Ελλάδα

Ντοκουμέντο: Το βίντεο από τους πυροβολισμους των Τούρκων κατά Ελλήνων ψαράδων στη Λέρο

Ακούστε το άρθρο

Βίντεο ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς των Τούρκων ψαράδων προς Έλληνες αλιείς λίγο έξω από τη Λέρο το πρωί της Κυριακής παρουσιάζει το protothema.gr

Στα βίντεο που τράβηξαν οι Έλληνες ψαράδες που δέχθηκαν τους πυροβολισμούς όταν επιχείρησαν να κινηθούν προς το σημείο όπου είχαν αφήσει τα εργαλεία τους στη θάλασσα, φαίνονται τα πλωτά του Λιμενικού που έχουν προσεγγίσει τα τουρκικά αλιευτικά προκειμένου να τα απωθήσουν.

«Σήμερα βγήκαμε για την καθημερινή μας αλιεία και ήρθαν τα τουρκικά αλιευτικά να πάρουν τα αλιευτικά μας εργαλεία. Εμείς πήγαμε να τα προστατεύσουμε και μας έριξαν με το όπλο έξι φορές. Επίσης δεχθήκαμε και απειλές. Φώναξαν στον ασύρματο “I am turkish fishing boat, f@@k off» ακούγεται να περιγράφει ο Έλληνας ψαράς ό,τι συνέβη λίγα λεπτά νωρίτερα.

«Ωραία η κατάσταση. Πού καταντήσαμε, να είμαστε στα ελληνικά νερά και να δεχόμαστε απειλές από τους Τουρκους και να μας ρίχνουν» μονολογεί ο Έλληνας ψαράς αποτυπώνοντας σε λίγες μόνο λέξεις την κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες 15 ημέρες οι Έλληνες αλιείς στη Λέρο και σε άλλα νησιά της περιοχής.

Στο δεύτερο βίντεο ο Έλληνας ψαράς δίνει το ακριβές στίγμα του σημείου στο οποίο συνέβη το σοβαρό επεισόδιο το πρωί της Κυριακής: «Σήμερα δύο τουρκικά αλιευτικά ήταν δυτικά της νήσου Καλαποδιού, βόρεια της Λέρου και νότια των Λειψών. Πήγαμε πάνω να αλιεύσουμε και δύο τούρκικα αλιευτικά ήρθαν πάνω μας. Πήγαμε να προστατεύσιουμε τα δικά μας εργαλεία αυτοί μας έριξαν με το όπλο έξι φορές».

«Όσο πάει η κατάσταση και χειροτερεύει. Τι θα γίνει πια; Φτάσαμε στην κατάσταση οι Τούρκοι να μας ρίχνουν στα δικά μας τα νερά και εμείς να μην κάνουμε τίποτα» προσθέτει με νόημα εκφράζοντας την αγανάκτηση των ψαράδων στα ακριτικά νησιά.

Στο τρίτο βίντεο φαίνεται η τουρκική μηχανότρατα ανενόχλητη να ψαρεύει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αν και αυτό απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία που υποχρεώνει τις μηχανότρατες να είναι αγκυροβολημένες μέχρι τον Οκτώβριο.

Όπως είπε τη Δευτέρα στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των ψαράδων της Λέρου Χρήστο Τσακιργιός, «οι παραβιάσεις έχουν ενταθεί εδώ και 20 ημέρες. Έχουν έρθει σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί μας σε μια περίοδο που οι μηχανότρατες οι δικές μας είναι κλειστές». «Εμείς προστατεύουμε τη θάλασσα και έχουμε τους Τούρκους να τα λεηλατούν όλα» συμπλήρωσε ο κ. Τσακιργιός προσθέτοντας ότι «μιλάμε για 15 μηχανότρατες μόνο στην περιοχή μας γύρω από τη Λέρο».

«Σε αυτή την κατάσταση απειλούνται τα σπίτια μας. Έχουν φτάσει στα 200 μέτρα από τη Λέρο. Από τη στιγμή που οπλοφορούν όλο και κάποιος φόβος υπάρχει» δήλωσε ο κ. Τσακιργιός.

Από την πλευρά του το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι διεξάγει προανάκριση για το σοβαρό επεισόδιο της Κυριακής ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και ο αρμόδιος εισαγγελέας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο του Λιμενικού «πράττει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνεται:

«Αναφορικά με τις καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά, πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Λέρου, από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γίνεται γνωστό ότι τα υπόψη καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.

Όλη η επικαιρότητα