Ελλάδα Καιρός

O «Γηρυόνης» σαρώνει τη χώρα: Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι από τα βράδυ της Κυριακής η επέλαση του Γηρυόνη στη χώρα μας. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι καταιγίδες, οι βροχές, οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι.

Τα φαινόμενα κάνει ακόμα πιο έντονα η ταχύτητα του φαινομένου, καθώς θα καλύψει και θα περάσει τη χώρα πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, όχι μόνο στις μετακινήσεις, αλλά και στη λήψη μέτρων προστασίας.

Όπως φαίνεται και στις απεικονίσεις του “windy”, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα φύγει από τη χώρα αργότερα σήμερα.


ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΛΗ Η ΗΛΕΙΑ 

Σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση ήταν καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ως και σήμερα το πρωί, η περιφερειακή διεύθυνση Ηλείας, οι δήμοι και φυσικά όλες οι υπηρεσίες του νομού (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) για να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία με το όνομα  «Γηρυόνης» που «εισέβαλε» στη χώρα μας από την Δυτική Ελλάδα.

Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες έως και την Τρίτη 26/11. Επισημαίνεται και πάλι ότι η μεγάλη ένταση των φαινομένων και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν στο σύνολο της κακοκαιρίας, καθιστούν την κακοκαιρία δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει προβλήματα.

Η ΠΕ Ηλείας

Η ΠΕ Ηλείας έκανε γνωστό πως είναι σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για το νέο κύμα κακοκαιρίας, ενώ προχώρησε και σε ενημέρωση, δίνοντας οδηγίες για το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που έγινε γνωστό.

Με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Γ.Γ.Π.Π., που αναφέρεται από τις 24-11-2019 έως και 26-11- 2019, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν την Π.Ε. Ηλείας, έχουν ενημερωθεί οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας τηλεφωνικώς από τις 19:00μμ την 23η -11-2019, να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για άμεση επέμβαση αν απαιτηθεί και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση τον σχεδιασμό τους.

Μετά την απόφαση του Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Ηλείας, παρακαλούνται οι κάτοικοι των παρόχθιων περιοχών καθώς και κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι κ.λπ., να απομακρυνθούν τόσο οι ίδιοι με τις οικογένειες τους καθώς και να απομακρύνουν ζώα εφόδια κ.λπ. σε ασφαλή σημεία.

Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις από ώρα 23:00 μμ χθες 24-11-2019 έως και τις απογευματινές ώρες σημερα στις 25-11-2019, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνονται ανά τακτά διαστήματα από τους αρμόδιους για την εξέλιξη των φαινομένων και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. που ήδη είναι αναρτημένες στο site της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο δήμος Πύργου

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι και ο δήμος Πύργου με τον Δήμαρχο κ. Αντωνακόπουλο, τους Αντιδημάρχους και τους προϊστάμενους  υπηρεσιών να είναι σε διαρκή επικοινωνία για την αντιμετώπιση των φαινομένων του «Γηρυώνη»!

Έχει στηθεί από τη Δημοτική αρχή ένα άτυπο Κέντρο Επιχειρήσεων στο γραφείο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στο Πολύκεντρο, ενώ θα παραμείνει ανοικτό όλο το 24ωρο το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, προκειμένου να συντονιστούν οι όποιες ενέργειες και δράσεις απαιτηθούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν τις προσεχείς ώρες από τα δυνητικά , όπως λέει και η ΕΜΥ, ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν το Νομό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 2621362404, 2621362430 και 2621362403.

Ο Δήμος Ήλιδας

Σε επείγουσα ανακοίνωση- ενημέρωση προχώρησε χθες και ο δήμος Ήλιδας. Πιο αναλυτικα:

«Ενημερώνουμε τους Δημότες του Δήμου Ήλιδας ότι και σημερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου τις μεσημεριανές ώρες, θα υπάρξουν πολύ επικίνδυνα ακραία καιρικά φαινόμενα και για αυτό θα πρέπει να μην κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και να παραμείνουν σπίτια τους. Επίσης ενημερώνουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και όλους όσους κάνουν εξωτερικές εργασίες, να έχουν όλοι ολοκληρώσει τις εργασίες πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας και να επιστρέψουν και να παραμείνουν στα σπίτια τους .

Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει οι Δημότες μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας στο 2622022554, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας στο 2622 360576

και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας στο 26220 22199 ή στο 199».

