Συνεντεύξεις

Ντενίσα Σίμα: «Το χρώμα είναι πηγή ζωής!»

Ακούστε το άρθρο

Η Ντενίσα Σίμα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τίρανα Αλβανίας. Με πατέρα ζωγράφο δεν θα μπορούσε να “ξεφύγει” από την τέχνη. Διαθέτοντας πλούσιο βιογραφικό και εμπειρίες κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, πλέον είναι μόνιμη κάτοικος Ηλείας…

Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, μας δίνει την ευκαιρία να την γνωρίσουμε καλύτερα….

Έχετε ασχοληθεί με πολλά πράγματα… καλλιτεχνικά πως θα αυτοπροσδιοριζόσασταν;

Θα έλεγα ότι είμαι μια μαμά-γυναίκα-ζωγράφος που μεγάλωσε μέσα στην τέχνη (ο πατέρας μου είναι ζωγράφος) και από μικρή αγαπά πολύ τη δημιουργία και πάντα προσπαθεί να βάλει χρώμα παντού.

Ποια είναι η αγαπημένη σας τεχνοτροπία;

Μου αρέσει να καταπιάνομαι με όλα αλλά πιο πολύ αγαπώ να ζωγραφίζω με αερογράφο, μια πολύ απαιτητική και δύσκολη τεχνοτροπία, που κυρίως χρησιμοποιούσα στην Αθήνα με μοναδικά αποτελέσματα.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι/καλλιτέχνες;

Με μάγευε πάντα η Αναγέννηση! Θεωρούσα και ακόμα θεωρώ τα αριστουργήματα του Ντα Βίντσι και ειδικά τις τοιχογραφίες του Μικελάντζελο κάτι άπιαστο και ακατόρθωτο!

Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο να περάσετε μέσα από τα έργα σας;

Προσπαθώ οι δημιουργίες μου να είναι σχετικά άμεσες. Θέλω να καταφέρω το κουρασμένο μάτι να χαλαρώσει, η στεναχωρημένη ψυχή να γαληνέψει και η πιο χαρούμενη απλά να ταξιδέψει παρέα με τα χρώματά μου.

Εδώ και 11 χρόνια ζείτε στην Ηλεία… είστε ευχαριστημένη από την επιλογή σας; Με ποιους τρόπους διοχετεύεται την δημιουργικότητα σας ζώντας στην περιοχή;

Ο άντρας μου είναι από την Ηλεία και πήρε μετάθεση για εδώ όταν η κόρη μας ήταν λίγων μηνών. Δεν το κρύβω ότι στην αρχή ήταν όλα πάρα πολύ δύσκολα για μένα… από κει που δεν είχα χρόνο ούτε για διακοπές, βρέθηκα στο απόλυτο μηδέν καλλιτεχνικά. Μετά τον ερχομό και του γιου μας, η οικογενειακή γαλήνη βοήθησε την επάνοδό μου στην τέχνη, πρώτα με μεγάλες τοιχογραφίες με αερογράφο στις προσόψεις του σπιτιού μου με εικόνες παραμυθιού, επίσης καλλιτέχνησα τα βαφτίσια των παιδιών μου. Ακολούθησαν τοιχογραφίες με αερογράφο και ντεκόρ στον Πύργο, δύο συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις της ΟΓΕ στη Νομαρχία Πύργου, η πρώτη με το φλέγον θέμα του προσφυγικού και η δεύτερη με το όσο απλό -και συνάμα πολύπλοκο στην προσέγγιση- θέμα «Γυναίκα». Από τη στιγμή που τα παιδιά μου έκαναν τα πρώτα βήματα στο νηπιαγωγείο και έπειτα στο σχολείο, ήμουν και είμαι πάντα κοντά εικαστικά στο εκπαιδευτικό προσωπικό βοηθώντας με ζωγραφιές, σκηνικά και ντεκόρ.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας θέματα;

Από τη στιγμή που έγινα μαμά οτιδήποτε έχει σχέση με τα παιδιά μονοπωλεί την τέχνη μου.

