Ελλάδα

Ο ευρωπαϊκός χάρτης της Αντισύλληψης: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα του ατόμου αξιολόγησαν τις δομές και τα μέσα οικογενειακού προγραμματισμού 46 χωρών

Τον χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών με την καλύτερη και τη χειρότερη πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης και οικογενειακό προγραμματισμό έφτιαξαν ειδικοί εμπειρογνώμονες από το Βέλγιο, την Ελβετία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσονται υψηλότερα στον νέο αυτό Άτλαντα της Αντισύλληψης, με ποσοστά 90,1% οι δύο πρώτες και 87,6% η τρίτη, ενώ η Πολωνία (31,5%), η Ρωσία (42,8%) και η Λευκορωσία (44,3%) κατατάσσονται μεταξύ των τελευταίων.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα του ατόμου αξιολόγησαν τις δομές οικογενειακού προγραμματισμού 46 χωρών.

Ο Άτλας της Αντισύλληψης για το 2019, όπως συντάχθηκε από το Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα

Οι χώρες με κόκκινο χρώμα στον χάρτη έχουν σκορ χαμηλότερο από 50% και πρόκειται για τη Γεωργία, το Κόσοβο, την Ανδόρα, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ελλάδα (48,8%), το Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Λευκορωσία.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 30η θέση με 51,4%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χώρες, όπως η Αλβανία (66,4%) και η Τουρκία (57,9%), κατατάσσονται 11η και 22η αντίστοιχα.

Για την σύνταξη του χάρτη οι εμπειρογνώμονες συνεκτίμησαν ποικιλία παραγόντων, όπως πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε γιατρό, η διαθεσιμότητα του χαπιού της επόμενης ημέρας, αν οι γυναίκες λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη σε χάπι και πόσο χρειάζεται να δαπανήσει κανείς για αντισυλληπτικές μεθόδους. Επίσης, συνεκτιμήθηκαν και παράμετροι, όπως αν η σύζυγος ελάμβανε μέτρα αντισύλληψης χωρίς την συναίνεση του συζύγου και η ποιότητα της δημόσιας πληροφόρησης για τους διάφορους τρόπους αντισύλληψης.

via

Όλη η επικαιρότητα