Ηλεία Πολιτισμός

Ιάσονας Δαμιανός: Από την Αμαλιάδα στην Ανδαλουσία… έως την μεγάλη επιτυχία του “Τατουάζ”

Ακούστε το άρθρο

Όταν αντικρίζεις τον Ιάσονα Δαμιανό, αυτό που αποκομίζεις με την πρώτη ματιά είναι ότι έχεις απέναντί σου έναν ενδιαφέροντα άνθρωπο, ο οποίος ήρθε για να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον χώρο της τέχνης. Η συνομιλία μαζί του όχι απλώς δεν διαψεύδει την πρώτη αίσθηση, το αντίθετό μάλιστα, την ενισχύει… Το ευρύ κοινό τον γνώρισε ως ηθοποιό από την συμμετοχή του φέτος στο τηλεοπτικό σίριαλ ‘Τατουάζ’. Ο ίδιος ωστόσο έχει μακρά διαδρομή στα καλλιτεχνικά δρώμενα, καθώς ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό επί σειρά ετών. Προσγειωμένος, συνειδητοποιημένος, συνεχίζει με σταθερά βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο Ιάσονας, ο δικός μας Ιάσονας καθώς κατάγεται από την Αμαλιάδα, αποκαλύπτεται σήμερα στην ‘Π’.

 -Ιάσονας Δαμιανός…από την Αμαλιάδα στην Ανδαλουσία και τον υπόλοιπο κόσμο. Μία μεγάλη διαδρομή για έναν καλλιτέχνη που αποδεικνύει ότι ήρθε για να μείνει, ισχύει αυτό;

Κάθε διαδρομή, καλλιτεχνική ή προσωπική, αποτελεί ένα μωσαϊκό φτιαγμένο από τις επιλογές μας. Κοιτάζοντας πίσω, δεν θα άλλαζα αυτήν την πορεία παρά τις όποιες δύσκολες στιγμές. Ειδικά οι τελευταίες, είναι το κομμάτι της διαδρομής που σε κρατά προσηλωμένο στο επόμενο βήμα. Συνεπώς ο εκάστοτε τόπος έχει λιγότερη σημασία από την προετοιμασία και το στόχο. Στο αν «ήλθα για να μείνω», δεν είναι στο χέρι μου. Συνεχίζω να επικοινωνώ με τους ανθρώπους σε αυτή τη βάση για όσο αυτό κρατήσει.

-Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το flamenco και τι ρόλο έπαιξαν οι δικοί σου σε αυτό;

Ο χορός σε επιλέγει, δεν τον επιλέγεις. Η μουσική και η κίνηση προϋπήρχαν σαν βιώματα πριν καν αποφασίσω να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό. Οι γονείς μου, Γιώργος και Μπέττυ Κολοτούρου και το σύνολο της οικογένειάς μου, δε σταμάτησαν στιγμή να με στηρίζουν. Ο θείος μου Τάσος Κοροντζής, υπεύθυνος για τη μουσική μου διαπαιδαγώγηση, και φίλοι που κατά καιρούς αγκάλιασαν την προσπάθειά μου, έκαναν το αδύνατο να μοιάζει εφικτό. Από το πρώτο μάθημα χορού στον Κεραμεικό, μέχρι τα διεθνή φεστιβάλ, όλα έγιναν συνειδητά και με πολλή προσπάθεια. Όσο κι αν ταυτίζεσαι με την εκάστοτε επιτυχία, πάντα σε ορίζει η σχέση σου με τους δικούς σου ανθρώπους.

-Στους ανθρώπους του χώρου είσαι γνωστός, το ευρύ κοινό ωστόσο τώρα σε ανακαλύπτει μέσα από την συμμετοχή σου στο σίριαλ της τηλεόρασης του Alpha ‘Τατουάζ’ που σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Ποιος είναι πραγματικά ο Ιάσονας Δαμιανός;

 Ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη οπτική σε καθημερινά πράγματα. Αυτό με χαρακτήριζε ανέκαθεν. Όσα έχεις να επικοινωνήσεις με τους άλλους έχουν περισσότερη σημασία από το μέσο που διαλέγεις για να το κάνεις. Συνεπώς, το «Τατουάζ» δεν αποτελεί κεφάλαιο ξεχωριστό αλλά μια εμπειρία που μου επιτρέπει να εκφραστώ στο ευρύτερο κοινό από νέα σκοπιά. Το απολαμβάνω εξίσου και προσπαθώ να είμαι δημιουργικός.

-Έχεις καταγράψει μία σημαντική πορεία στην τέχνη του χορού, τι είναι ο χορός για τον Ιάσονα και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου ως προς αυτό το κομμάτι;

Σημαντική είναι κάθε πορεία που πραγματοποιήθηκε σε αρμονία με την προσωπική και επαγγελματική μας ηθική. Το κατάφερα, και είναι το μόνο για το οποίο αισθάνομαι υπερήφανος. Με τον χορό συνυπάρχω. Η καθημερινότητα παραμένει σκληρή, ο χορός και η τέχνη εν γένει μας βοηθούν να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Το επόμενο βήμα δεν το σχεδιάζω, το περιμένω.

