Χωρίς κατηγορία

Ο Αλφειός «φουσκώνει» και απειλεί…

Ακούστε το άρθρο

Εργασίες θωράκισης των εκτάσεων γύρω από τον Αλφειό ξεκίνησε από χθες ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στην περιοχή των Μακρισίων, για να αποτραπούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να βελτιώσει την απορροή στα νερά του αποστραγγιστικού το οποίο κατευθύνεται παράλληλα με το προστατευτικό ανάχωμα του Αλφειού., ώστε να μην κινδυνεύσουν περιουσίες που βρίσκονται έξω από το ανάχωμα.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννης Δάγκαρης, ο δήμος ανέλαβε την πρωτοβουλία για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια του προ βλήματος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με το αντλιοστάσιο.

«Όπως γνωρίζετε, εδώ θίγονται περιουσίες, άνθρωποι, παραγωγοί. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι άσχημα, τα θυροφράγματα λειτουργούν, ο Αλφειός δεν έχει νερά μέσα, αλλά έχουμε το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε σήμερα, καθότι επηρεάζει τις καλλιέργειες και τους παραγωγούς που βρίσκονται ακριβώς πίσω μας και δεν έχουν καμία σχέση με τις εκτάσεις μέσα στο ποτάμι. Είναι ιδιοκτησίες που βρίσκονται έξω από το ανάχωμα και οι άνθρωποι εδώ έχουν δημιουργήσει περιουσίες εγκαταστάσεις όλα αυτά τα χρόνια και αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορείται η περιοχή από την πλευρά που βρισκόμαστε τώρα», ανέφερε ο κ.Δάγκαρης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τακτική απορροή στα νερά του αποστραγγιστικού.

«Το σημαντικότερο έργο πρέπει να είναι η διώρυγα που θα έχει τακτική απορροή από τη λίμνη που βρίσκεται μπροστά από το αντλιοστάσιο, μετά το φράγμα του Αλφειού. Μόνο έτσι θα ηρεμήσει η περιοχή. Εμείς κάναμε αυτή την επιχείρηση, χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. Πήραμε την πρωτοβουλία για να διαπιστώσουμε μήπως έχουμε και εδώ πρόβλημα. Το υπόλοιπο αποστραγγιστικό έχει καθαριστεί στο πλαίσιο του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας» τόνισε ο κ.Δάγκαρης σημειώνοντας ότι το αντλιοστάσιο που πρέπει να λειτουργεί και με τις δύο αντλίες αυτή την περίοδο για να καλύπτει την ποσότητα που καταλήγει στη λίμνη μπροστά από το αντλιοστάσιο. Παράλληλα ευχαρίστησε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη για το έμπρακτο ενδιαφέρον, εκφράζοντας την προσδοκία για οργανωμένη συζήτηση επί του θέματος.

Ζητούν ενημέρωση και έγκαιρες παρεμβάσεις

Η κα Γεωργοπούλου-Σαλτάρη έκανε λόγο για υστέρηση στη λειτουργία του αντλιοστασίου και επισήμανε ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

«Μικρές παρεμβάσεις και τέτοιου είδους έργα (καθαρισμός λεκάνης, φρεατίων κ.ά. θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα και να μην περιμένουμε να πιάσει βροχή και να πλημμυρίσουμε. Σημασία έχει ότι όλοι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, κανένας δεν είναι απέναντι στον άλλον, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και με πείσμα και ένταση μεταφέρουμε τα προβλήματα στα υπουργεία, αρκεί να έχουμε καλή ενημέρωση και συνεργασία και να έχουμε όλη την εικόνα», υπογράμμισε η κα Γεωργοπούλου-Σαλτάρη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιώργος Χατζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα εσπεριδοειδή, καθώς και πλημμυρισμένες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας πίσω από το ανάχωμα, και πρόσθεσε ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει από το καλοκαίρι.

«Είναι θετικό ότι μετά την παρέμβαση-παράσταση στην Εισαγγελέα άνοιξαν τα θυροφράγματα και δεν είναι σε τόσο μεγάλη έκταση η πλημμύρα. Το πιο σοβαρό είναι στην περιοχή “Ράσα” στα Καλυβάκια, με πλημμύρες στα πορτοκάλια.  Είναι μια καλή παρέμβαση, αλλά θα θέλαμε ο δήμαρχος να έχει προνοήσει πριν από τις πλημμύρες», είπε ο κ.Χατζόπουλος.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα