Ηλεία

Νοσοκομείο Πύργου: Πιο «κοντά» στην αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ

Ακούστε το άρθρο

Η ασφαλής διαχείριση των ιατρικών περιστατικών, η ποιοτικότερη παροχή ιατρικών υπηρεσιών και η μείωση του χρόνου αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελούσαν στόχους της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, που ήδη έχουν επιτευχθεί, σε μεγάλο βαθμό, στο Νοσοκομείο του Πύργου. Κι αυτό επετεύχθη με την ελεγχόμενη πρόσβαση του κοινού, στον χώρο αυτό.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους, αντικρίζουν μια εντελώς καινούργια κατάσταση, εισερχόμενοι στα ΤΕΠ, καθώς οι πόρτες είναι κλειστές και η πρόσβαση ελεγχόμενη. Ο χώρος πλέον είναι ενιαίος και αποφεύγεται ο συνωστισμός στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ Χειρουργικού και Παθολογικού ΤΕΠ. Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό της Διοίκησης για το «νοικοκύρεμα» και την αναδιοργάνωση του ΤΕΠ.

«Το Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών είναι χώρος παροχής επείγουσας ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας δεν είναι χώρος διέλευσης επισκεπτών και συνοδών χωρίς αιτία. Το προσωπικό μπορεί πλέον να εκτελεί απερίσπαστο τα καθήκοντα του και οι ασθενείς να εξετάζονται σε συνθήκες ηρεμίας», εξήγησε ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος.

Το μέτρο της ελεγχόμενης πρόσβασης εφαρμόζεται στο πρωινό ωράριο από Δευτέρα ως Παρασκευή. Τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες, εφαρμόζεται το απογευματινό όταν υπάρχουν δυο φύλακες. Όσον αφορά τους συνοδούς των ασθενών, η αίθουσα αναμονής έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, με την προσθήκη επιπλέον καθισμάτων και τηλεόρασης.

Με στόχο την αυτόνομη λειτουργία

Η αναδιοργάνωση του ΤΕΠ αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση του Γ.Ν Ηλείας, ενώ απώτερος στόχος είναι η αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος. Αυτή τη στιγμή σε μόνιμη βάση – χωρίς δηλαδή να απασχολούνται σε άλλα τμήματα – προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μια Πνευμονολόγος – Συντονίστρια Διευθύντρια ΤΕΠ, μία επικουρική ιατρός και μία ειδικευόμενη. Ήδη από την Τετάρτη ανέλαβε και ένας ακόμη επικουρικός γιατρός με ειδικότητα ορθοπεδικού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόσληψη ενός ακόμα μονίμου γιατρού για το ΤΕΠ. «Μπορεί το όνειρο του αυτόνομου ΤΕΠ να φαντάζει μακρινό, οι παρεμβάσεις μας διαπνέονται απ’ αυτή τη λογική. Κινούμαστε μεθοδικά και με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθεί η συνδρομή ειδικευμένων  Γενικής Ιατρικής της ΝΜ Κρεστένων και των ΚΥ Γαστούνης, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας  και Αρχαίας Ολυμπίας, σε καθημερινή βάση», είπε ο κ.Διαμαντόπουλος, εξηγώντας πως, το επόμενο βήμα είναι η λειτουργία ιατρείου διαλογής με στόχο τη γρήγορη διακίνηση περιστατικών και τη μείωση των χρόνων αναμονής.

Υπερηχοτομομγράφος στα ΤΕΠ

Στο πεδίο του εξοπλισμού – ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού – οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες. Πρόσφατα, στο ΤΕΠ προμηθεύτηκε έναν υπερσύγχρονο υπερηχοτομογράφο για καρδιολογική χρήση. Έτσι, αντί να ανεβαίνει ο ασθενής στην Καρδιολογική Κλινική, κατεβαίνει ο γιατρός. «Μία βασική αρχή λειτουργίας του ΤΕΠ είναι ότι ο γιατρός κινείται προς τον ασθενή και όχι το αντίθετο», εξήγησε ο κ.Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας επίσης πως, στον εξοπλισμό του ΤΕΠ προστέθηκε κι ένα «ξεχασμένο» μηχάνημα Η/Υ υψηλών δυνατοτήτων, στο οποίο οι γιατροί βλέπουν τις αξονικές τομογραφίες σε οθόνη υπολογιστή.

Άψογη λειτουργία του ΤΕΠ

Η Συντονίστρια Διευθύντρια του ΤΕΠ, Πνευμονολόγος Αναστασία Βασιλείου, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις στον χώρο του Τμήματος, σημείωσε πως πλέον δημιουργήθηκε μια άψογη κατάσταση, όσον αφορά τη λειτουργία του Τμήματος. «Αφενός γιατί οι ασθενείς εξυπηρετούνται σε πιο ανθρώπινες συνθήκες, πιο γρήγορα και σίγουρα καλύτερα, και αφετέρου γιατί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται με περισσότερη ησυχία», εξήγησε η ίδια, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό το έχει αντιληφθεί και ο κόσμος – οι ασθενείς και συνοδοί – επικροτώντας την προσπάθεια αυτή. Αναφερόμενη επίσης, στην προμήθεια του υπερηχοτομογράφου, εξήγησε πως «με αυτό το μηχάνημα, γίνονται άμεσα στα Επείγοντα, υπέρηχοι στους καρδιοπαθείς και σε όσους το έχουν ανάγκη, ενώ θα προστεθούν κι άλλες κεφαλές για τα επείγοντα της χειρουργικής κλινικής, κι αυτό είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό βήμα».

Στρατηγική επιλογής

Ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, αναφερόμενος στο νέο τρόπο λειτουργίας των ΤΕΠ και σε όσα σχεδιάζονται και θα ακολουθήσουν, σχολίασε «Η αναδιοργάνωση του ΤΕΠ είναι στρατηγική επιλογή της Διοίκησης του ΓΝ Ηλείας. Οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και αφορούν τη στελέχωση του σε προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, την ανανέωση του εξοπλισμού του και τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών του. Με μικρά σταθερά και σίγουρα βήματα το ΤΕΠ…αλλάζει. Με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής και την ασφαλή διαχείριση των περιστατικών».

Όλη η επικαιρότητα