Ο δήμος Ζαχάρως

Συνεδρίασε εξάλλου χθες στο Δημαρχείο Ζαχάρως εκτάκτως το συντονιστικό τοπικό όργανο (ΣΤΟ) του Δήμου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό τον Δήμαρχο Ζαχάρως κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με αφορμή το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Όλοι στον δήμο βρίσκονταν έως αργά χθες το βράδυ σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ καλούν τους δημότες να λάβουν τα μέτρα τους για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Έκλεισε η γραμμή της Κυλλήνης προς Ζάκυνθο – Κεφαλονιά

Δεν έγιναν τα τελευταία απογευματινά δρομολόγια από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή. Το τελευταίο δρομολόγιο που πραγματοποιήθηκε ήταν αυτό των 5 μ.μ. προς Ζάκυνθο. Το επόμενο δελτίο καιρού που θα κρίνει και αν θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά πλέον δρομολόγια, θα έβγαινε στις 5 π.μ.

Η πορεία του φαινομένου σε εικόνες

Γηρυόνης: Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Πρωί Δευτέρας 08:00

Γηρυόνης: Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Μεσημέρι Δευτέρας 13:00

Γηρυόνης: Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Απόγευμα Δευτέρας 18:00

Βίντεο με την κατεύθυνση του φαινομένου

Δείτε και σε ένα ευκρινέστατο βίντεο πώς θα επεκταθεί το έντονο καιρικό φαινόμενο, καθώς και τα ύψη της βροχής σε χιλιοστά ανά τρεις ώρες.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν στα δυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος  

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και μέχρι το απόγευμα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα νότια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην Κρήτη και μέχρι το απόγευμα στις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες προστασίας 

Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Παράλληλα, δίνει μία σειρά από οδηγίες προστασίας. 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Κλειστοί δρόμοι & σχολεία, πλημμύρες και σοβαρά προβλήματα

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στη χώρα η κακοκαιρία «Γηρυόνης. Σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, μεταξύ αυτών και στην Αττική, η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε κεντρικά σημεία, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες συνεχίζουν να σαρώνουν τη χώρα. Να σημειωθεί πως το βράδυ της Κυριακής ένα ιστιοφόρο αναποδογύρισε στη θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες.

Ο πρώτος από τους επιβαίνοντες του ιστιοφόρου, που αναποδογύρισε και βούλιαξε λόγω των ισχυρών ανέμων, εντοπίστηκε νεκρός χθες το βράδυ, ενώ ο δεύτερος ανασύρθηκε, επίσης, νεκρός, σήμερα το πρωί.

Κλειστά σχολεία

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής τα σχολεία των δήμων θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Πατούλης στο CNN Greece, μετά τις 10:00 τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

«Με αφορμή την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Αττική τα οποία αναμένεται να ενταθούν τις πρωινές ώρες, η Περιφέρεια Αττικής με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών και με δεδομένες τις δυσκολίες αλλά και την επικινδυνότητα στις μετακινήσεις αυτές τις ώρες, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε όλο το λεκανοπέδιο μέχρι και τις 10 το πρωί», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Θάσο. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Πιερία, όπου τις τελευταίες ώρες το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα.

Κλειστά παραμένουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Υπερχείλισε το ρέμα της Πίκας – Διακοπή κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου

Από την κακοκαιρία, υπερχείλισε το ρέμα της Πίκας στη Κορινθία, με αποτέλεσμα το νερό να φτάσει στο ύψος της Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου και να αποφασιστεί διακοπή της κυκλοφορίας.

«Για προληπτικούς λόγους και την ασφάλεια όλων, η Τροχαία έδωσε εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας από τα διόδια της Ελευσίνας έως τον Ισθμό, καθώς κλειστή παραμένει και η Παλαιά Εθνική Οδός σε διάφορα σημεία από την Κινέττα ως τους Αγίους Θεοδώρους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού.

Συνεργεία επιχειρούν στην περιοχή, ενώ όλος ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή σε όλο το μήκος του δρόμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του, σημείωσε πως άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και κινδύνεψαν ζωές. «Έχουν γίνει 27 απεγκλωβισμοί και 13 αντλήσεις υδάτων», σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική υπάρχουν δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στους κατοίκους μεμονωμένων σπιτιών, να είναι έτοιμοι, ώστε εάν κριθεί απαραίτητο να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Όλη η επικαιρότητα