Πολιτική

Μπαλαούρας: Ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση οφειλετών του ΟΓΑ

Ακούστε το άρθρο

Σε Ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας αναδεικνύει το πρόβλημα των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που λόγω οφειλόμενων εισφορών τους προς τον Οργανισμό, δε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι ασφαλισμένοι οφειλέτες του ΟΓΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές τους από τη σύνταξη, μόνον εφόσον οι οφειλές αυτές δεν ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά το ποσό αυτό, ο ασφαλισμένος οφειλέτης του ΟΓΑ οφείλει να πληρώσει εφάπαξ το ποσό που ξεπερνά τις 4.000 ευρώ. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, όπου τα όρια είναι πολύ πιο υψηλά, αλλά εκεί τα ποσά εισπράττονται σε μηνιαίες δόσεις, που εξοφλούνται εντός τριετίας και όχι εφάπαξ.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δίκαια διαμαρτύρονται για αυτή την άνιση αντιμετώπιση, όσον αφορά το ύψος του ποσού που μπορεί να συμψηφιστεί ή να παρακρατηθεί από το ποσό της σύνταξής τους. Εξάλλου, με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι ακατόρθωτο να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εφάπαξ, κι έτσι απομακρύνονται συνεχώς από το όνειρο της συνταξιοδότησης.

Δεδομένων όλων των παραπάνω,  οι βουλευτές ερωτούν την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αν προτίθεται να επανεξετάσει και να αυξήσει – έως και να διπλασιάσει – το σημερινό όριο οφειλής των 4.000 ευρώ. Ερωτούν επίσης αν προτίθεται να δώσει το δικαίωμα και στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ να εξοφλήσουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές σε 40 ισόποσες δόσεις, ή με παρακράτηση επί του ποσού της μηνιαίας σύνταξης, όπως συμβαίνει και με τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων. Με τα προτεινόμενα μέτρα, πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα μπορέσουν και να συνταξιοδοτηθούν αλλά και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς αυτόν.

Όλη η επικαιρότητα