Ελλάδα Πολιτική

Novartis: Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής

Ακούστε το άρθρο
Το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis η οποία θα ασχοληθεί – μεταξύ άλλων – με την εκλογή προεδρείου.

Πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής, θα συζητήσουν θέματα σχετικά με τη λειτουργία της , ανάμεσα στα οποία, οι ημέρες και οι ώρες συνεδριάσεων, όπως και θέματα που σχετίζονται με την τήρηση της μυστικότητας των συνεδριάσεων.

Το πρώτο και σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Kατά το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία κατά όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και δεν είναι θέμα Δικαιοσύνης όπως συμβαίνει με τους άλλους πολίτες. Στην ουσία η δίωξη υπουργών είναι θέμα, κάθε φορά, πλειοψηφίας και γι αυτό η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος δέχεται πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τους κ.κ.: 1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο και 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα