Οικονομία

ΝΥΤ: Διχασμένο το ΔΝΤ, ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Για πάνω από έναν χρόνο, οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «φωνάζουν» ότι δεν θα πάρουν μέρος σε νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν την συγκατάθεσή τους για λύση στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, αναφέρουν σε άρθρο του οι New York Times.

Το Ταμείο ξεπέρασε τον εαυτό του στην περίπτωση της Ελλάδας, προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει έντονο το στοιχείο του «διχασμού» στο εσωτερικό του σχετικά με το αν θα δεσμευτεί σε νέα δάνεια προς τη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, σε περίπτωση μη συμφωνίας ΔΝΤ – Ευρώπης για το νέο πρόγραμμα διάσωσης ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι το ελληνικό θέμα έχει αποκτήσει πλέον χαρακτήρα υπαρξιακού ζητήματος για το ίδιο το Ταμείο:

«Από τη μια πλευρά, έχει επικριθεί για υπερβολική χορήγηση πόρων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ειδικά για το δάνειο στην Ελλάδα το 2010, ωστόσο, ταυτόχρονα, «έχει υποχρέωση να δανείζει σε χώρες που είναι σε ανάγκη όπως και να διασφαλίζει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».

Καταλήγοντας, πάντως, το άρθρο σημειώνει ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες εαρινές συζητήσεις, τα ερωτήματα για την Ελλάδα δεν μονοπώλησαν τη συζήτηση αυτή την εβδομάδα, με βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος να είναι η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών, η βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αβεβαιότητα για τη δέσμευση της διοίκησης Τραμπ στις πολιτικές ελεύθερου εμπορίου που προωθεί το ΔΝΤ.

Πηγή: Καθημερινή

Όλη η επικαιρότητα