Κόσμος

Ο δημοφιλής Μανουέλ Βαλ νέος πρωθυπουργός

o_dimofilis_manoyel_val_neos_prothypoyrgos_tis_gallias.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τον δημοφιλή υπουργό Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλ, επέλεξε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ως αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό, μετά την πικρή ήττα για τους Σοσιαλιστές στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Ολάντ προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή το βράδυ της Δευτέρας. Στο διάγγελμά του, το οποίο ήταν μαγνητοσκοπημένο, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Βαλ θα ηγηθεί «μιας μαχητικής κυβέρνησης».

Παραδέχθηκε ότι «έχει έρθει η ώρα να στηθεί ένα νέο σκηνικό» μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε ένα «σύμφωνο αλληλεγγύης» που θα περιλαμβάνει μειώσεις στους φόρους και σε άλλες επιβαρύνσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να πείσει την ΕΕ να λάβει υπόψη της τις προσπάθειες για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι θα πρέπει να διορθώσει η χώρα τα δημόσια οικονομικά της.

Νωρίτερα, ο Ερό είχε υποβάλλει την παραίτησή του, καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Μετά τα άσχημα αποτελέσματα για τους Σοσιαλιστές στις δημοτικές εκλογές, ο Ολάντ αναμένεται να προχωρήσει και σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Η πλειονότητα των Γάλλων επιθυμούσε ο Βαλ, 51 ετών που έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη και πολιτογραφήθηκε Γάλλος σε ηλικία 20 ετών, να αναλάβει την πρωθυπουργία, αν και είναι πιο δημοφιλής στη Δεξιά απ’ ό,τι στην Αριστερά.

Ο Βαλ έχει και αυτός τις προεδρικές του βλέψεις και θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλείς με τους ψηφοφόρους.

Ο Ερό ξεκίνησε ως ο πιο δημοφιλής πρωθυπουργός των τελευταίων χρόνων, σύντομα όμως δέχθηκε τα πυρά των οργισμένων Γάλλων που τον έθεσαν στο στόχαστρο, εξαιτίας της αδυναμίας του Ολάντ να υλοποιήσει αυτά που είχε υποσχεθεί.

Οι Σοσιαλιστές έχασαν τον έλεγχο περισσότερων από 150 πόλεων με πάνω από 9.000 κατοίκους, ενώ το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τον έλεγχο 11 πόλεων.

Όλη η επικαιρότητα