Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχασε τις προθεσμίες για την προώθηση της φέτας – Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι!

Ανάστατοι και εξοργισμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι: Την ώρα που η Ελλάδα κάνει αγώνα προκειμένου να προωθήσει τη φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχασε τις προθεσμίες σύναψης συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης!

Χάθηκαν τα προγράμματα προώθησης της ελληνικής φέτας ΠΟΠ σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Καναδά κι αυτό με ευθύνη της ηγεσίας του οργανισμού ΕΛΓΟ «Δήμητρα”, ο οποίος είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο. Η διοίκηση υπό τους κ.κ. Καρέτσο και Βλάχο είχε αποφασίσει να αναθέσει με διαγωνισμό σε εξειδικευμένη εταιρεία τα δύο προγράμματα προώθησης, αλλά η κωλυσιεργία και η αλλαγή από τον έναν ανάδοχο σε άλλον, οδήγησε στην καθυστέρηση της υπογραφής των συμβάσεων, με συνέπεια να χαθεί η προθεσμία.

Οι δύο ανάδοχοι

Η προθεσμία υπογραφής έληγε την 13η Μαΐου 2018, μετά από συνεχείς παρατάσεις, αλλά μέχρι εκείνη τη μέρα δεν είχε υπογραφεί σύμβαση ούτε με τον πρώτο (SOPEXA SA) ούτε με το δεύτερο ανάδοχο (Novacert). Αυτό είχε ως συνέπεια, χθες το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, να ζητήσει την παραίτηση της ηγεσίας του ΕΛΓΟ, ενώ σήμερα έχει συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους  για την πορεία της αγοράς γάλακτος και φέτας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο ο οποίος με επιστολή του ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως « η αδυναμία και η ανικανότητα ορισμένων να διαφυλάξουν τα θεμελιώδη εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη»

Το συγκεκριμένο ελληνικό τυρί εξάγεται σε 65 και πλέον χώρες, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να κατευθύνονται σε Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία.