Ηλεία Ιστορικά

Νοσταλγικές εικόνες του παλιού Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Από τη ζωή του παλιού Πύργου είναι η παρακάτω… εικόνα, αποτυπωμένη με την ευαισθησία και δεινότητα του διαλεχτού συμπολίτη ιστοριογράφου και χρονογράφου, Βάσου Μικελόπουλου, στο βιβλίο του… «Η Ιστορία (του Πύργου) αφήνει στο περιθώριο>>.

Ο Πύργος πριν από 60 χρόνια έμοιαζε με άλλη πόλη. Όσοι τον ζήσαμε, πιάνουμε τον εαυτό μας να τον νοσταλγεί. Νοσταλγούμε τα κέντρα με τις ορχήστρες τους. Τον «Διόνυσο», την «Αλάμπρα», του «Μπλάκμαν», το «Τζάκι», την «Βίλα Ματζάκουρα», την «Αύρα», το «Μίνως» κ.ά. Νοσταλγούμε το Σταυροπάζαρο, την Δημοτική αγορά, τα παραμύθια της γιαγιάς, τη σταυροβελονιά και το πανωκαβαλίκι, που νιές έπλεκαν και κεντούσαν στις αυλές με τα χρυσάνθεμα, τα γιασεμιά και το πηγάδι με την ανέμη. Τους παραδοσιακούς φούρνους του Καννή, του Δάβου, του Νικάκη, του Θύμιου Μουστάκη, του Τσουκαλά, του Γεράσιμου Μουστάκη, του Πετρόπουλου του Κοντούλη, του Σταματόπουλου. Νοσταλγούμε τους λουκουμάδες του «Λίντο», της «Κυψέλης», του «Ζαφείρη», της «Νιρβάνας», της «Αστόριας», του «Σεράνο», του «Ντοά» και του «Σεραφίνο».  Τις παραστάσεις του Καραγκιόζη στο «Επαρχείο» στη «Δεξαμενή», στα θερινά «Ορφέα», «Αΐντα» και «Ναζίκα» και τις αξέχαστες πρεμιέρες των κινηματογράφων. Τι ωραιόκοσμος, τι ομορφιά, τι πολυκοσμία ήταν αυτή που γέμιζε την πλατεία. Νοσταλγούμε τα ωραία θεατρικά σχήματα.

Νοσταλγούμε τα μουσικά πρωινά στο «Rex» τους γραφικούς φυστικάδες και τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες «Εθνικό», «Ηρακλή», «ΑΕΚ», «Απόλλωνα» και «Μαύρα Τηγάνια». Νοσταλγούμε τον Κωλοσούρτη, το τρένο της αγάπης, τους γραφικούς καστανάδες και τις γυναικείες γάμπες που τις σκέπασαν τα παντελόνια. Τα λουστράκια με τα κασελάκια τους και τους άψογους σερβιτόρους των καφενείων και ζαχαροπλαστείων με τις γραβάτες τους και τις κατάλευκες μπλούζες. Νοσταλγούμε τις αλάνες, τα χέλια και τις μπάλιζες, από τις λίμνες Μουριάς και Αγουλινίτσας, τους τελάληδες, τον Μπόγρη, τον Μανωλάκη, τον Μπακαντρίκο, τον Πανίτσα, τον Μποντζώρη, τον Μπόμπα, τον Κωλοπηλάλα, τους λαχειοπώληδες, τον Γιάννη, τον Ηλία κ.λπ. Νοσταλγούμε τα Ανθεστήρια, το Γαλλικό ινστιτούτο, την Σχολή Ρυθμικής και μπαλέτου, το χοροδιδασκαλείο του Κρητικόπουλου, το παλιό Ωδείο του Κανακάρη, τον καρνάβαλο, τις παρελάσεις των αρμάτων, τον σοκολατοπόλεμο και τις Απόκριες εκείνης της χρυσής εποχής.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Όλη η επικαιρότητα