Κόσμος

Ο Φρανσουά Ολάντ χώρισε τη Βαλερί Τριερβελέρ με μια… ανακοίνωση

04eab3b42dd9f1a194923bb319541b21.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την είχε χαρακτηρίσει ως «γυναίκα της ζωής του» σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Gala το 2010. Μετά από οκτώ χρόνια σχέσης όμως ο έβδομος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Φρανσουά Ολάντ με μια λιτή του ανακοίνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσε το χωρισμό του από την «πρώτη επίσημη κυρία» της Γαλλίας για τα μάτια -και όχι μόνο- της ηθοποιού Ζουλί Γκαγιέ. 

 Δεκαπέντε ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των επίμαχων φωτογραφιών του γαλλικού περιοδικού Closer όπου ο Φρανσουά Ολάντ απαθανατίστηκε να επισκέπτεται  την «πρώτη ερωμένη» της Γαλλίας και το σάλο που προκλήθηκε στον γαλλικό Τύπο για τα όρια της προσωπικής ζωής των πολιτικών, ο πρόεδρος με τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της ειδησεογραφίας, όχι όμως για τις θετικές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας. 

Πρώτη είδηση ακόμα και στην εφημερίδα «Le Monde»

Η είδηση του επίσημου χωρισμού του Φρανσουά Ολάντ έγινε πρώτη είδηση όχι απλώς στα σκανδαλοθηρικά και «κοσμικά» Μέσα Ενημέρωσης της Γαλλίας, αλλά ακόμα και στην εφημερίδα «Le Monde» η οποία σχεδόν ποτέ δεν είχε αναφερθεί στις ιδιωτικές στιγμές των Γάλλων πολιτικών. Φαίνεται όμως πως ο δημόσιος διάλογος που έλαβε χώρα στη Γαλλία- όπου οι δημοσιογράφοι πάντοτε υποστήριζαν πως «εκεί που αρχίζει η κλειδαρότρυπα σταματά η δημοσίευση» – έπειτα από τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος – Καν έχει αλλάξει τα δημοσιογραφικά δεδομένα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία τη Δευτέρα και την Τρίτη, είχε δηλώσει πως θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τη σύντροφό του το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο χρειάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες έπειτα από την δημοσιοποίηση της σχέσης του με την Ζουλί Γκαγιέ ώστε ο Πρόεδρος της Γαλλίας να ανακοινώσει τις προθέσεις του. 

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επιβεβαιώνει το χωρισμό του με τη Βαλερί Τριερβελέρ, μιλώντας «ως ένας απλός άνθρωπος και όχι ως αρχηγός κράτους». 

Με μια λιτή δήλωση 17 λέξεων (στη γαλλική γλώσσα) που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Συλβί Μαλιγκόρν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε και επισήμως το χωρισμό του με τη Βαλερί Τριερβελέρ. 

«Σας γνωστοποιώ ότι η κοινή μου ζωή με τη Βαλερί Τριερβελέρ τελείωσε», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ολάντ στο AFP.   

Λευκός Οίκος: «Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υποδεχθεί κανονικά τον Πρόεδρο Ολάντ»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχθεί τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ στις 11 Φεβρουαρίου, όπως αναμενόταν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. 

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα