Νότια Ηλεία: Με τον εφιάλτη της κατολίσθησης ζουν στα ορεινά

Με τον φόβο της κατολίσθησης ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της ορεινής ζώνης στη νότια Ηλεία, καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Μετά την κατολίσθηση κοντά στο γεφύρι της Τσεμπερούλας, στον επαρχιακό δρόμο Κρέστενα-Ανδρίτσαινα, χθες υποχώρησαν βράχοι από το βουνό του Λαπίθα και απέκλεισαν την κυκλοφορία στο οδικό τμήμα Πλατιάνα-Μάκιστος, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την Πλατιάνα. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Κώστας Μαντάς, κάτοικος του χωριού, ήταν τυχερός που γλίτωσε από την κατολίσθηση, καθώς εκείνη την ώρα κατέβαινε τον δρόμο με το δίκυκλό του…

 

«Είμαι τυχερός που ζω και που δεν τραυματίστηκα. Κατέβαινα τον δρόμο με το μηχανάκι την ώρα που έπεσε ο ένας βράχος και αναγκάστηκα να κάνω ελιγμό για να τον αποφύγω, με αποτέλεσμα να πέσω κάτω. Παραλίγο να είχα τραυματιστεί. Αν είχα κι άλλον επάνω, δεν ξέρω πού θα έβγαινα. Όλος ο δρόμος από τη Ζαχάρω ως εδώ είναι ακατάλληλος και ο δρόμος Κρέστενα-Ανδρίτσαινα», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μαντάς.

Στο σημείο βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος. Στο σημείο έγιναν εργασίες για την απομάκρυνση του μεγαλύτερου όγκου βράχων, ωστόσο το κατολισθητικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν επιτρέπει προσωρινά μεγάλες παρεμβάσεις.

«Ενημερωθήκαμε το πρωί για την κατολίσθηση στο σημείο και ήρθαμε άμεσα για να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ήδη είναι μηχάνημα των τεχνικών υπηρεσιών εδώ για να διανοίξει τον δρόμο και παράλληλα να έρθουν οι μηχανικοί για να δουν αν πρέπει να διακοπεί η κυκλοφορία ή όχι», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Ηλείας είναι σε ετοιμότητα.

Στον δρόμο Κρέστενα-Ανδρίτσαινα παρουσιάστηκαν κι άλλα μικροπροβλήματα κατολισθήσεων χθες, στο ύψος του Γρύλλου και της διασταύρωσης Πλουτοχωρίου, ωστόσο οι άμεσες παρεμβάσεις των μηχανημάτων της ΠΕ Ηλείας αποκατέστησαν τάχιστα την κυκλοφορία των οχημάτων. Για το πρόβλημα κοντά στο γεφύρι της Τσεμπερούλας, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι ήδη έχει εγκατασταθεί εργολάβος για να επιλύσει το πρόβλημα, ωστόσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και το οδικό δίκτυο παραμένει κλειστό για να προστατευθούν οι κάτοικοι της περιοχής από οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

 Αυτοκίνητο «κρεμάστηκε» στον δρόμο Αρήνη-Βρεστό

Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων και στον επαρχιακό δρόμο Αρήνη-Βρεστό, αφού ένας κάτοικος της περιοχής έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος με το αγροτικό του ΙΧ, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί. Από την πλευρά της περιφέρειας έγινε παρέμβαση στον δρόμο, όμως και εκεί το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και απαιτεί διαρκή παρακολούθηση.
«Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις προκάλεσαν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα στο ύψος της ΤΚ Αρήνης, κόβοντας τον δρόμο σε μήκος 50μ. Οι προσπάθειες για να μην κλείσει ο δρόμος συνεχίζονται καθημερινά, όμως το φαινόμενο είναι εν εξελίξει, με αποτέλεσμα τη νύχτα να εξαφανίζεται ο δρόμος», επισήμανε ο πρόεδρος της ΤΚ Μηλέας, Χρ. Μάντεσης, τονίζοντας ότι χθες σημειώθηκε τροχαίο στο σημείο.

«Ένα αυτοκίνητο κρεμάστηκε στον αέρα, όταν ξαφνικά, μπροστά στα μάτια όλων χάθηκε ο δρόμος. Ευτυχώς δεν έγινε κάτι σοβαρό», είπε ο κ. Μάντεσης αφήνοντας αιχμές για έργο που έγινε πριν από 20 χρόνια στο σημείο, ζητώντας να αναζητηθούν ευύνες στους συντελεστές του έργου.

«Είναι πάντως ανάγηκη να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για τον δρόμο, διότι εξυπηρετεί όλο τον κόσμο από Ζαχάρως ως Αμυγδαλιές», σημείωσε ο κ. Μάντεσης.

«Εχουμε κατολισθήσεις και μεταπτώσεις βράχων σε όλο το οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις σε μεγάλο μήκος και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατό καλύτερο. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, βλέποντας ότι τα πράγματα δυσκολεύουν κάνουμε έναν σχεδιασμό με την Πολιτική Προστασία και επιχειρούμε σε όλα τα σημεία, προκειμένου σε πρώτη φάση να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της περιοχής αλλά και οι μαθητές των απομακρυσμένων περιοχών», συμπλήρωσε ο κ. Μητρόπουλος.