Ομογένεια

Ο άστεγος ελληνοαμερικάνος που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Ακούστε το άρθρο

Γιος μεταναστών. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Ιταλός. Όταν χώρισαν τον έδωσαν σε ανάδοχη οικογένεια. Ήταν μέλος μια συμμορίας στο Ανατολικό Λος Άντζελες. Άστεγος (για δυο φορές μέσα στη ζωή του) που έμενε στο αυτοκίνητό του. Το 1980 δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell και αφού πρώτα είχε πάρει ένα δάνειο 700 δολαρίων. Εκεί άλλαξαν όλα…  Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη λίστα Forbes 400 του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική. Η περιουσία του αγγίζει τα 3,1 δις δολάρια!

Ο Ελληνοαμερικανικός επιχειρηματίας Τζον Πολ Ντετζόρια,  συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προϊόντων μαλλιών Mitchell Systems και της τεκίλα Patron Spirits, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση. «Κοιτάξτε την ιστορία μας, είτε πολέμους είτε πείνες, πάντοτε το ξεπερνάμε» τόνισε ο κ. Ντετζόρια.

Ο ίδιος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά τη συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, πως νιώθει πολύ υπερήφανος που είναι ξανά στην Ελλάδα και ότι είναι πολύ περήφανος που είναι Έλληνας. Σημείωσε πως «είμαστε σκληρά εργαζόμενος λαός», πως «θα εξέλθουμε από την κρίση» και ότι «πήραμε ένα μάθημα: Να μην πιστεύουμε αυτά που λένε οι πολιτικοί για να επανεκλεγούν». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Ντετζόρια επισήμανε πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη θέση για πολλά χρόνια, αλλά το σημαντικό είναι ότι εμείς βάλαμε τον εαυτό μας σε αυτή θέση». Όμως, «θα βγούμε από την κρίση αργά, αλλά σίγουρα» και είναι η στιγμή «να κάνουμε τα πράγματα σωστά», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο 73χρονος Ντετζόρια συντάχθηκε και με την εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και διαμήνυσε πως το αίτημα θα το επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο Τζον Πολ Ντετζόρια μίλησε για την επιτυχημένη επαγγελματική του διαδρομή και τα προϊόντα της εταιρείας του. «Η John Paul Mitchell Systems ξεκίνησε το 1980 και το μοναδικό κεφάλαιο που είχαμε στη διάθεσή μας τελικά ήταν 700 δολάρια» ανέφερε στην αρχή της συνέντευξής του και επισήμανε πως «η υπόσχεση που δώσαμε όταν αρχίσαμε, ήταν πως οτιδήποτε κι αν γινόταν, η εταιρεία μας θα έμεινε μόνο και αποκλειστικά στον κλάδο της επαγγελματικής ομορφιάς». Γι’ αυτόν τον λόγο ο ίδιος υπέγραψε μια νομικά δεσμευτική σύμβαση με βάση την οποία τα προϊόντα της εταιρείας θα διατίθενται αποκλειστικά σε επαγγελματίες κομμωτές και όχι στη λιανική πώληση για τα επόμενα 360 χρόνια. Μάλιστα, προέτρεψε τον κόσμο, αν δει κάποιο προϊόν της John Paul Mitchell Systems σε φαρμακεία ή σε σούπερ μάρκετ, να μην το αγοράσουν «γιατί αυτό είτε θα είναι απομίμηση είτε θα το έχουν αγοράσει από κομμωτήριο στη λιανική τιμή τους και θα το πουλάνε ανατιμημένο στα δικά τους καταστήματα».

Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικά» τα εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρείας για τους κομμωτές, μέσω των αποκλειστικών της αντιπροσώπων. «Ουσιαστικά μαθαίνουμε τους κομμωτές να εκπαιδεύουν τους πελάτες τους για το πώς μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους τα κατάλληλα χτενίσματα και το κατάλληλο στυλ μόνοι τους στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα στάιλινγκ της John Paul Mitchell» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό έργο της εταιρείας, σημειώνοντας πως «συμμετέχουμε και στην Ελλάδα σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως βοηθώντας παιδιά με αναπηρίες και με διάφορες ασθένεις», αλλά και στις προσπάθειες για την προστασία θαλάσσιων ειδών και της πανίδας.

Αύριο ο κ. Ντετζόρια θα δώσει σεμινάριο στην Αθήνα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το οποίο θα βιντεοσκοπηθεί και μετά θα προβληθεί σε όλον τον κόσμο. Το σεμινάριο, όπως είπε ο Τζον Πολ Ντετζόρια, αποσκοπεί στο να υπενθυμίσει σε όλους τους Έλληνες πως οι πρώτοι επιχειρηματίες, πριν από 2.500 χρόνια, ήταν από την Ελλάδα, και πως ο ίδιος θα εστιάσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια επιχείρηση όταν δεν έχει πολλά χρήματα και με ποιον τρόπο να συμπεριφέρεται στους εργαζομένους του για να είναι όσο πιο αποδοτικοί γίνεται.

Σημειώνεται πως τη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν και συγγενείς του Τζον Πολ Ντετζόρια από την Καβάλα, τόπο καταγωγής και διαμονής της μητέρας του, πριν εκείνη μεταναστεύσει στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1940.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα