Ο εργολάβος… έκλεισε τον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς – Κατεπείγουσα συνεδρίαση στον ΦΟΔΣΑ

Έντονες αντιπαραθέσεις στην χθεσινή συνεδρίαση – Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ θα ζητήσει ανάκληση της απόφασης της εταιρείας από σήμερα

Κλειστός είναι από χθες ο ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά, μετά και το έγγραφο που απέστειλε στους δήμους της Ηλείας η εργοληπτική εταιρεία «Μεσόγειος» για μη εξόφληση οφειλών, καλώντας τους δήμους να μην στέλνουν απορριμματοφόρα στο χώρο, μιας και η εταιρεία θα αδυνατεί να παραλάβει το φορτίο τους. Αδιαμφισβήτητα, μια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία έρχεται σε εορταστική περίοδο, με τις ποσότητες των απορριμμάτων να έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στους δήμους του νομού, λόγω και των αργιών.

Χθες το μεσημέρι, συνεκλήθη κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας με το θέμα αυτό, η οποία έγινε σε τεταμένο κλίμα, που δεν έλειψαν οι ευθείες κατηγορίες και οι έντονες αντιπαραθέσεις κυρίως μεταξύ των δημάρχων Πύργου και Πηνειού κ. Τάκη Αντωνακόπουλου και κ. Ανδρέα Μαρίνου αντίστοιχα με τον δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Γιάννη Λυμπέρη.

Χωρίς… διάθεση απορριμμάτων πλέον

Μετά από μια συνεδρίαση σε «πολεμικό» κλίμα, αποφασίστηκε ο κ. Λυμπέρης να επικοινωνήσει και να αποστείλει και σχετικό έγγραφο στην εργοληπτική εταιρεία να συνεχίσει από σήμερα την λειτουργία του ΧΥΤΥ και εντός του μήνα να πληρωθεί από την οικονομική υπηρεσία του δήμου Πηνειού, που ήδη διαθέτει τα χρήματα από τους δήμους – μέλη του ΦΟΔΣΑ.

«Από σήμερα, δεν υπάρχει διάθεση σκουπιδιών…», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Λυμπέρη, κατά την εισήγησή του. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είπε ότι στην εταιρεία οφείλεται περίπου το ποσό του 1 εκατ. ευρώ και ήδη οι δήμοι έχουν καταθέσει το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ περίπου στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Πηνειού, που έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση του ΦΟΔΣΑ, χωρίς, ωστόσο, η υπηρεσία να έχει καταβάλει στο τέλος του έτους αυτές τις οφειλές στην εταιρεία, εκφράζοντας την απορία του γιατί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Δεν βγήκε το ένταλμα πληρωμής

Ο κ. Μαρίνος ζήτησε το λόγο και αρχικά απευθυνόμενος στον κ. Λυμπέρη, του ζήτησε το λόγο γιατί δεν επικοινώνησε μαζί του και επιχείρησε να επικοινωνήσει μόνο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Στο σημείο αυτό ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση, με τον δήμαρχο Πηνειού να επισημαίνει ότι καλώς και δεν έγινε η πληρωμή από τον υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου του, τη στιγμή που δεν υπήρχαν κάποια απαραίτητα έγγραφα που θα διασφάλιζαν την οικονομική υπηρεσία ως προς αυτό το ένταλμα πληρωμής.

Το λόγο πήρε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Γιώργος Παναγούλιας, ο οποίος μίλησε για ελλιπή «φάκελο» προς την οικονομική υπηρεσία και δεν υπήρχε ο χρόνος στις 31 Δεκεμβρίου, που εστάλη το έγγραφο της εταιρείας «Μεσόγειος» να γίνει κάτι, ενώ το ίδιο υποστήριξε και η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, που παρίστατο στην χθεσινή συνεδρίαση, συμπληρώνοντας ότι ο συνάδελφος της δεν είχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προβεί σε πληρωμή.

Μάλιστα, η υπάλληλος του δήμου Πηνειού, είπε ότι η εργοληπτική εταιρεία τα χρήματα τα έχει λάβει και ότι ουσιαστικά τα ζητάει η τράπεζα, με τον κ. Λυμπέρη να παρεμβαίνει και να λέει ότι αυτό δεν θα έπρεπε να την ενδιαφέρει, αφού ο εργολάβος μπορεί να πληρώνει τόκους.

