Αρθρογραφία

Νυχτερινές τακτοποιήσεις…

mallios.jpeg
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορούμαστε από την ειδησεογραφία των ημερών, ότι ψηφίστηκε νύχτα στην Βουλή, διάταξη η οποία προβλέπει αύξηση συντάξεων βουλευτών, προέδρων Κοινοτήτων, δημάρχων και νομαρχών, πλαγίως και νομοτύπως εκ πρώτης όψεως, δια της αναγνώρισης  πλασματικής υπηρεσίας, πριν πολιτευτούν ή και κατά την διάρκεια της πολιτικής τους καριέρας.

Μπορεί αυτή η ρύθμιση, πραγματικά να είναι νομότυπη και νόμιμη, αλλά μέσα στο γενικότερο κλίμα της χώρας, είναι μάλλον πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη και κρίμα για το Κοινοβούλιο, που ασχολείται με τέτοιες τακτοποιήσεις μελών του και λοιπών προσκολλημένων και περίγυρων.

Την ώρα που ο κόσμος έχει υποστεί φοβερές μειώσεις μισθών και συντάξεων, άγρια φορολόγηση και επιπλέον επιβολή ειδικών εισφορών, και μπαίνει στις ουρές για ρυθμίσεις χρεών, είναι απαράδεκτο στον Ναό της Δημοκρατίας να ψηφίζονται τέτοιες ρουσφετολογικές διατάξεις.

Και βέβαια την ίδια ώρα που οι άνεργοι εκ του ιδιωτικού τομέα έφτασαν το 1,5 εκατ. και οι επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν αριθμούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες, με τις Τράπεζες ανίκανες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική  οικονομία και το κράτος να αποφεύγει να εγγυηθεί για αυτό, μάλλον το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε λάθος δρόμο και υπακούει σε άκαιρα και λανθασμένα κελεύσματα ρουσφετολογικού ενδιαφέροντος.

Αυτομαστιγώνονται οι βουλευτές μας με τέτοιες αποφάσεις και ψηφοφορίες και δίνουν το δικαίωμα στον κάθε ακραίο, να εμφανίζεται ως τιμητής της δημοκρατικής νομιμότητας και ως περιφρουρητής της  κοινοβουλευτικής δήθεν δημοκρατίας  και αναγκάζουν αγανακτισμένους πολίτες, που απογοητεύονται από την δύσκολη καθημερινότητα, να προσφεύγουν σε δήθεν σωτήρες ακραίων ιδεολογιών και πρακτικών.

Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιες κοινοβουλευτικές παρεκτροπές, αποτελεί μάλλον συχνό φαινόμενο η τακτοποίηση διάφορων εκκρεμοτήτων, όπως λένε, για την λαϊκή κατανάλωση, παρότι αποτελεί όπως προαναφέρθηκε πρόκληση και αυτομαστίγωμα για τον Κοινοβουλευτισμό.

Πως μπορεί αλήθεια να σταματήσει αυτή η πρακτική και πως θα γίνει να σοβαρευτούμε κάποτε σε αυτήν την χώρα, τώρα μάλιστα που έχουμε γίνει δακτυλοδεικτούμενοι στο εξωτερικό, σε φίλους και εχθρούς, όχι τόσο για τα ελλείμματα και τον υπερβολικό δανεισμό, αλλά κυρίως για την αδιόρθωτη νοοτροπία μας.

Ποιος θα σταματήσει τον κάθε κομματάρχη, που ψηφίστηκε αντιπρόσωπος στο Κοινοβούλιο, αλλά στην συνέχεια μετατράπηκε σε ρουσφετολόγο  συγκεκριμένων μικροσυμφερόντων ιδιωτικού ενδιαφέροντος, από αυτόν τον κατήφορο, που τελικά δεν αφορά τον ίδιο, αλλά τους θεσμούς και την σοβαρότητα του κράτους και της κοινωνίας μας.

Γιατί αλήθεια τα κόμματα δεν ανακαλούν στην τάξη, τους προωθούντες τέτοιες πρακτικές, μεταμεσονύκτιες και ηθικά τουλάχιστον διάτρητες, οι οποίες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα  και προσβάλουν τα «υποζύγια» που πληρώνουν φόρους, χαράτσια και επίσης προσβάλουν τους μεγάλους χαμένους  της υπόθεσης που λέγεται πολιτική και συνακόλουθα οικονομική κρίση, τους ανέργους και τους ημιαπασχολούμενους, σε μαύρη, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία;

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα