Ηλεία Μουσική Πολιτισμός

Νότα Ντόκου: Μια γνήσια λαϊκή φωνή (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα νέο τραγούδι, με τίτλο «Χείλη διψασμένα».

Αν κάνετε «κλικ» θα εντυπωσιαστείτε από τους στίχους, τη μουσική – ειδικά οι γνώστες – αλλά και από την ερμηνεία της Νότας Ντόκου. Μιας νέας ταλαντούχας κοπέλας με γνήσια λαϊκή φωνή, που τραγουδά με την ψυχή της.

Δεν είναι επαγγελματίας τραγουδίστρια και δεν έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Όμως, το πηγαίο ταλέντο της και η αγάπη της για τη μουσική και το τραγούδι δε θα μπορούσαν να μην αξιοποιηθούν από μουσικούς της Ηλείας που την άκουσαν. Ένας από αυτούς είναι ο θείος της, Θοδωρής Παπαμιχαλόπουλος, που «ανακάλυψε» το ταλέντο της και έχουν «δέσει» μουσικά, αλλά και ο συνθέτης – στιχουργός Χρήστος Χειλιώτης, που της εμπιστεύτηκε τα «Χείλη διψασμένα».

Η Νότα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, περνώντας τα καλοκαίρια της στο Πελόπιο, τόπο καταγωγής του μπαμπά της. Τελειώνοντας τις σπουδές της ως Βοηθός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, κι ενώ δούλεψε για κάποιο διάστημα σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας, η «ζωή» την έφερε στο Πελόπιο. Κι από εκεί ξεκίνησε ένα όμορφο «ταξίδι», αφού με τον Νίκο Χρυσανθακόπουλο δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια, με τον 5 ετών Αλέξη και μια μπέμπα μόλις 9 μηνών.

Με αφορμή τα «Χείλια διψασμένα» η Νότα μίλησε στην εφημ. «Πατρίς» για την αγάπη της για το τραγούδι, αποδεικνύοντας πως, όταν αγαπάς κάτι πολύ, πάντα υπάρχει τρόπος…

Συνέντευξη στη Νάνσυ Σπυροπούλου

Πως ξεκινά η σχέση σου με τη μουσική και το τραγούδι;

Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρή, να παίζω την τραγουδίστρια, με μικρόφωνο…τη βούρτα μαλλιών. Μια κλασική εικόνα, αλλά αληθινή. Τόσο στο Δημοτικό σχολείο όσο και στο Γυμνάσιο, συμμετείχα στις Χορωδίες, ενώ οι καθηγητές πάντα μου εμπιστεύονταν και μια σόλο ερμηνεία και κάθε σχολική γιορτή. Η ιδέα να ασχοληθώ λίγο πιο ενεργά ξεκίνησε όταν με άκουσε να τραγουδώ, στο σπίτι, ο θείος μου, Θοδωρής Παπαμιχαλόπουλος – εξαιρετικός βιρτουόζος του μπουζουκιού – με τον οποίο συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια. Κάπως έτσι άρχισα να μελετώ μόνη μου τραγούδια και κυρίως λαϊκά και ρεμπέτικα, τα οποία αγαπώ ιδιαίτερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείω και τα άλλα είδη.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που τραγούδησες μπροστά σε κοινό, και ποια τα συναισθήματα;

Η πρώτη φορά ήταν στο Δημοτικό Σχολείο, στην ηλικία των 8, μπροστά σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σίγουρα με αρκετό άγχος. Ως ενήλικη, ήταν λίγο μετά αφού μου το πρότεινε ο Θοδωρής (σ.σ Παπαμιχαλόπουλος) και έχοντας κάνει κάποιες πρόβες μαζί του, στα 26 μου, σε μια εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Μεγάλη χαρά και ενθουσιασμός, αλλά ταυτόχρονα άγχος και λίγη ντροπή. Τα σχόλια από τους δικούς μου ανθρώπους βέβαια και από φίλους που με άκουσαν εκείνη τη βραδιά, ήταν κολακευτικά και μπορώ να πω ότι έδιωξαν το πολύ άγχος.

Ασχολείσαι επαγγελματικά πια με το τραγούδι;

   Σίγουρα με ενδιαφέρει επαγγελματικά το τραγούδι, αλλά ακόμη δεν έχω κάνει μαθήματα φωνητικής και δεν έχω πολλές πάνω σε αυτό. Απλά ακούω και ερμηνεύω. Προσπαθώ όμως να δουλεύω για να εξελιχθώ και να βελτιωθώ σ’ αυτό που αγαπώ πολύ. Έτσι, με αυτή την εμπειρία, έχω δουλέψει κάποιες σεζόν, με αρκετούς Ηλείους μουσικούς και ερμηνευτές, σε μικρά μουσικά σχήματα (με μπουζούκι, κιθάρα ή και πλήκτρα). Αυτή την περίοδο κάνω κάποιες εμφανίσεις αλλά όχι σε συγκεκριμένο τόπο και μέρες.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνδυάσεις το τραγούδι με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και την οικογένεια;

Η αγάπη για όσα θέλεις να κάνεις σε βοηθά να τα καταφέρεις. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις την πρωινή δουλειά -καθώς εργάζομαι σε καταστήματα αθλητικών ειδών στον Πύργο – με τη βραδινή δουλειά και την οικογένεια,  αλλά πραγματικά αν έχεις βάλει στόχους και υπάρχουν γερά θεμέλια καταφέρνεις τα πάντα. Και σ’ αυτό, έχω μεγάλη βοήθεια, υποστήριξη αλλά και ενθάρρυνση από τον σύντροφό μου, σε κάθε μου βήμα!

Ποια η θέση της μουσικής πια στη ζωή σου;

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, ακόμα και όταν δεν έχω προγραμματίσει κάποια εμφάνιση. Πάντα, θα βρω λίγο χρόνο για να τραγουδήσω. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρξει μέρα χωρίς τραγούδι στη ζωή μου.

Πως «γεννήθηκαν» τα «Χείλη διψασμένα»

   Τα «Χείλη διψασμένα» είναι ένα τραγούδι του συνθέτη και στιχουργού Χρήστου Χειλιώτη που με άκουσε να τραγουδάω σε κάποια μαγαζιά. Μου πρότεινε να το ακούσω, αν μου αρέσει και πράγματι, από το πρώτο άκουσμα το αισθάνθηκα ¨δικό μου¨ τραγούδι. Προφανώς με είχε ¨κάνει εικόνα¨  και γι’ αυτό μου το εμπιστεύτηκε και τον ευχαριστώ. Όπως επίσης τον Μάκη Στούμπανο για την παραγωγή, ενορχήστρωση, επεξεργασία, ο οποίος συμμετείχε και ως δεύτερη φωνή  και με κάποια μουσικά όργανα, όπως και τον Θοδωρή Παπαμιχαλόπουλο, στο μπουζούκι.

Υπάρχει επόμενο τραγούδι στα «σκαριά»;

Υπάρχει ένα ακόμη τραγούδι του κ.Χειλιωτη, έτοιμο προς ηχογράφηση, και ελπίζω να αρέσει στον κόσμο. Αλλά είναι κάτι που θα γίνει λίγο αργότερα.

Όλη η επικαιρότητα