Ηλεία Πολιτική

Ο Γ.Κουτσούκος στην «εφ. Πατρίς»: «Λιθοβόλησαν τον “Καλλικράτη” και βγάζουν απωθημένα της ήττας του 2014»

Ακούστε το άρθρο

Έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών για τον επικεφαλής του νέου κεντροαριστερού φορέα, ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, έδωσε στην εφ. «Πατρίς» μια αμιγώς πολιτική συνέντευξη, μιλώντας για όλους και για όλα. Ο κ. Κουτσούκος εκφράζει την αισιοδοξία του για το καινοτόμο εγχείρημα, δηλώνει ποιον στηρίζει και παίρνει θέση για την επόμενη μέρα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Παράλληλα, απάντα σε ερωτήματα για τον νέο «Καλλικράτη», για το χωροταξικό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και για την πορεία του Πάτρα-Πύργος.

Είστε αισιόδοξος για τη μαζικότητα του εγχειρήματος της εκλογής αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενός μεγάλου εγχειρήματος το οποίο κατά κύριο λόγο αφορά την πορεία της χώρας. Η χώρα χρειάζεται ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για να φύγει από τον μικρό δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και τα αδιέξοδα στα οποία την εγκλωβίζει. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς έχει πολύ μεγάλη σημασία για το αν θα ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και αν η δικιά μας πολιτική πρόταση, που έχει να κάνει με το σχέδιο απεγκλωβισμού από το διαρκές μνημόνιο, θα βρει τύχη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης θα “αγκαλιάσει” τη διαδικασία, διότι έχει κατανοήσει πλήρως τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε μια συντηρητική παλινόρθωση.

Πώς κρίνετε την όλη πορεία του εγχειρήματος ως τώρα;

Εκτιμώ ότι οι προσπάθειες που έκανε η Φώφη Γεννηματά, θα δικαιωθούν. Η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε ένα ημιθανές ΠΑΣΟΚ, προχώρησε με τη ΔΗΜΑΡ στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το  οποίο εκτιμήθηκε από τον κόσμο. Όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό και έχει ως στόχο η παράταξη να μεγαλώσει, για αυτό και πήρε τις πρωτοβουλίες καλώντας όλους να μπουν στη διαδικασία της εκλογής ηγεσίας θέτοντας τον εαυτό της στην κρίση των πολιτών. Προσήλθαν αξιόλογα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιάννης Μανιάτης, αλλά  και του ευρύτερου χώρου όπως ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Είμαστε σε μια φάση που ο κόσμος της παράταξης με την ψήφο του θα δώσει την εντολή να συνεχίσει αυτή η πορεία. Εκτιμώ ότι αυτήν την εντολή αξίζει να την έχει η Φώφη Γεννηματά, γιατί πήρε το ρίσκο και τις πρωτοβουλίες και έχει τα εχέγγυα, χωρίς να υποτιμώ κανέναν από τους υποψήφιους, που ειναι όλοι άξιοι και συνεισφέρουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο σε αυτήν την πορεία. Εκτιμώ ότι και η Ηλεία θα δώσει το δικό της μήνυμα και θα έχουμε πολυ σημαντική συμμετοχή.

Έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις και απόψεις σχετικά με την κοινοβουλευτική συνένωση του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η δική σας θέση ποια είναι;

Από την ώρα που ενώνουμε τις δυνάμεις μας, είναι απολύτως λογικό να έχουμε μια φωνή. Κατά συνέπεια, το επιχείρημα ότι η κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση πρέπε να είναι μία και ενιαία, είναι σωστό. Όμως είμαστε σε μεταβατική φάση και προερχόμαστε από μια εκλογική αναμέτρηση όπου είχαμε κατέβει ως ξεχωριστά πολιτικά σχήματα.

Πρέπει να το σεβαστούμε και για λόγους δεοντολόγιας προς τον κόσμο που ψήφισε, αλλά και για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τον κανονισμό της Βουλής, καθώς και τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να συλλειτουργήσουμε, να συναποφασίζουμε ώστε πράγματι να δείξουμε ότι αυτό που θα έρθει ο λαός με την ψήφο στις 12 Νοεμβρίου, και εφόσον χρειαστεί και στις 19, να το εκφράσουμε ενιαία στη Βουλή – και πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε.

