Πολιτισμός

Ο Αμαλιαδίτης Αριστείδης Χρυσανθόπουλος στην “Μεγάλη Οθόνη”‏

amaliaditis_aristeidis_hrysanthopoylos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015, στις 21:00, εγκαινιάζεται (ταυτόχρονα) στις αίθουσες τέχνης  “ΕΝΑ” & “KAPLANON 5” καθώς και στους θερινούς κινηματογράφους VOX, Riviera & Aθηναία, η ομαδική έκθεση “Μεγάλη Οθόνη”.

Σε περιόδους γενικευμένης κρίσης πολλές και σημαντικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου προσφέρουν, παρακολουθώντας τις στιγμές ξεγνοιασιάς, ενώ τροφοδοτούν όνειρα κρυμμένα στις ψυχές των θεατών τους. Συνδέονται με στιγμές χαλάρωσης, ειδικά, όταν ο θεατής τις παρακολουθεί μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον ενός θερινού σινεμά, όπου μπορεί να ζει και τις πρώτες στιγμές μιας μεγάλης αγάπης ή μπορεί να εισπράττει για πρώτη φορά το ιδιαίτερο νόημα, που εμπεριέχει η λέξη “ψυχαγωγία”.

29 λοιπόν σημαντικοί ζωγράφοι εκθέτουν νέα έργα τους, που αποτυπώνουν τα εναπομείναντα και μη θερινά σινεμά της Αθήνας, αλλά και σκηνές από σημαντικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ανάμεσα τους ο -εξ Αμαλιάδας καταγόμενος- εικαστικός Αριστείδης Χρυσανθόπουλος που παράλληλα με τη συμμετοχή του στη Biennale (ακουαρέλας) CASTRA 2015 στη Σλοβενία, συμμετέχει στην ομαδική έκθεση “Μεγάλη Οθόνη” και σημειώνει:  “Ποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν έχει χαλαρώσει, απολαμβάνοντας μια ταινία, στον καταπράσινο κήπο ενός θερινού σινεμά; Ποιος δεν έχει ωραίες αναμνήσεις από θερινά σινεμά, που σήμερα λειτουργούν ή καλύτερα προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, που όλοι μας βιώνουμε! Το θέμα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι σίγουρα ελκυστικό για έναν εικαστικό και ιδιαίτερο, όταν πρόκειται να δώσεις τη δική σου ανάσα σε μια σκηνή ή σε σκηνές από σημαντικές Ελληνικές ταινίες. Επέλεξα δυο ταινίες (ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ και ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ) που κατόρθωσαν να έχουν όχι μόνο καλλιτεχνική επιτυχία, αλλά και μεγάλη εμπορική επιτυχία, πέρα φυσικά από το γεγονός ότι είναι και αγαπημένες μου. Εξαιρετικοί ηθοποιοί, μοναδικές ερμηνείες και η ανθρωποκεντρική σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Τσεμπερόπουλου αποτελούν όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά την έμπνευση μου για τα αντίστοιχα δύο έργα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Ιστορικό Τέχνης κα Ίριδα Κρητικού που μου έδωσε πάλι την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική εικαστική έκθεση.”

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δημήτρης Αναστασίου, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Γιώργος Καρακάσογλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Νικόλας Κληρονόμος, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Βασίλης Λιαούρης, Λίλα Μπελιβανάκη, Γεωργία Μπλιάτσου, Βιβή Παπαδημητρίου, Γεύσω Παπαδάκη, Κατερίνα Πέτρουλα, Αχιλλέας Πιστώνης, Θανάσης Ραχούτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σίσκος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος & η Βιργινία Φιλιππούση.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα, με το ίδιο θέμα, θα εκτεθούν φωτογραφίες καταξιωμένων φωτογράφων. Τα εγκαίνια θα γίνουν ταυτόχρονα ώστε ο επισκέπτης να παρακολουθήσει την ανάπτυξη της έκθεσης στους πέντε χώρους που θα παρουσιάζεται. Η ιδέα της έκθεσης, η διοργάνωση και η επιμέλειά της είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Νίκου Βατόπουλου, Νίκης Παπαδάκη, Πέγκυς Ρίγγα και Ίριδας Κρητικού. 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και στην διάρκειά της θα παρουσιαστούν επιμέρους δρώμενα που θα ανακοινώνονται εγκαίρως.

Κινηματογράφος Βοξ, πλατεία Εξαρχείων
Κινηματογράφος Ριβιέρα, Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια
Κινηματογράφος Αθηναία, Χάρητος 50, Κολωνάκι
Αίθουσα τέχνης ena/kaplanon galleries, Βαλαωρίτου 9γ, Αθήνα
Αίθουσα τέχνης kaplanon 5/kaplanon galleries, Καπλανών 5 & Μασσαλίας, Αθήνα

Όλη η επικαιρότητα