Life Υγεία

Ο χυμός πορτοκαλιού μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο άνοιας

Ακούστε το άρθρο

Η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα μειώνει αισθητά τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ακολούθησαν σχεδόν 28.000 άντρες για δύο δεκαετίες ώστε να εξετάσουν το κατά πόσο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρέασε τη δύναμη του εγκεφάλου τους.

Οι άντρες που έπιναν ένα μικρό ποτήρι χυμό καθημερινά είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δυσκολίες στη μνήμη και στο να μην μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες. Τα προβλήματα μνήμης και κατανόησης αποτελούν συνήθως πρόωρες ενδείξεις άνοιας.

Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν τη νόσο αλλά οι νέες ενδείξεις επισημαίνουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και το κατά πόσο επιδρά στην ευρυθμία του εγκεφάλου. ‘Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και τα αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου’, είπε ο η Δρ. Χάνα Γκάρντενερ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Τα οφέλη από αυτές τις τροφές μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την εμφάνιση ανεπιθύμητων μορίων και να διατηρήσουν μία υγιή παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Γιανζενγκ Ουαν είπε ότι η μακροπρόθεσμη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και χυμού από πορτοκάλια μπορεί να διατηρήσει την υγιή γνωστική λειτουργία. Η έρευνα που έγινε σε άνδρες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νευρολογία, έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι σε μεγαλύτερους κυρίως άντρες, επηρεάζει πολύ το ρίσκο προβλημάτων σε επίπεδο γνωστικό.

Πηγή: vita.gr

Όλη η επικαιρότητα