Ηλεία

Νοσοκομείο Πύργου: Στον αέρα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Ακούστε το άρθρο

Αίτημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, κατέθεσε στο ΕΚΕΠΥ, στην 6η ΥΠΕ και στο ΕΚΑΒ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν Ηλείας, αφού οι δυο γιατροί που επρόκειτο να μετακινηθούν προσωρινά στον Πύργο από την κλειστή ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ζακύνθου, δεν ήρθαν ποτέ.

Η «λύση» που επρόκειτο να δώσει η 6η ΥΠΕ τελικά δεν τελεσφόρησε και μέχρι αργά χθες το απόγευμα, δεν είχε καμία άλλη λύση, ώστε να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ του Πύργου που εδώ και δυο περίπου μήνες λειτουργεί χάρη στην προσωρινή κατάθεση ψυχής των μοναδικών δυο γιατρών που έχουν απομείνει.

Μετά την συνταξιοδότηση του Διευθυντή Χρήστου Χριστόπουλου, τον περασμένο Δεκέμβριο και την, αιφνιδιαστική, παραίτηση ενός επικουρικού γιατρού τον προηγούμενο μήνα, η ΜΕΘ άρχισε να λειτουργεί στο «κόκκινο» και να παραμένει ανοιχτή, νοσηλεύοντας βαρέως πάσχοντες ασθενείς, χάρη στην αυτοθυσία και αυταπάρνηση του ιατρικού – κυρίως – και του νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας.

Γνώριζαν το πρόβλημα

Το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ και η 6η ΥΠΕ, γνώριζαν για το πρόβλημα αυτό από την πρώτη στιγμή. Είχαν ενημερωθεί από «πρώτο χέρι» και από τον ίδιο τον Διοικητή του Γ.Ν Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλο και από την Συντονίστρια Διευθύντρια της Μονάδας Ευστρατία Βρεττού, σε επισκέψεις, συναντήσεις και συσκέψεις στην Πάτρα και στην Αθήνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι έπρεπε να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι», να εξαντληθούν σωματικά και ψυχολογικά οι δυο γιατροί (σ.σ η κα Βρεττού και η Επιμελήτρια Α΄ κα Σκλάβου) που εδώ και 45 ημέρες κάνουν εναλλάξ εφημερίες, στην ΜΕΘ και να υποβληθεί αίτημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας από την κα Βρεττού στις 6 Απριλίου, για να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι και να αναζητήσουν λύση.

Οι γιατροί που δεν ήρθαν…

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μετά το αίτημα της κας Βρεττού για να αναστολή λειτουργίας, ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος, δήλωσε ότι έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πύργου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό από το Νοσοκομείο της Ζακύνθου, η ΜΕΘ του οποίου δεν έχει ανοίξει ακόμα. Έτσι, τη Δευτέρα 10 Απριλίου, δηλαδή στο «και πέντε», η 6η ΥΠΕ, με την διαδικασία του «εντέλλεστε», κάλεσε δυο γιατρούς του Νοσοκομείου Ζακύνθου να εμφανιστούν την Τρίτη 11 Απριλίου, στο Νοσοκομείο του Πύργου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι εφημερίες μέχρι το τέλος Απριλίου.

Χθες το μεσημέρι, κανένας από τους δυο γιατρούς δεν είχε φτάσει στο Νοσοκομείο του Πύργου, ενώ ο ένας, απέστειλε «αναρρωτική άδεια» διάρκειας 6 ημερών, μέχρι και τη Δευτέρα 17 Απριλίου. Έτσι, μέχρι χθες το απόγευμα, το αδιέξοδο παρέμενε και δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση, είτε για την εξεύρεση άλλης λύσης, είτε για την αποδοχή του αιτήματος προσωρινής αναστολής που κατατέθηκε από το Δ.Σ, με ομόφωνη απόφαση.

«Δεν θέλαμε την αναστολή»

«Δεν θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο να αιτηθούμε αναστολή. Έγιναν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση ειδικευμένων γιατρών από τα όμορα Νοσοκομεία, δόθηκε όλο το χρονικό περιθώριο που μπορούσε να δοθεί, αλλά μετά και τη μη εμφάνιση των δυο γιατρών και ενόψει της αυριανής (σ.σ σημερινής) εξάντλησης του εφημεριακού προγράμματος, πλέον αδυνατούμε να λειτουργούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά η Συντονίστρια Διευθύντρια κα Βρεττού, διαβεβαιώνοντας ωστόσο τους συγγενείς των νοσηλευόμενων ασθενών ότι δε θα μείνουν χωρίς ιατρική κάλυψη. «Αν δεν έρθουν γιατροί, η Μονάδα θα παραμείνει σε πλήρη λειτουργία από το υπάρχον προσωπικό, έως ότου κενωθεί και η τελευταία κλίνη, με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με μετακίνηση ασθενών σε όμορες Μονάδες αν χρειαστεί», καταλήγει η κα Βρεττού.

«Ασθενείς…μετανάστες»

Τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή, γνωρίζοντας και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού να κρατήσει ανοιχτή τη Μονάδα αλλά και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρμοδίων, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Νίκος Γκανταϊφης. «…Είναι λυπηρό αυτό, γιατί οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς θα γίνονται ιατρικοί «μετανάστες», με τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύει αυτό», είπε, εξηγώντας πως «..αν η ΜΕΘ είναι κλειστή, ο ασθενείς που μένει διασωληνωμένος δίδεται στο ΕΚΑΒ στην Πάτρα, ξεκινά διαδικασία αναζήτησης κλίνης ΜΕΘ, αρχικά στην Υγειονομική Περιφέρεια και μετά σε όλη την Ελλάδα, και όποτε βρεθεί, το περιστατικό θα πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο – με συνθήκες οι οποίες δεν είναι πάντοτε οι καλύτερες και ασφαλείς – σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Πέραν των κινδύνων για τον ασθενή, την ταλαιπωρία του οικογενειακού περιβάλλοντος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κατασπατάληση πόρων».

«Εγκληματική αδιαφορία…»

Για «εγκληματική αδιαφορία», κατηγόρησε την 6η ΥΠΕ, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ αλλά την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας το μέλος του Δ.Σ του Γ.Ν Ηλείας, Παναγιώτης Μυλωνόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά «…δυο μήνες τώρα, αδιαφορούν για τη λειτουργία της πιο σημαντικής μονάδας ενός Νοσοκομείο που λέγεται ΜΕΘ. Παρά τις επισκέψεις του Διοικητή στην 6η ΥΠΕ και στο Υπουργείο, εδώ και δυο μήνες τώρα, μας εμπαίζουν και αδιαφορούν τελείως». Ο ίδιος – όπως και το έτερο μέλος του Δ.Σ, η κα Κοτσαύτη από τη Ν.Μ Αμαλιάδας –  επεσήμαναν πως θα πρέπει να ενημερωθεί και η Εισαγγελία Πύργου για την κατάσταση στη ΜΕΘ.

Τέλος, κάλεσε τον Δήμαρχο Πύργου, τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων του Δημ. Συμβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά το Νοσοκομείο και την ασφάλεια των ασθενών.

Ενημέρωση σε Π.Ε Ηλείας και Δήμο Πύργου

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πύργου Διονύσης Μπέλτσος, θα βρεθούν στο Νοσοκομείο του Πύργου, προκειμένου να ενημερωθούν από τον Διοικητή κ.Διαμαντόπουλο για την κατάσταση και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν – και στις οποίες θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν και οι ίδιοι – για την διασφάλιση της λειτουργίας της ΜΕΘ.

Όλη η επικαιρότητα