-Η ενασχόληση σου με την τηλεόραση πως προέκυψε;

Φίλοι που γνώριζαν τη δουλειά μου, με σύστησαν για ένα τηλεοπτικό εγχείρημα της εταιρίας παραγωγής G&N MAKE IT PRODUCTIONS των Γεωργίου και Νικολάου, για το ρόλο ενός χορευτή flamenco. Το εγχείρημα αυτό αναβλήθηκε και δεδομένης της καλής συνεργασίας μας, μου πρότειναν το ρόλο στο πρωταγωνιστικό καστ της σειράς που συμμετέχω.

-Πώς διαχειρίζεσαι την αναγνωρισιμότητα;

Δεν την αφήνω να με επηρεάζει. Παρ’ όλα αυτά, χαίρομαι που ο κόσμος με χαιρετά εγκάρδια στο δρόμο και δείχνει να του αρέσει η δουλειά μου.

Τι άλλο να περιμένουμε από σένα  από εδώ και πέρα, ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι;

 Είναι απρόβλεπτη η συνέχεια κι αυτό είναι θετικό. Ο χορός παραμένει σταθερή προτεραιότητα. Σαφής στόχος είναι να μπορέσω να ανταπεξέλθω από πλευράς χρόνου στην πειθαρχεία που απαιτεί η δουλειά μου. Παραστάσεις και σεμινάρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Στην τηλεόραση, συνεχίζουμε μέχρι το τέλος της σεζόν 2017-2018.

-Στην Ηλεία θα σε δούμε; Τι έχεις να πεις σε όσους ακολουθούν τα βήματα σου;

Η Ηλεία είναι παρθένο έδαφος στο καλλιτεχνικό πεδίο που εκπροσωπώ. Δεδομένων των σύγχρονων υποδομών που παρέχει το νέο θέατρο –πολυχώρος- στην Αμαλιάδα, θα ήταν μια σημαντική ευκαιρία για μένα και τους συνεργάτες μου να φέρουμε το κοινό της πόλης σε επαφή με το flamenco στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Σε συνεργασία με το δήμο, μπορούμε να συμβάλουμε σε μια ποιοτική αναβάθμιση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.  Η συνέχεια επί σκηνής.

 Who is Who

Ο Ιάσονας Δαμιανός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα Ηλείας. Μετά το σχολείο μετέβη στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στο χορό (flamenco). Μετά από παρότρυνση του διεθνούς φήμης χορευτή και δάσκαλου του Ί.Δ.,ΑndrésMarin, μετακόμισε στη Σεβίλλη της Ανδαλουσίας όπου έζησε και εργάστηκε για εννέα συναπτά έτη. Παράλληλα ιδρύει το μουσικοχορευτικό σχήμα mu.danza (2010), ένα από τα πιο ανατρεπτικά group στη σύγχρονη flamenco σκηνή εντός κι εκτός Ισπανίας, περιοδεύοντας σε λατινική και κεντρική Αμερική, Ασία και Ευρώπη.

Συνεργασίες με σημαντικούς μουσικούς και χορευτές, ταξίδια , καθώς και μόνιμη εκπαιδευτική δραστηριότητα με ακαδημίες χορού ανά τον κόσμο εμπλούτισαν τις δραστηριότητες του, οι οποίες δεν περιορίζονται πλέον μόνο στο χορό. Σωματικό θέατρο, ποίηση, (Αγάπη στα 2, εκδ. Μπαρτζουλιάνος) και ζωγραφική μεταξύ άλλων συνθέτουν μια ακριβέστερη  χαρτογράφηση στο καλλιτεχνικό του αποτύπωμα.

Το 2016 επιστρέφει στην Αθήνα ιδρύοντας την κολεκτίβα ΑL GOLPE. Ένα χώρο έκφρασης και διάδοσης του μουσικοχορευτικού πλούτου της Ανδαλουσίας.

Τις εμφανίσεις σε θέατρα, φεστιβάλ και μουσικές σκηνές ήρθε να συμπληρώσει η πιο πρόσφατη συνεργασία με την κινηματογραφική εταιρία παραγωγής G&N MAKEIT PRODUCTIONS και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha (2017).

Η συμμετοχή στο πρωταγωνιστικό cast της τηλεοπτικής σειράς «Τατουάζ» συμπληρώνει μια δημιουργική πορεία ετών, ανοίγοντας το δρόμο σε νέα καλλιτεχνικά πεδία προς εξερεύνηση.

Όλη η επικαιρότητα