Μιλήστε μας για την… «μεταμόρφωση» του Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας…

Η «μεταμόρφωση» του σχολείου μας έχει γίνει πριν από τρία χρόνια, στα πλαίσια της δράσης «Let’s do it Greece» το οποίο αξιοποιεί η εκάστοτε διεύθυνση και η νηπιαγωγός του σχολειού μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απλά δεν είχε γίνει γνωστό. Όπως γνωρίζετε, οι δράσεις αυτές βασίζονται εξολοκλήρου και μονό στον εθελοντισμό, βοηθάμε όλοι για την αισθητή βελτίωση του περιβάλλοντος μας. Εκείνη τη χρονιά οι διοργανωτές αποφάσισαν η δράση να στηθεί γύρο από την τέχνη… Οι γονείς άφησαν το χρωματιστό αποτύπωμα των παιδιών τους στον τοίχο την ημέρα της δράσης και μετά εγώ κλήθηκα για δυο μήνες να κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα, ζωγραφίζοντας να βοηθήσω στην εικαστική υλοποίηση της ιδέας τους και να δημιουργήσω το αποτέλεσμα που βλέπετε.

Φέτος ηγηθήκατε της συμμετοχής στην Ελλάδα στον διαγωνισμό του παγκόσμιου οργανισμού Big Picture Foundation…

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με συλλόγους γονέων-κηδεμόνων στο Επιτάλιο και την Κρέστενα με κύριο μέλημά μας να καταφέρουμε η τέχνη να νικήσει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μπορώ να πω με υπερηφάνια πως φέτος, με τα έργα ζωγραφικής των μικρών καλλιτεχνών μου ηλικίας 5-12 ετών, καταφέραμε να είμαστε οι πρώτοι που εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στο παγκόσμιο οργανισμό ηνωμένων εθνών Big Picture Foundation με έδρα στην Αμερική, που στόχο έχει να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα παιδικής τέχνης και τα παιδιά ανά τον κόσμο να αλληλεπιδρούν μέσω της τέχνης!

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες τοιχογραφίες δημιουργούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας… έχετε την άποψη ότι μπορούν ν` αλλάξουν την εικόνα μιας πόλης;

Φυσικά! Το χρώμα είναι πηγή ζωής! Πρέπει να παραδειγματιστούμε από τη μητέρα Φύση και την γενναιοδωρία της στα χρώματα!

Σε ποιο σημείο της Ηλείας θα επιλέγατε να δημιουργήσετε ένα έργο-αξιοθέατο;

Θα έλεγα στο παλιό νοσοκομείο του Πύργου που ημέρα με την ημέρα ερημώνει, επίσης στο πρώην εργοστάσιο Ξυστρή, στις σκουριασμένες δεξαμενές του.

 

ΒΙΟ

Τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών στα Τίρανα και μετά συνέχισε στην Αθήνα ασχολούμενη με body-painting, special effects θεάτρου-κινηματογράφου και επαγγελματικό μακιγιάζ. Έχει πάρει δύο φορές πρώτο βραβείο σε Festival body-painting στην Αθήνα (1999 και 2001). Μέχρι το 2009 συνεργαζόταν με πολλές διαφημιστικές εταιρείες στην Αθήνα με body-painting σε εκδηλώσεις όπως για τα εγκαίνια του “METRO”, την “LG”, “Hearts in ATHENS”, “ATTICA PARK”, καθώς και σε εκπομπές στο “ALTER”, καλλιστεία ομορφιάς κ.α. Επίσης εργάστηκε σε κατασκευές-ντεκόρ καταστημάτων, τοιχογραφίες σε παιδικούς σταθμούς, σχολές και καταστήματα, όπως και πορτρέτα, ζωγραφική σε ρούχα, ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής κ.α.

Από το 2008 ζει στην Ηλεία και η τέχνη της έχει περιοριστεί εντός νομού, με τοιχογραφίες και κατασκευές-ντεκόρ στην περιοχή του Πύργου. Συμμετείχε σε δυο ομαδικές εκθέσεις με την Ο.Γ.Ε Πύργου που φιλοξενήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει σε παιδιά τη μοναδική τέχνη της ζωγραφικής, με αποκορύφωμα φέτος, να καταφέρει ώστε πρώτοι να φτάσουμε την Ελλάδα μέχρι την Αμερική στον παγκόσμιο οργανισμό Big Picture Foundation (www.bigpicturefoundation.org /2019/02/22/greece/) και να δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο μοναδική ιστορία, φυσική ομορφιά, αλλά έχει και άξιους, μικρούς καλλιτέχνες!

Φωτογραφίες με τη δουλειά της Ντενίσα Σίμα μπορείτε να δείτε στη σελίδα της στο facebook: Nτενισα ΣIMA. Ζωγράφος & Make-up artist

 

Όλη η επικαιρότητα