Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός με διπλό στόχο

Ακούστε το άρθρο

Η «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ονοματολογικού θα απασχολήσουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου τον περιμένει ένα τριήμερο πυκνού προγράμματος αρχής γενομένης από σήμερα.

Εξάλλου, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μετέχουν φέτος περισσότεροι από 3.000 ηγέτες, επιχειρηματίες, επενδυτές και οικονομικοί παράγοντες, όπως και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και, πέραν των πολιτικού χαρακτήρα συζητήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις και επαφές με επίδοξους επενδυτές που με τις κεραίες τους «βλέπουν», πλέον, την Ελλάδα.

Στόχος η καθαρή έξοδος

Με δεδομένη την συγκυρία, κύριο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα στο πλέον αναγνωρισμένο και σημαντικό οικονομικό φόρουμ παγκοσμίως δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τις διεργασίες και τις επαφές που θα διασφαλίσουν την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το Μνημόνιο σε μερικούς μήνες από σήμερα. Αυτό, αφορά όχι μόνο την προσέλκυση επενδύσεων –διαδικασία που θα επιχειρήσει να προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, με διαδοχικές συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει κλείσει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και την πολιτική διαπραγμάτευση: τέτοιου τύπου συζητήσεις θα έχει την ευκαιρία να διεξαγάγει μεθαύριο με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Εξάλλου, με δεδομένο ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε χθες και επισήμως στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα φώτα πλέον στρέφονται στην διαπραγμάτευση Αθήνας-ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο οφείλει, βάσει συμφωνίας, να απαντήσει εντός των επόμενων εβδομάδων αν θα συνεχίσει να παρίσταται στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και με ποιον τρόπο. Σημειωτέον ότι για την κυβέρνηση αυτή η απάντηση έχει μεγάλη σημασία, υπό την έννοια ότι αν το ΔΝΤ φύγει από το πρόγραμμα, τότε η Αθήνα αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να ζητήσει την απόσυρση των μέτρων που το ΔΝΤ μόνο ζητούσε: ήτοι, την κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019 και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου του 2020.

Όλα τούτα, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να τα συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία θα ζητήσει να ανοίξει τα χαρτιά της. Παράλληλα, το θέμα της «επαναδιαπραγμάτευσης» των μέτρων που είχε ζητήσει το ΔΝΤ αναμένεται να τεθεί και στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος φέρεται να διάκειται θετικά στις ελληνικές προθέσεις για ακύρωση των μέτρων, αν το ΔΝΤ δεν παραμείνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ξεκινά η διαπραγμάτευση για το χρέος

Με δεδομένο, πάντως, ότι οι τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ θα υπαγορευθούν από το πόσο «γαλαντόμοι» θα αποδειχθούν οι Ευρωπαίοι στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αυτή θα είναι και η κεντρική συζήτηση του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πιερ Μοσκοβισί. Άλλωστε, το Ταμείο έχει πολλές φορές εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του, ενώ με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο​ και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το χθεσινό Eurogroup​, έχει ξεκινήσει η συζήτηση και έχει αναληφθεί εκ μέρους των υπολοίπων Ευρωπαίων η δέσμευση για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Στο επίκεντρο η λύση

Όπως προαναφέρθηκε, ο έτερος άξονας που θα κινηθεί η παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός θα είναι η επίλυση του ονοματολογικού, Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο μία ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με δεδομένη την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου στο πρόσωπο του κ. Ζάεφ, αλλά και στην πολιτική βούλησή του για επίλυση του θέματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, όπως διεμήνυσε εκ νέου στο «Έθνος της Κυριακής», αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη μίας λύσης στη βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων για όλες για χρήσεις. Ταυτοχρόνως, θα συζητηθεί και η απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ –κάτι που τίθεται ως «προαπαιτούμενο» από την Αθήνα.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, κ. Χαν, αναμένεται να τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια –κάτι που προφανώς και συνδέεται και με την διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ για το όνομα, αλλά και με τις εκκρεμότητες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. Αυτές, οι τελευταίες, άλλωστε, θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, στον απόηχο της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στη Αλβανία και στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τους Έλληνες πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα