Οικονομία

Ντράγκι: Περιμένουμε τις ελληνικές ενέργειες για κόκκινα δάνεια και συντάξεις

ntragki.jpg
Ακούστε το άρθρο
Η στρατηγική για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στο φορολογικό είναι εκ των ων ούκ άνευ για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι.

Στο πλαίσιο αυτό λέει ότι ακόμη «είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» αν και αναγνωρίζει ότι η ταχύτητα αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας. Ωστόσο, προσθέτει, το ίδιο σημαντική είναι και η ποιότητα της αξιολόγησης.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βασίζεται σε πολλούς παράγοντες.

Κόκκινα δάνεια, Ασφαλιστικό και φορολογικό τα κρίσιμα

Όπως επισήμανε ο Μ.Ντράγκι, οι ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν σοβαρή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής για τη μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων θα βοηθήσει και στη διοχέτευση κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις». Οι δράσεις που θα ληφθούν, πρόσθεσε, πρέπει να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και να εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα που επίσης χρειάζεται να ληφθούν. Όπως είπε αναφερόμενος στο φόρο εισοδήματος, ούτε εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Εξίσου σημαντική με την ταχύτητα η ποιότητα

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης ο κ. Ντράγκι δεν άνοιξε τα χαρτιά του τονίζοντας όμως ότι όσο σημαντική είναι η ταχύτητα τόσο είναι και η ποιότητα της συμφωνίας που θα καταλήξουν Αθήνα και κουαρτέτο.

«Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και έτσι είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Έσπευσε να συμπληρώσει ότι αναγνωρίζει πως η «ταχύτητα» ολοκλήρωσης αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας, ωστόσο, τόνισε ότι η σωστή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εξίσου σημαντική.

Στόχος είπε είναι να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων «σταθερό» και «βιώσιμο», ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους όσον αφορά το πρόγραμμα και την υλοποίησή του.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα