O Αμαλιαδίτης ομογενής Γ. Αντωνόπουλος περιγράφει: «Η Σουηδία δεν θα είναι πια η ίδια…»

“ΦΟΒΟΣ” είναι το συναίσθημα που ένιωσε ο Αμαλιαδίτης Γιώργος Αντωνόπουλος και το ίδιο αισθάνθηκαν και όλοι οι Σουηδοί, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην ‘καρδιά’ της Στοκχόλμης.

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος, που ζει στη Στοκχόλμη τα τελευταία δέκα χρόνια, την ώρα του τρομοκρατικού χτυπήματος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, αρκετά κοντά στο σημείο που έγινε στόχος, ενώ η κλινική του βρίσκεται μία μόλις στάση με το μετρό από το σημείο που χτύπησε ο τρομοκράτης!

Τρόμος

Ο ίδιος θεωρεί ότι μετά από αυτό, η Σουηδία δεν θα είναι… η ίδια χώρα…

Γιατί από χθες το μεσημέρι, άλλαξαν τα πάντα στη χώρα. Η χθεσινή ημέρα ξύπνησε μνήμες από Βερολίνο, Νίκαια, Λονδίνο. Το φορτηγό που έπεσε επάνω σε πλήθος κόσμου σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης, στο Drottninggatan, μέχρι χθες το βράδυ είχε αφήσει πίσω του πέντε νεκρούς και πολλούς τραυματίες και σοκαρισμένη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Το Drottninggatan είναι ο μεγάλος εμπορικός δρόμος στο κέντρο της Στοκχόλμης και όλοι αντιλαμβάνονται το πλήθος κόσμου που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

 

«Είδα τον κόσμο να τρέχει»

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος, ο οποίος ζει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Στοκχόλμη, είναι φυσικοθεραπευτής με ιατρική διδακτορική διατριβή και έχει τη δική του κλινική στο κέντρο της Στοκχόλμης. Για την ακρίβεια, η κλινική του βρίσκεται στην παλιά πόλη Gamlastan, μια στάση με το μετρό από το σημείο που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα.

Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και κατευθυνόταν στο κέντρο και σχετικά κοντά στο σημείο.

Ο ίδιος, περιγραφεί στην ‘Π’ τι ακριβώς έγινε εκείνη τη στιγμή: «Οδηγούσα και είχα τον κόσμο να τρέχει φοβισμένος,  πανικόβλητος προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν άκουσα κάτι, κάποιο θόρυβο, αλλά είδα τον κόσμο πανικόβλητος και αμέσως άνοιξα το ράδιο για να δω τι συμβαίνει και εκεί άκουσα για το ‘χτύπημα’. Και φυσικά αμέσως άλλαξα κατεύθυνση και πήγα στο σπίτι μου. ‘Άλλωστε, είχε αποκλειστεί όλο το κέντρο».

Στο ερώτημα για το τι επικράτησε εκείνη τη στιγμή, η απάντηση είναι μία: «ΦΟΒΟΣ. Τεράστιος ΦΟΒΟΣ» ‘όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Καθοδήγηση

Βέβαια, ήταν άμεση η αντίδραση από την πολιτεία και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν, όπως μας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η καθοδήγηση ήταν τέλεια. Εκτός του ότι αποκλείστηκε το κέντρο, το οποίο ουσιαστικά νέκρωσε μετά το χτύπημα, δόθηκαν κατευθύνσεις από την πρώτης στιγμή, όλα τα μέσα μεταφοράς σταμάτησαν να κινούνται, σιδηροδρομικός σταθμός, μετρό, ακόμη και οι κινηματογράφοι έκλεισαν, και μας έλεγαν να μείνουμε στα σπίτια μας».

Μάλιστα όλα έγιναν τόσο γρήγορα, που πριν προλάβει ο ίδιος να επικοινωνήσει με τους δικούς του στην Αμαλιάδα για να τους πει ότι είναι καλά, είχαν ακούσει την είδηση και τον πήραν οι ίδιοι αμέσως τηλέφωνο.

 

‘Δεν το φανταζόμασταν’

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος, αλλά και οι Σουηδοί δεν περίμεναν ότι η τρομοκρατία θα άγγιζε αυτή τη χώρα. Δεν φαντάζονταν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην καρδιά της Στοκχόλμης.

«Δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Η Σουηδία είναι μία ήσυχη χώρα και η Στοκχόλμη είναι μία πολύ οργανωμένη πόλη. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατών» μας περιγράφει.

Βέβαια, υποστηρίζει ότι στη χώρα υπάρχουν αρκετοί Ισλαμιστές και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το λάθος της Σουηδίας».

Όσο για το πώς βλέπει την επόμενη ημέρα, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Όπως είπα οι Σουηδοί είναι φιλήσυχος λαός και θεωρώ ότι μετά από αυτό θα αλλάξουν αρκετά στην καθημερινότητά μας. Και θεωρώ ότι πλέον να σκεφτούν πολύ την είσοδο μη Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα».

Ο Γιώργος, αδελφός του Βασίλη που είναι γιατρός στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, είχε ήδη προγραμματίσει να επισκεφθεί την Αμαλιάδα για τις εορτές του Πάσχα, μετά από αυτό που έγινε όμως θα επιδιώξει να έρθει μερικές ημέρες νωρίτερα.

Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους στο κέντρο της Στοκχόλμης – Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες (PHOTOS-VIDEO)