Η θέση αυτή του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Αντωνακόπουλο, ζητώντας από τον κ. Λυμπέρη να μην εκφοβίζει, όπως χαρακτηριστικά είπε, μια υπάλληλο. Αυτή η παρέμβαση του δημάρχου Πύργου, «άναψε» τα αίματα, ενώ η υπάλληλος ζήτησε το λόγο λέγοντας ότι δεν έχουν πληρώσει όλοι οι δήμοι και άρα έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε η υπηρεσία να καταθέσει χρήματα έναντι, χωρίς απόφαση του ΦΟΔΣΑ.

Το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, προτείνοντας να ζητηθεί από τον εργολάβο να συνεχίσει την λειτουργία του ΧΥΤΥ, να του πληρωθούν οι όποιοι τόκοι υπερημερίας και να καταβληθούν τα οφειλούμενα το επόμενο διάστημα.

Μίλησαν για εκβιαστική κίνηση…

Τόσο, ο κ. Αντωνακόπουλος όσο και ο κ. Μαρίνος ζήτησαν να καταγγελθεί η εκβιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε, απόφαση της εργοληπτικής εταιρείας να κλείσει τον ΧΥΤΥ, με τον δήμαρχο Πύργου να λέει χαρακτηριστικά: «Είναι πρόκληση η συμπεριφορά της εταιρείας. Ενώ έχει λάβει τα λεφτά, μάλλον έχει δυσχέρεια μέσα στην τράπεζα.

Δεν είναι ιδιοκτήτης η εταιρεία εκεί. Είναι χρήστης. Δεν είχε καμία δουλειά να κλείσει. Από πού αντλεί το δικαίωμα αυτής της συμπεριφοράς;…».

Ο κ. Αντωνακόπουλος έθεσε και θέμα για το νέο  κύτταρο στο  εργοστάσιο, αλλά και το ότι η εταιρεία, όπως είπε, θέλει να πάρει το κύτταρο από την περιοχή, ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Λυμπέρη, ποιος εκπόνησε την σχετική μελέτη για κάτι τέτοιο, ξεκινώντας και πάλι ένας έντονος διάλογος.

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος «απείλησε» να αποχωρήσει απί την συνεδρίαση λόγω των αντιπαραθέσεων. Είπε ότι εάν η εταιρεία εμείνει στην απόφασή της αυτό θα είναι ολέθριο για όλο τον νομό και βέβαια για τον δήμο του ενόψει και της Αφής της Φλόγας. Και ο ίδιος μίλησε για εκβιασμό από την πλευρά του εργολάβου.

«Έληγε ο χρόνος και δεν μπόρεσαν να πληρωθούν»

Στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Λυμπέρης δήλωσε τα εξής: «Το ζητούμενο είναι ότι εμείς σήμερα δεν μπορούμε να διαθέσουμε τα σκουπίδια όλων των δήμων του νομού και το θέμα είναι ότι αυτά τα οποία έπρεπε να έχουμε πληρώσει, δεν πληρώθηκαν. Από τη σηζήτηση που κάναμε, έγινε κατανοητό από όλους τους δημάρχους και από εμένα ότι τα χρήματα  – τα ξέρει και η εταιρεία που τα διαχειρίζεται – έχουν κατατεθεί, δυστυχώς όμως επειδή έληγε ο χρόνος δεν μπόρεσαν να πληρωθούν. Και τώρα, θα πρέπει να περιμένουμε την έγκριση του καινούργιου προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ. Έγινε κατανοητό, ότι αυτή η αντίδραση της εταιρείας ήταν επειδή γνώριζε ότι επειδή έπρεπε για να υλοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να περάσει μήνας ή μήνες. Είπαμε να προχωρήσουμε γρήγορα την έγκριση του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ, αν είναι δυνατόν και πριν το τέλος του μήνα και η οικονομική υπηρεσία του δήμου Πηνειού έδωσε εξηγήσεις και ότι μπορεί να καταβάλλει τα χρήματα μέχρι τέλος του μήνα. Δεν μπορούν οι τράπεζες να κάνουν κατασχέσεις για χρήματα που έχουμε δώσει.

Πιστεύω και ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά και από τις πληρωμές της νέας χρονιάς, που προνοήσαμε και ψηφίσαμε το τιμολόγιο, ο κάθε δήμος για το 2020 ανάλογα με το πόσα απορρίμματα θα ζυγίζει, τόσα θα πληρώνει, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να μην έχουμε αντεγκλήσεις και εντάσεις».