Οικονομία

Ο φάκελος των φορολογικών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

files.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πέραν των φορολογικών ζητημάτων, κατά τη σημερινή συνάντηση θα εξεταστεί και η αναπτυξιακή στρατηγική.

Η τροποποίηση του νόμου Δένδια θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς και άλλα φορολογικά θέματα θα συζητηθούν στην συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και οι στόχοι των εσόδωνενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το θέμα των δύο νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Για τα δύο νομοσχέδια η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή.

Ωστόσο πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και αντιρρήσεις από την πλευρά των θεσμών. Αυτά αφορούν τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες τον οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου μέσω αυτού να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με τα POS.

Επίσης και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πάντως εφικτή την συμφωνία και την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων το συντομότερο στη Βουλή.

Όλη η επικαιρότητα