Νοσοκομείο Πύργου: Ο πολυσήμαντος ρόλος  νοσηλευτών και μαιών

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών και της Διεθνούς Ημέρας Μαιών

Αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό και τις μαίες της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο αμφθιέατρο του Νοσοκομείου, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών» και την «Διεθνή Ημέρα Μαιών» που έχουν καθιερωθεί και τιμώνται κάθε χρόνο στις 12 και 5 Μαϊου αντίστοιχα.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον Διοικητή του Γ.Ν Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλο, ο οποίος σημείωσε πως, ο νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται στήριξη και αυτό το έχει αποδείξει εμπράκτως η διοίκηση, εξηγώντας πως, την τελευταία διετία καταγράφεται αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία, σε συνδυασμό με την ορθολογική κατανομή του έχει συμβάλλει στην ενίσχυση μάχιμων κλινικών τμημάτων και μονάδων.

Την εκδήλωση – τον συντονισμό της οποίας είχε η προϊσταμένη των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων Φρόσω Μουρούτη – χαιρέτισαν επίσης η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γεωργία Αντωνοπούλου και η Προϊσταμένη της Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής Σοφία Γαλανοπούλου. «Το μήνυμα για τη σημερινή ημέρα είναι, η δική μας φωνή να γίνει ηγετική φωνή που θα κατευθύνει την προαγωγή της υγείας όλων», είπε η κα Αντωνοπούλου, σημειώνοντας πως, οι νοσηλευτές έχουν ρόλο κλειδί στην προαγωγή και τον συντονισμό της φροντίδας υγείας, με στόχο τις καλύτερες δυνατές εκβάσεις για τον ασθενή και τον γενικότερο πληθυσμό, τονίζοντας όμως την επιτακτική ανάγκη για διαρκή ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων του νοσηλευτή και της μαίας, με απώτερο στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Την κεντρική ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών έκανε η νοσηλεύτρια Ιουλία Κόλλια, αναφερόμενη στην καθιέρωση της γιορτής, στον σημαντικό ρόλο και τις υποχρεώσεις των νοσηλευτών σε δύσκολες συνθήκες, αλλά και στην τεράστια δυναμική και αξία του επαγγέλματος, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα για να επιτύχει το όραμα «υγεία για όλους».

Από την πλευρά της η κα Γαλανοπούλου αναφέρθηκε στον στόχο του εορτασμού, που είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού. «…έχει την τύχη και το προνόμιο να είναι το πρώτο πρόσωπο που θα υποδεχθεί μια νέα ζωή, είναι αυτή που στην εξαίσια και συγκλονιστική ώρα του τοκετού γίνεται ο καλός άγγελος και συμπαραστάτης κάθε γυναίκας στη μεγάλη και ωραία περιπέτειά της», είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στον κύριο στόχο της, που είναι η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας της μητέρας και του νεογέννητου, με «ανταμοιβή» να μοιράζεται το θαύμα της γέννησης, αλλά και στον σπουδαίο και χρήσιμο ρόλο της στην κοινωνία.

Εκ μέρους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών την εκδήλωση χαιρέτισε ο γραμματέας Γεράσιμος Ρούμπης, που αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, εκφράζοντας την στήριξη της Ένωσης στα αιτήματα του νοσηλευτικού προσωπικού και των μαιών, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κατακτήσεις θα έρθουν με αληθινή πάλη και αγώνα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση μικρής δεξίωσης στον χώρο, προσφορά του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πύργου, κάτι για το οποίο οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών και μαιών εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες στα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου.