Οι Ντο Δίεση, ήταν εδώ.

   Ανακάλυψα το μουσικό σχήμα «ΝΤΟ ΔΙΕΣΗ «  τον Δεκέμβριο του ’15 με το τραγούδι «Να ‘σουν εδώ «  με μια διαφορετική μελωδία με πολλά έγχορδα όπως γκιταρλέλε , κουβανέζικο τρες , μαντολίνα , κρουστά , γιουκαλίλι κ.α.

Ακολουθούν το «Πάντα ξημερώνει « που  κυκλοφορεί τον Ιούνιο του ’16 και το τρίτο « Που πηγαίνουμε.. ;» Και τα τρίτα τραγούδια βρίσκονται στο δίσκο με τίτλο « Δεν φοβάμαι το αύριο « . 

Τον Μάρτιο του ’17 οι ΝΤΟ ΔΙΕΣΗ βρίσκονται στο στούντιο και ετοιμάζουν άλλο ένα τραγούδι, κυκλοφορεί πριν λίγο καιρό και έχει τίτλο «Γυρίζεις το χειμώνα «

Ο Δημήτρης Νίτης είναι ένας από τους εξαιρετικότερους μουσικούς της γενιάς του , όπου εκτός από την μπλουζ πλευρά του που υποστηρίζει με πάθος τα τελευταία χρόνια , έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της ροκ και ποπ σκηνής ,ήδη από τις αρχές του ’00 .

Η μαγευτική φωνή του συγκροτήματος ΟΝΑΡ είναι η ίδια φωνή των τεσσάρων τραγουδιών που προανέφερα …

Και η Πένη Ραμαντάνη έκανε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά τέλη της δεκαετίας του ’90 .Μια ξεχωριστή φωνή που η χροιά της παραμένει στα αφτιά σου από την πρώτη στιγμή που θα την ακούσεις .Συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με πολλούς καλλιτέχνες μουσικά και δισκογραφικά. Ενώ τα δύο τελευταία χρόνια υπογράφει και τους στίχους στους ΝΤΟ ΔΙΕΣΗ .

Ο Μάξιμος Δράκος  ένας εξαιρετικός μουσικός με σπουδές στη Γερμανία ,  έχει συνεργαστεί επίσης με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες όπως τα τελευταία χρόνια  με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Χρίστο Θηβαίο . Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις…  Και η αγάπη του για την τζαζ και την μπλουζ , οι ιδιαίτερες μελωδίες που του αρέσει να ενορχηστρώνει …έρχεται   με τη σειρά του σαν ιδρυτικό μέλος στους ΝΤΟ ΔΙΕΣΗ ….

 

Δύο λόγια για το ποιος είναι ο Δημήτρης Νίτης …

Νιώθω ότι είμαι ένας άνθρωπος τυχερός γιατί ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ πιο πολύ. Επίσης νιώθω απεριόριστη ευγνωμοσύνη που περιβάλλομαι από  ανθρώπους που με αγαπούν και που αγαπώ.

Πότε είχες την πρώτη σου επαφή με την μουσική ; Προέρχεσαι από μουσική οικογένεια ;

Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική  είναι από παρά πολύ μικρή ηλικία μιας και πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου πότε να «σκαλίζει» μια κιθαρούλα ή πότε να ψαχουλεύει το πιάνο. Αυτοί οι ήχοι έρχονται από πολύ νωρίς στα αυτιά μου , μιας και ο πατέρας μου αν και αυτοδίδακτος,  πλημμύριζε το σπίτι μας με μελωδίες και τραγούδια.

Σε βλέπουμε μαζί με την κιθάρα πάντα . Είναι το όργανο που τελικά αγάπησες ;

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να καταπιάνομαι με διάφορα μουσικά όργανα ωστόσο σίγουρα με την κιθάρα έχω ιδιαίτερη σχέση μιας και ήταν το όργανο που αφοσιώθηκα, αφιερώθηκα και σίγουρα  διαμόρφωσε σε ένα βαθμό, αυτό που είμαι.

Επιρροές από την εφηβική ηλικία ; Σίγουρα κάποιος μουσικός θα σε έκανε να αγαπήσεις ακόμα πιο πολύ την μουσική .

Στην εφηβική ηλικία , οι περισσότερες επιρροές ήταν ξένες μουσικές κατά κύριο λόγο. Δυτικά ακούσματα με ροκ προσανατολισμό σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσα να πω. Είναι αμέτρητοι οι μουσικοί και οι μουσικές που σε εμπνέουν και που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη σου σαφώς, ωστόσο μιας και μου ανέφερες την εφηβική ηλικία θα πω πως ο Jimi Hendrix και ο Rory Gallagher ήταν για μένα κιθαριστικά και μουσική προσωπικότητες σταθμοί . Από τότε , κατά καιρούς , αναλαμβάνουν διαφορετικά πρόσωπα να κάνουν το ταξίδι της μουσικής ενδιαφέρον  και σε ένα βαθμό είμαστε τυχεροί που μπορούμε να ανοίξουμε τα αυτιά μας , το μυαλό  και την ψυχή μας και να αφεθούμε σε αυτές τις μαγικές διαδρομές . Είτε οι μουσικές προέρχονται από την χώρα μας , είτε από ξένους τόπους, είναι πολύ όμορφο να έχουμε τη δυνατότητα και μέσω του διαδικτύου στις μέρες μας να μπορούμε να ακούσουμε κυριολεκτικά τα Πάντα.

Κι έρχεται μετά από μαθητικές μπάντες η επαγγελματική ενασχόληση . Πότε γίνεται αυτό ;

Μετά τις μαθητικές και εφηβικές  μπάντες , έρχεται η επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική αν θυμάμαι καλά το 2003. Έκτοτε η αλήθεια είναι ότι έχω συμμετάσχει σε πολλά σχήματα με γνωστούς και μη, Έλληνες καλλιτέχνες.

Σε ποια σχήματα συμμετείχες ; Έχεις συνεργαστεί απ ‘ ότι γνωρίζουμε με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες . Και τι σημαίνει η μπουζ μουσική για σένα ;

Μετά από αρκετά χρόνια γεμάτα από συναυλίες και εμφανίσεις , ένιωσα την ανάγκη να ξεκουραστώ και να μελετήσω μουσικές που πάντα με γοήτευαν και με ταξίδευαν . Εκεί λοιπόν, διανύοντας και μια, κατά κάποιον τρόπο ενδοσκοπική περίοδο της ζωής μου , πέφτω με τα μούτρα που λένε, στη μπλουζ μουσική εξερευνώντας την σε βάθος . Κάπου στο 2012 δημιούργησα μια μπλουζ μπάντα που τα μέλη της είναι κοντινοί μου καλοί φίλοι και από τότε παίζουμε παρεούλα  αγαπημένα μας κομμάτια μέχρι και σήμερα.

Και  η Πένη Ραμαντάνη πότε βρίσκεται στον δρόμο σου ;

Το 2014 μου πρότεινε να κάνουμε ένα σχήμα για να πειραματιστεί σε διαφορετικούς ήχους,  συνδυάζοντας δικά της τραγούδια,  με διασκευές που της άρεσαν . Έτσι και  φτιάξαμε ένα ακουστικό σχήμα που πλαισιώσαμε με μια μπλουζ υφή την Πένυ και πραγματοποιήσαμε εμφανίσεις σε Αθήνα και επαρχία .

Και δημιουργούνται οι ΝΤΟ ΔΙΕΣΗ πως προέκυψε το συγκρότημα ;

 Μέσα από αυτό το σχήμα αρχίσαμε να βρισκόμαστε, να κάνουμε παρέα και γενικά να ερχόμαστε σε επαφή και να παίζουμε και με άλλους μουσικούς. Θυμάμαι μια μέρα με είχε ρωτήσει η Πένυ αν έχω κανένα ορχηστρικό θέμα η καμία ιδέα μουσική κλπ.. Έψαξα κάτι σκληρούς δίσκους και διστακτικά τις έδωσα κάποια πράγματα που σχεδόν τα είχα ξεχάσει . Το ίδιο απόγευμα τα θέματα μου είχαν στίχους και τη φωνή της Πένυς. Απίστευτο ! Ξεκινάμε λοιπόν με αυτό το ντέμο  και πάμε στο στούντιο του Μάξιμου Δράκου. Η διαδικασία του να ενορχηστρώσουμε  το τραγούδι μαζί με τη χαρά του να παίζουμε και να δημιουργούμε, ήταν η αφορμή για να γεννηθεί το συγκρότημα Ντο Δίεση.

