Ελλάδα

Ο επαγγελματικός κλάδος που είναι πρώτος στη χρήση κοκαΐνης

Ακούστε το άρθρο

Τον επαγγελματικό τομέα που είναι πιο επιρρεπής στην πιθανή χρήση ναρκωτικών ουσιών σε σύγκριση με άλλους ανέδειξε μια νέα αμερικανική έρευνα. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, οι πιο πιθανοί χρήστες είναι οι οικοδόμοι και λοιποί εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό-εξορυκτικό τομέα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Drug and Alcohol Dependence», έδειξαν ότι από όλους τους τύπους επαγγελμάτων, οι οικοδόμοι είναι πρώτοι στη χρήση κοκαΐνης, κάνουν κακή χρήση οπιοειδών (τα χρησιμοποιούν για μη ιατρικούς σκοπούς) και έρχονται δεύτεροι στη χρήση μαριχουάνας.

Οι βιομηχανίες κατασκευής και εξόρυξης είναι από τους μεγαλύτερους κλάδους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κίνδυνοι αυτών των επαγγελμάτων -συμπεριλαμβανομένων των πτώσεων, των τραυματισμών κ.ά.- έχουν ως αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά τραυματισμού και θνησιμότητας. Οι τραυματισμοί από επαναλαμβανόμενη και επίπονη δουλειά μπορούν να οδηγήσουν σε θεραπεία ή αυτοθεραπεία με φάρμακα όπως μαριχουάνα ή οπιοειδή.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κάνουν χρήση ναρκωτικών, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε τραύματα που σχετίζονται με την εργασία ή ακόμη και σε θανάτους από υπερβολική δόση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ντάνιελ Όμπαντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Οχάιο και στη Μασαχουσέτη, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών είναι έξι έως επτά φορές πιο πιθανό από τους άλλους εργαζομένους να πεθάνουν από υπερβολική δόση οπιοειδών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα μιας δεκαετίας (2005-2014) από την Εθνική Βάση Δεδομένων για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από ενήλικες των ΗΠΑ, η Όμπαντ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις απαντήσεις από 293.492 συμμετέχοντες. Συγκρίθηκαν 16.610 εργαζόμενοι στον τομέα της κατασκευής, εξόρυξης και εργαζόμενοι σε ορυχεία (το 5,6% του δείγματος) με εκείνους που εργάζονται σε 13 άλλα επαγγέλματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όλα τα άλλα επαγγέλματα, οι εργαζόμενοι στο χώρο των κατασκευών χρησιμοποιούσαν συχνότερα οπιοειδή (3,4% έναντι 2%) και κοκαΐνη (1,8% έναντι 0,8%). Οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών είχαν επίσης τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στη χρήση μαριχουάνας μετά από εκείνους που εργάζονταν σε υπηρεσίες (12,3% έναντι 7,5% σε μη κατασκευαστικά επαγγέλματα).

«Είναι λογικό να βλέπουμε υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων στις κατασκευές που χρησιμοποιούν ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο, όπως είναι τα οπιοειδή και η μαριχουάνα, δεδομένης της έντονης φύσης της εργασίας τους και των υψηλών ποσοστών τραυματισμών», δήλωσε η Όμπαντ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι η ασταθής εργασιακή κατάσταση ή η ανεργία συνδέεται με την πιθανότητα χρήσης ναρκωτικών. Οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών που ήταν άνεργοι την προηγούμενη εβδομάδα ή εργάζονταν για τρεις ή περισσότερους εργοδότες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση μαριχουάνας ή να κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων οπιοειδών.

via

Όλη η επικαιρότητα