Ηλεία

Ο δήμος διεκδικεί τις πηγές της Κυλλήνης και της Υρμίνης – Παράσταση στα γραφεία της ΕΤΑΔ

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία και την παρουσία πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε στην Άρτα το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές Ελλάδος, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης στα όρια του οποίου υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές.

Ιαματικά λουτρά Κυλλήνης

Τον Δήμο εκπροσώπησαν ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ και ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος, ο οποίος  με δηλώσεις του χθες αναφέρθηκε στα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος με τις δύο ιαματικές πηγές, ζητήματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο: «Έχουμε μια ιαματική πηγή στην Κυλλήνη η οποία είναι αναγνωρισμένη με ΦΕΚ εδώ και τρία χρόνια αλλά την εκμεταλλεύεται ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη. Έχουμε κάνει επανειλημμένα αιτήσεις και παραστάσεις στην ΕΤΑΔ για να μας παραχωρηθούν τα λουτρά ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν να μας παραχωρηθεί ο χώρος των παλαιών Ρωμαϊκών λουτρών που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και το μικρό θέατρο που υπάρχει εκεί που χρονολογείται από το 1950 το οποίο αν μπορέσουμε να το επισκευάσουμε θα μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε γιατί βρίσκεται σε ωραίο φυσικό περιβάλλον.

Η ιαματική πηγή Υρμίνης

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι ιαματικές πηγές Υρμίνης. Γι’ αυτές έχει κατατεθεί ο φάκελος για την αναγνώριση του ιαματικού νερού , ακόμη δεν έχει αναγνωρισθεί επίσημα, όμως εκεί μαζί με την Υρμίνη υπάρχει και το Κουνουπέλι για το οποίο έχουμε κάνει πολλές διαδικασίες ως Δήμος προς το ΕΤΑΔ. Πριν από τρία χρόνια ήθελε να μας το παραχωρήσει με επαχθείς όρους δηλαδή  ήθελαν να μας το δώσουν για τρία συν δύο χρόνια με την διακριτική ευχέρεια της ΕΤΑΔ να συζητήσει την μίσθωση και ο Δήμος να υποχρεωθεί να αποκαταστήσει πλήρως το κτίριο, κάτι που φυσικά κρίθηκε ασύμφορο. Τώρα ζητάμε και την παραχώρηση των ιαματικών λουτρών αλλά ζητάμε σε πρώτη φάση και μια έκταση για να εγκατασταθούν εκεί ξαπλώστρες και καντίνα για να μπορεί ο κόσμος να κάνει μπάνιο, όπως συνέβαινε πολλά χρόνια πριν. Υπενθυμίζω ότι οι ιαματικές πηγές ανήκαν παλιά στο δήμο Βουπρασίας και το 2004, άγνωστο γιατί, παραχωρήθηκαν στην ΕΤΑΔ.

Ένταξη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Πριν από τρεις μήνες μας έστειλαν από το Υπουργείο Τουρισμού να συμπληρώσουμε τα πλήρη στοιχεία για τις ιαματικές πηγές. Αυτό έγινε για να εκδοθεί μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Το πρόβλημα είναι ότι αν ο δήμος δεν μπορέσει να πάρει  έστω την μακροχρόνια παραχώρηση από την ΕΤΑΔ για την μια ή και τις δύο πηγές δεν μπορεί να μπει στα προγράμματα αυτά.Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα το έχεις μόνον αν έχεις την κυριότητα ή την μακροχρόνια παραχώρηση. Το ΔΣ του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος  θα θέσει το θέμα εντός της εβδομάδος στην ΕΤΑΔ , πολύ πιθανόν να παραστεί εκεί ο δήμαρχος κ Ναμπίλ Μοράντ με σκοπό την διεκδίκηση μακροχρόνιας παραχώρησης για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία θα εκδοθούν σε μια συνολική δράση  που είναι περίπου 55 εκατ, ευρώ για όλη την Ελλάδα, τις 55 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές.»

Όλη η επικαιρότητα