τα οποία μειώθηκαν οι επισκέπτες στα ΤΕΠ, είναι τα Ουρολογικά. Η αύξηση αυτή, μπορεί να συνδέεται, αφενός στην αύξηση των επισκεπτών στο Νομό και αφετέρου στην οικονομική κρίση που οδηγεί ολοένα και περισσότερους στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη το έλλειμμα που υπάρχει στον Πύργο, στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα, το Νοσοκομείο – μοιραία – να αναλαμβάνει και αυτό το ρόλο.

«Έχουμε μάθει στα δύσκολα και ο Ιούλιος ήταν πραγματικά ένας δύσκολος μήνας για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα Παθολογικά και στα Παιδιατρικά περιστατικά και θεωρώ ότι μέχρι σήμερα έχουμε ανταποκριθεί με επάρκεια. Κι αυτό, είναι αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης του ΤΕΠ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», εξηγεί ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος. Αυτή τη στιγμή, υπηρετούν στα ΤΕΠ 4 γιατροί (2 μόνιμοι και 2 επικουρικοί), με αυξημένη νοσηλευτική υποστήριξη, και αύξηση του εξοπλισμού, που είναι χρήσιμος για τη διαχείριση ενός επείγοντος περιστατικού. «Στην απογευματινή βάρδια – που δέχεται τη  μεγαλύτερη πίεση κυρίως στα παθολογικά περιστατικά – έχουμε 3 νοσηλευτές», σημειώνει ο κ. Διαμαντόπουλος, που εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «…και τον Αύγουστο, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την υψηλή ζήτηση».

Αλλαγές και ενίσχυση

Στο μεταξύ, το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας επεξεργάζονται ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΤΕΠ, και μεταξύ των αλλαγών που προβλέπει είναι η λειτουργία «Ιατρείου Διαλογής» των περιστατικών, ώστε να υπάρχει βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης των ΤΕΠ και αποδέσμευση των ασθενών που δεν απαιτείται εισαγωγή για νοσηλεία, παρά μόνο ιατρική βοήθεια σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. «Θεωρώ ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να το εφαρμόσουμε», είπε ο κ.Διαμαντόπουλος, εξηγώντας τέλος ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την κάλυψη δυο ακόμα θέσεων μονίμων γιατρών στα ΤΕΠ, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα υπάρχει ευτυχής κατάληψη.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Αυξημένες όμως είναι και οι ανάγκες και απαιτήσεις στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που κάθε καλοκαίρι, κυρίως (σ.σ λιγότερο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων) λειτουργεί και ως «Κέντρο Φιλοξενίας» ασθενών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παραθερίζουν στην Ηλεία. «Καλύπτουμε 58 τακτικούς ασθενείς, οι οποίοι το καλοκαίρι φτάνουν στους 80 και παραπάνω για Αιμοκάθαρση. Όσον αφορά την Περιτοναϊκή Κάθαρση, φέτος έχουμε δυο ασθενείς από την Αθήνα και τον Καναδά, που κάνουν την θεραπεία τους στο σπίτι αλλά έχουν νοσοκομείο αναφοράς το Νοσοκομείο του Πύργου και τη δική μας ΜΤΝ, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εφημεριακή ανάπτυξη καθημερινά», εξηγεί η Προϊσταμένη της Μονάδας, Δώρα Ντοά – Λινάρδου. Ειδικότερα, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστου, οι συνεδρίες αιμοκάθαρσης, από 750 το μήνα (κατά Μ.Ο) φτάνουν στις 900, ενώ παράλληλα – εξηγεί η ίδια – το Ιατρείο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου βρίσκεται σε ταχύτατα αυξανόμενους ρυθμούς και κάθε μήνα εξυπηρετεί 250 περίπου περιστατικά (παρακολούθηση και  πρόληψη), με ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών. «Είμαστε ένα τμήμα που λειτουργεί άψογα, με όλα τα στάνταρ ασφαλείας που απαιτούνται (παρά τις διαρκείς ανάγκες σε προσωπικό). Επειδή  είμαστε Μονάδα επαρχίας και το καλοκαίρι λειτουργούμε και ως Κέντρο φιλοξενίας, φροντίζουμε να υπάρχουν και θέσεις φιλοξενίας αιμοκάθαρσης, ενώ με σωστό προγραμματισμό και διαχείριση των αδειών και του ανθρώπινου δυναμικού, καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες», καταλήγει η κα Ντοά.

Όλη η επικαιρότητα