Αχαϊα

Ο Δήμος Αιγιαλείας τίμησε την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Ακούστε το άρθρο

Όλα όσα έγινα το τριήμερο των εκδηλώσεων

Ο Δήμος Αιγιαλείας τίμησε το περασμένο τριήμερο, για τρίτη συνεχή χρονιά, την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Σε ανακοίνωση του Δήμου Αιγιαλείας η επέτειος χαρακτηρίζεται ως το «μεγαλύτερο προεπαναστατικό πολιτικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου 1821 και οδήγησε στην απόφαση για την έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων κατά των Τούρκων κατακτητών. Ενός γεγονότος που μετά τον ορισμό του με Προεδρικό Διάταγμα ως τοπική εορτή εθνικής σημασίας, βρίσκει επιτέλους τη λαμπρή του θέση στην εθνική συνείδηση και που προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε πανελλαδικό επίπεδο.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον παλαιό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τέμενης Αιγίου, όπου όπως αναφέρουν πλήθος ιστορικών πηγών, διεξήχθη μία από τις συγκεντρώσεις της Μυστικής Συνέλευσης. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τέμενης «Η Ένωση». Το απόγευμα του Σαββάτου, με τη συμμετοχή συλλόγων και ομάδων ιστορικής αναβίωσης και των Φιλαρμονικών Αιγίου, Ακράτας και Αιγείρας, πραγματοποιήθηκε νυχτερινή παρέλαση προς τιμήν της 199ης επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και με τις φροντίδες του τοπικού Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821». Η πομπή κατευθύνθηκε από την Πλατεία Αγίας Λαύρας προς την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί. Η πρώτη μέρα εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με συναυλία της μπάντας του Σμήνους Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου και μετά το πέρας της, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον πρόεδρο Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, ιστορικό-νομικό δρα Ανδρέα Κούκο. Το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Κορίνθου Διονύσιος και πρώην Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Μπαρής, ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον στα Υψηλά Αλώνια, καθώς και απόδοση τιμών και θεατρικό δρώμενο σχετικό με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου. Οι επίσημοι κατευθύνθηκαν ακολούθως στην εξέδρα επί της οδού Μητροπόλεως για την παρέλαση των σχολικών και προσκοπικών τμημάτων και των συλλόγων ιστορικής αναβίωσης από πολλά μέρη της ηπειρωτικής χώρας, υπό τους ήχους των Φιλαρμονικών: «Ευτέρπη» Αιγίου, Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης», Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Φιλαρμονικής Ακράτας, Δημοτικής Φιλαρμονικής Δερβενίου και «Διονύσιος Σολωμός» Ι.Π. Μεσολογγίου.

Την ετοιμότητα του Δήμου Αιγιαλείας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, το 2021, εξέφρασε ο δήμαρχος Αιγιαλείας προς τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που δόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με τη θεατρική παράσταση «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», από τοπικές θεατρικές ομάδες με την συμμετοχή μελών τοπικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, σε επιμέλεια κειμένου της Φιλολόγου και προέδρου της ΙΛΕΑ κας Ευανθίας Μπεντεβή και σενάριο – σκηνοθεσία Φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Κλάγκου.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων φιλοξενήθηκε από την Παρασκευή έως την Κυριακή, έκθεση φωτογραφίας αναβίωσης του κ. Ηλία Περγαντή, καθώς και έκθεση οπλισμού και φορεσιάς επιμέλειας του κ. Κατσίρα από τον Σύλλογο Ελληνομνήμονες Καλαμάτας, στο ισόγειο του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου.»

Όλη η επικαιρότητα