Ελλάδα Υγεία

Ο ΕΟΦ ανακαλεί νέο φάρμακο με την ουσία του Zantac – «Η απόσυρση είναι μόνο για προληπτικούς λόγους» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμ. Συλλόγου Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Ο ΕΟΦ προχώρησε σε νέα ανάκληση φαρμάκου που περιέχει τη γνωστή ουσία του ZANTAC. 

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη του παραγωγού UNION QUIMICO PHARMACEUTICO (UQUIFA) και περιλαμβάνονται στον Πίνακα ΙI, παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των εξελίξεων σχετικά με την ανίχνευση της ουσίας NDMA σε φαρμακευτικά προϊόντα με ρανιτιδίνη και ενισχύει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνουν οι υπεύθυνες εταιρείες.

Οι ΚΑΚ των προϊόντων καλούνται να υλοποιήσουν την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Για το θέμα που έχει προκύψει μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» Πύργου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ηλείας κ. Θεοδωρόπουλος Δημήτριος που τόνισε χαρακτηριστικά :

«Το πρόβλημα είναι το εξής. Γίνεται μια απόσυρση αλλά δεν έχουν πει να μαζευτούν τα φάρμακα από τα σπίτια. Είναι προληπτική υποτίθεται αυτή η απόσυρση. Η απόσυρση είναι μόνο για τα φαρμακεία για να μην πουληθούν άλλα φάρμακα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από ένα χρόνο περίπου, με κάποια αντιυπερτασικά. Ήταν η ίδια ιστορία, απλά τώρα μιλάμε για ένα ινδικό εργοστάσιο, ενώ την προηγούμενη μιλάγαμε για ένα κινέζικο. Όταν χαθεί η πατέντα μιας ουσίας από κάποια εταιρία, από κει και πέρα αναλαμβάνουν άλλες εταιρίες να βγάλουν αυτό το προϊόν. Η ρανιτιδίνη είναι δραστικό του ZANTAC. Με όσα ονόματα και αν κυκλοφορεί το φάρμακο, είτε σαν ZANTAC, είτε με κάποιο άλλο όνομα, έχει μέσα την ίδια δραστική ουσία που έρχεται από το ίδιο εργοστάσιο. Εκεί βασίστηκε αυτή η απόσυρση. Δεν μπορούμε να μπούμε όμως στην λογική όποιος έχει ZANTAC στο σπίτι του να τα πετάξει. Τα καταναλώνει, αλλά δεν μπορεί να αγοράσει άλλα. Είναι λίγο τρελό αυτό αλλά …».

 

Όλη η επικαιρότητα