Η πρόσφατη ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου ανέδειξε πρόβλημα συνεννόηση. Έχει γίνει αντιληπτό ότι δημιούργησε εικόνα Βαβέλ;

Ήταν ένα ατυχές περιστατικό. Εκτιμώ ότι έχει γίνει πλήρως αντιληπτή η ανάγκη για συντονισμό και ενίαια φωνή. Το έχουν πει και οι δυο επικεφαλής και ετσι θα προχωρήσουμε, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Σχέδια νόμου που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέπουν τον ετεροκαθορισμού της ψήφου, ανάλογα με το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ;

Είναι άλλο πράγμα να αναδεικνύεις την ετερόκλητη συμμαχία που κυβερνά με μοναδική συγκολλητική ουσία την εξουσία, όπου την ατζέντα της Ακροδεξιάς την ακολουθεί και η λεγόμενη «πρώτη φορά Αριστερά» και άλλο να τοποθετείσαι με ευθύνη κάθε φορά απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως παράταξη που από το ΄80 κάναμε μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, πρέπει να έχουμε τη σημαία των αλλαγών ανεξάρτητα από τους τακτικισμούς της πλειοψηφίας. Όταν ανοίξουν ξανά τέτοια θέματα, πρέπει να τοποθετηθούμε από καθαρή προοδευτική σκοπιά χωρίς να πέφτουμε σε αυτήν την παγίδα.

Σε επιφυλακή για τις εργολαβίες

Είναι σε καλύτερη θέση η Ηλεία με τη σημερινή κυβέρνηση;

Με τη σημερινή κυβέρνηση δεν έχει μπει ούτε καρφί στην Ηλεία. Ό,τι γίνεται είναι αποτέλεσμα αποφάσεων και δεσμεύσεων της προηγούμενης περιόδου, πχ των έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ ή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που είχε ήδη συμφωνηθεί. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φάνηκε ανίκανη και αδύναμη να δώσει μια ώθηση σε πράγματα που ήταν εύκολο να προχωρήσουν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πάτρα-Πύργος.

Μετά την πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ παραμένετε ακόμα επιφυλακτικός ως προς την κατασκευή του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τη δημοπράτηση που είχε δρομολογήσει από ο τότε υπουργός Μ.Χρυσοχοΐδης, κατέτμησε το έργο σε οκτώ εργολαβίες και είδα τη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Αυτοί που πανηγύριζαν, δεν έχουν διαβάσει την πράξη ένταξης για να δουν ότι έγινε ακριβώς με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που εμείς είχαμε προωθήσει και είχε εγκριθεί από την ΕΕ, με τον ίδιο ενάριθμο μάλιστα. Θα έπρεπε να ζητάνε συγγνώμη για τα δυόμισι χρόνια καθυστέρησης.

Επιμένετε στην άποψή σας ότι «θα έχουμε κομμάτια δρόμου και όχι κανονικό αυτοκινητόδρομο»;

Δεν θα το ήθελα, αλλά φοβάμαι ότι θα επιβεβαιωθώ. Τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες τις έχει πάρει ο γνωστός κουμπάρος. Στην τελευταία κοινοβουλευτική μου παρέμβαση ρώτησα τον κ. Σπίρτζη αν είναι σε θέση να αναλάβει τις εργολαβίες και μου είπε ότι δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο ανάδοχος. Άλλωστε δεν υπάρχει η ΣΥΡΙΖΑ BANK τώρα. Δεν έχει συμβασιοποιηθεί καμία εργολαβία, ενώ δυστυχώς η κατάτμηση αναζωπύρωσε το κίνημα της ανατολικής χάραξης στη Δυτική Αχαΐα, αίτημα που έχει απορριφθεί στο ΣτΕ. Πληροφορούμαι ότι ο κ. Τσίπρας σε αυτές τις επικοινωνιακού χαρακτήρα παρουσίες του στις Περιφέρειες, θα ερθει στην Πάτρα και θα εξαγγείλει την έναρξη των εργασιών σε μία από τις ενδιάμεσες εργολαβίες. Εμείς δεν θέλουμε δρόμο από την Αμαλιάδα στη Βάρδα ή από τη Βάρδα στην Αχαγιά. Εμείς θέλουμε αυτοκινητόδρομο. Ο νόμος που προέβλεπε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μαζί με την Ολυμπία Οδό, έχει παραβιαστεί και κάποιοι έχουν ευθύνες. Πιστεύω ότι ο λαός, όταν έρθει η ώρα, θα τις αποδώσει.

 

Ο «Καλλικράτης» και τα… απωθημένα

 

Μήπως για την εικόνα της Ηλείας φταίει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Στη θεσμική συγκρότηση της χώρας, όταν κάτι δεν πάει καλά, έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης, κεντρική, περιφερειακή και τοπική εξουσία. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε μονομερώς τις ευθύνες σε έναν από αυτούς τους θεσμούς, εκτός κι αν θέλουμε να βγάλουμε διαφόρων μορφών απωθημένα. Θυμίζω ότι τις μεγάλες πρωτοβουλίες που πήρε το ΠΑΣΟΚ με τον «Καποδίστρια» και τον  «Καλλικράτη» η ΝΔ όχι απλώς τις είχε καταψηφίσει, αλλά μας έλεγε ότι θα διαλύσουμε τη χώρα. Κατά συνέπεια, όποιος θέλει να αρθρώσει διαφορετικό λόγο και να είναι σοβαρός σε μια συζήτηση, πρέπει να τον εντάξει στον σχεδιασμό του κόμματός του, πόσο μάλλον όταν είναι κόμμα εξουσίας.

Όταν έγινε ο Καλλικράτης το 2010 είχα καταθέσει πρόταση για την αναδιάρθρωση των περιφερειών με βάση τα ιστορικά και γεωγραφικά τους όρια. Τότε όμως η συζήτηση δεν μπορουσε να ανοίξει λόγω της κατανομής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δεν υπήρχε συμβολή από καμία άλλη πολιτική δύναμη, γιατί όλοι λιθοβολούσαν το εγχείρημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε για ανακυττάρωση και να επιστρέψουμε στις κοινότητες, ενώ η ΝΔ έχει καταβολές στον συγκεντρωτισμό του βαυαρικού κράτους με το οποίο συγκροτήθηκε η Ελλάδα. Το 2014 γινόταν μια συζήτηση για το αν πρέπει να έχουμε κοινούς υποψήφιους με τη ΝΔ, λόγω της αναγκαστικής συγκυβέρνησης. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό, και σε πολλούς δήμους και Περιφέρειες συγκρουστήκαμε. Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν το απωθημένο της ήττας του 2014.

Πώς κρίνετε τον νέο «Καλλικράτη» της κυβέρνησης;

Το μόνο που έχει φανεί είναι η προσπάθεια του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ να έχει λόγο στην αυτοδιοίκηση. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε άνοδο, δεν κατάφερε να αποκτήσει σοβαρή παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που το είδαμε και στην Ηλεία. Απλώς μηχανεύονται να αλλάξουν εκλογικό σύστημα ώστε μία μειοψηφία να καθορίζει τις εξελίξεις. Αυτό θα είναι καταστροφικό για την αυτοδιοίκηση, διότι στην αυτοδιοίκηση πρέπει να παίρνονται αποφάσεις. Ιστορικά ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε στις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και αγνοεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις όταν μας μιλά για την ανακυττάρωση. Φοβάμαι ότι όπως μεθοδεύουν όλα τα ζητήματα αποκλειστικά για την πολιτική τους επιβίωση, αυτό θα κάνουν και τώρα.

 

Η Χρυσή Αυγή και οι «πλατείες» του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σας προβληματίζει το νέο «κύμα» βίαιων περιστατικών ρατσισμού;

Όταν το 2012, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πήραμε πρωτοβουλία να συγκροτηθεί μέτωπο των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα των επελάσεων των ναζιστών και των φασιστών της Χρυσής Αυγής, μας είπαν ότι το κάνουμε για να βγούμε από το πολιτικό περιθώριο στο οποίο ήμασταν. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο και ότι δεν αντέδρασε ενιαία το πολιτικό σύστημα σε αυτά τα φαινόμενα. Αντίθετα η ρητορεία ορισμένων πλευρών του πολιτικού συστήματος ευνοούσε την πρακτική των ακροδεξιών και των χρυσαυγιτών. Έπειτα από 2,5 χρόνια η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να διευκολύνει τη δικαιοσύνη στην ολοκλήρωση της δίκης και στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανομίας βρίσκουν έδαφος οι φασίστες να επιτίθενται σε συμπολίτες μας με καθαρά ρατσιστική αφετηρία.

Η Χρυσή Αυγή όμως παραμένει στο 7%…

Ως δημοκρατικοί πολίτες έχουμε μια υποχρέωση να απομονώσουμε αυτά τα φαινόμενα και να περιορίσουμε την εκλογή της επιρροή. Δεν πιστεύω ότι 7% του ελληνικού λαού είναι υμνητές του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Είναι μεγάλη αντίφαση, όμως, αυτός ο λαός που πολέμησε τους φασίστες, να ψηφίζει σήμερα τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Ο τόνος σας σε πρόσφατη αντιπαράθεση με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αίσθηση πικρίας για συμπεριφορές προηγούμενων ετών προς εσάς;

Η δικιά μου αντίδραση είχε να κάνει με το ότι δεν νομιμοποιούνται να συμπεριφέρονται έτσι αυτοί που ψήφισαν 3ο και 4ο μνημονιο και δέσμευσαν τη δημόσια περιουσία. Αυτοί πρέπει να ζητήσουν δημοσια συγνώμη. Δεν αναφέρομαι στον απλό πολίτη που βγάζει τον πόνο του, αλλα στις οργανωμένες δυνάμεις, και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστατούσε τότε, ενώ τώρα τα στελέχη του κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των ψεμάτων για το σκίσιμο των μνημονίων, τα 751 € και τη 13η σύνταξη. Αυτους τους απογοητευμένους πολίτες θέλουμε να προσανατολίσουμε πολιτικά, διότι είναι λάθος να εκδικούνται τον ΣΥΡΙΖΑ με το να στρέφονται στη συντηρητική παράταξη. Και η δευτέρα πλάνη θα αποδειχθεί χείρων της πρώτης…

Όλη η επικαιρότητα