Αρθρογραφία

Ο δασικός Χανς

mall.jpg
Ακούστε το άρθρο

Επανέκαμψε στην περιοχή μας, μετά από απουσία τεσσάρων ετών,  ο Γερμανός φίλος μας,  ο Χανς και εγκαταστάθηκε, εδώ και αρκετό καιρό, στο δάσος της Στροφυλιάς του Κάτω Σαμικού, παραλιακά μάλλον, αλλά ουσιαστικά μέσα στο δάσος, όπου εργάζεται με τον δικό του τρόπο στο «πάρκο» του δάσους.

Ασφαλώς δεν τον θυμάστε τον κ.Χανς, δεν είναι υποχρεωτικό άλλωστε, για τους παλιούς του φίλους όμως, να υπενθυμίσω, ότι είναι εκείνος ο γραφικός τύπος, όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν ,κάποιοι δήθεν πανέξυπνοι και μόνιμα οικολογούντες ,περί ανέμων και υδάτων βέβαια , ο οποίος πιστεύει ότι είναι δασικός και ότι προστατεύει το δάσος της Στροφυλιάς, το οποίο  θεωρεί ότι είναι ένα απέραντο πάρκο δέκα περίπου στρεμμάτων ,από τον Αλφειό  μέχρι τον Καϊάφα, παράλληλα της παραλιακής ζώνης.

Όπως όμως και αν έχουν τα πράγματα, και άσχετα με τους ισχυρισμούς του φίλου μας, μπορούμε και εμείς οι απόλυτα λογικοί ,χωρίς δήθεν και διάφορα παρόμοια, να φανταστούμε το πελώριο αυτό κομμάτι δάσους ,ως πάρκο απόλυτα προστατευόμενο, περιφραγμένο, και επισκέψιμο, με όρους και προϋποθέσεις, απλούς και κατανοητούς και φυσικά χωρίς να απαγορεύεται η πρόσβαση σε κανέναν, ο οποίος  μπορεί να σεβαστεί πράγματα και καταστάσεις.

Φυσικά, ο αυτοχαρακτηριζόμενος και οικολόγος, φίλος μας , πιστεύει ότι το δάσος είναι περιφραγμένο, με ελεγχόμενη είσοδο για όλους ,με δρόμους και μονοπάτια για αυτοκίνητα και πεζούς, με δυνατότητα για άσκηση του κυνηγετικού σπορ υπό προϋποθέσεις, με σύστημα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας και ακόμη θεωρεί πως οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες είναι ενταγμένες στην λειτουργία του πάρκου και αποτελούν ένα αξιοθέατο τμήμα του, επισκέψιμο και ιδιαίτερα ελκυστικό.

Ασφαλώς εμείς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα πιστεύω του κ. Χανς, γιατί και για εμάς, μπορεί να μην συμπίπτουν τα πιστεύω μας, αλλά πολύ θα θέλαμε να ήταν έτσι τα πράγματα και ομολογουμένως,  ακριβώς έτσι μπορούμε,  με λίγη καλή διάθεση ,να φανταστούμε ολόκληρη αυτή την περιοχή του ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που εκτείνεται όπως προείπαμε από τον Αλφειό μέχρι τον Καϊάφα και την Ζαχάρω.

Πέραν τούτων ο αγαπητός φίλος μας ρώτησε και έμαθε, πως αν και ένα τμήμα της περιοχής, κάηκε το 2007, λίγα πράγματα έγιναν για την αναδάσωση, ευτυχώς βέβαια η ίδια ή φύση, που ξαναζωντανεύει μόνη της, κυρίως όμως έμαθε και διαπίστωσε στην πραγματικότητα, ότι δεν  έγινε τίποτα για την πυροπροστασία και την πυρόσβεση.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος  που προσπαθεί να προσελκύσει εθελοντές, έτσι ώστε αφ` ενός μεν να περιφρουρούν οι ίδιοι το «πάρκο»,  αφετέρου δε να συσταθεί μέτωπο πίεσης της περιφερειακής και  κεντρικής εξουσίας , έτσι ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της  και να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά και οικοΛΟΓΙΚΑ, τουλάχιστον οι αρμόδιοι φορείς.

Αναδημοσίευση από τις ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ της 30.9.2014, για απλή επανάληψη…

 

Όλη η επικαιρότητα