Όμορφες μελωδίες , στίχοι , μια διαφορετική προσέγγιση με πολλά όργανα κι έγχορδα όχι συνηθισμένα με πρώτο τραγούδι το « Να ‘σουν εδώ « Ποια η απήχηση αυτού του πρώτου ακούσματος από το κοινό ;

Πηγαίνοντας  λοιπόν το ντέμο του πρώτου μας single, αφού βρεθήκαμε οι τρεις μας, είχε την ιδέα  ο Μάξιμος να κινηθούμε σε ακουστικά μονοπάτια και να ξεκινήσουμε από τον ήχο του guitarlele. Αρχίσαμε μετά να χτίζουμε το τραγούδι βάζοντας ο καθένας τις ιδέες του και επειδή γενικά μας άρεσε ο πειραματισμός με διάφορα όργανα και ίσως όπως λες μια διαφορετική προσέγγιση , προέκυψε το πρώτο μας τραγούδι με τίτλο Να σουν εδώ . Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε πως  το τραγούδι είχε πολύ καλή απήχηση ραδιοφωνικά αλλά  και στο διαδίκτυο .

Μπλουζ , ποπ , ροκ , στοιχεία που βρίσκονται μέσα στα τραγούδια σας . Η ελληνική μουσική σκηνή σε τι φάση βρίσκεται σήμερα ;

Που βρίσκεται η ελληνική μουσική σκηνή σήμερα είναι θέμα που απαιτεί μεγάλη συζήτηση. Το βέβαιο είναι ότι τα πάντα τρέχουν με ιλιγγιώδη  ταχύτητα , αλλάζουν και εξελίσσονται. Μέσα από κάθε είδους αλλαγή σαφώς υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία τα οποία προκύπτουν. Παραδείγματος χάριν στο παρελθόν η μουσική βιομηχανία μας χάριζε δίσκους με σπουδαίες παραγωγές και αποτελέσματα υψηλών προδιαγραφών, πράγμα που συμβαίνει λιγότερο συχνά τώρα. Από την άλλη πλευρά, σε τούτη την εποχή , με τη βοήθεια του διαδικτύου μπορεί ένας καλλιτέχνης να γίνει γνωστός και να παρουσιάσει τη δουλειά του, κάτι που παλαιότερα έμοιαζε να είναι αδύνατον. Συνεπώς η μουσική σκηνή τώρα διαμορφώνεται και εξελίσσεται διαρκώς ανάλογα με τις τάσεις και το κλίμα το οποίο επικρατεί την κάθε εποχή.

Κείνο που έχει για μένα σημασία είναι να μη χάνουμε την ειλικρίνεια, τη δίψα για δημιουργία και την αγάπη μας για τη μουσική.

 

Και δυο λόγια για τους συνεργάτες σου που πιστεύω ότι θα ήθελες να πεις .

Για το Μάξιμο δε χρειάζονται συστάσεις για το πόσο τεράστιο μέγεθος είναι μουσικά , είναι γνωστό άλλωστε αυτό  στους μουσικούς κύκλους . Θα πω όμως ότι είναι αδελφικός και κολλητός μου φίλος και επειδή παίζουμε μουσική  από μικρά παιδάκια , του οφείλω πάρα πολλά . Με τον Μάξιμο επίσης εδώ και πολλά χρόνια ενορχηστρώνουμε παρέα διαφορά θέματα και γενικά λειτουργούμε ομαδικά σαν μια γροθιά . Με την Πένυ Ραμαντανη είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν και γνωριζόμαστε. Είναι μια τραγουδίστρια που έχει αφήσει ξεκάθαρα το δικό της στίγμα μέσα στα χρόνια και έχει αναμφίβολα αγαπηθεί πολύ μέσα από το συγκρότημα  Όναρ. Είναι ένα  άτομο το οποίο μου ήταν πάντα φοβερά συμπαθές .Στο σχήμα συμμετείχε και ο Δημήτρης Λάιος με τον οποίο είμαστε παιδικοί φίλοι , παίζουμε μαζί στους allright blues band και είναι επίσης  ένας εξαιρετικός τραγουδοποιός .

 

Και τώρα οι «ΝΤΟ ΔΙΕΣΗ « που βρίσκονται ; Ετοιμάζουν κάτι καινούργιο ;

οι Ντο δίεση είναι κοντά στην ολοκλήρωση του δίσκου τους και σχεδιάζουν ζωντανές εμφανίσεις .

 

Γράφει η Σοφία Ψαρρά/ΟΡΤ 24/7 στους 92,3