Ηλεία

Ο Γολγοθάς τριών ανηλίκων στα Λεχαινά – Ο πατέρας στη φυλακή και η μητέρα άνεργη με προβλήματα υγείας

Ακούστε το άρθρο

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν μήνες τώρα  τρία ανήλικα παιδιά, ηλικίας οκτώ, δώδεκα και δεκατριών ετών  στα Λεχαινά. «Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι τόσο επικίνδυνες που απαιτείται άμεση παρέμβαση», τονίζει ο Επιμελητής Ανηλίκων και σίγουρα η παρέμβαση  πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα από την Πολιτεία.

Η Εκκλησία, ο Δήμος και η τοπική κοινωνία, στο βαθμό των δυνατοτήτων τους, καταβάλλουν  κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα παιδιά αυτά να ζήσουν αξιοπρεπώς και να ξεπεράσουν τις ακραίες και επικίνδυνες  συνθήκες φτώχειας. Είναι όμως αυτή η βοήθεια αρκετή; Μάλλον όχι.

«Γροθιά» το έγγραφο

Το  Δημόσιο έγγραφο που υπογράφει ο Επιμελητής Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής, δεν επιτρέπει εφησυχασμό:  «Σας γνωρίζουμε ότι στα Λεχαινά, διαμένει η οικογένεια του (ακολουθούν πλήρη στοιχεία). Ο πατέρας είναι κρατούμενος στις φυλακές, ενώ η μητέρα είναι άνεργη και με προβλήματα επικοινωνίας. Η οικογένεια έχει τρία παιδιά ηλικίας οκτώ, δώδεκα και δέκα τριών ετών, μαθητές, τα οποία διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τα δύο μικρότερα παιδιά φοιτούν στο (στοιχεία σχολείου)  και το μεγαλύτερο είναι μαθητές στο  (στοιχεία σχολείου). Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο επικίνδυνες που απαιτείται άμεση παρέμβαση ».

Αυτό είναι το λιτό αλλά σκληρό, γιατί είναι αληθινό,  περιεχόμενο του εγγράφου που απέστειλε προς τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης προ ημερών ο Επιμελητής Ανηλίκων.

«Τραγωδία»

Η συγκεκριμένη οικογένεια είναι γνωστή στον δήμο, ο οποίος (με τις ομολογουμένως περιορισμένες δυνατότητές του) καταβάλλει κάθε προσπάθεια και  βοηθά όπως μπορεί την οικογένεια και τα τρία ανήλικα παιδιά. «Η οικογένεια αυτή βιώνει μια τραγωδία. Προσπαθούμε ειδικά αυτές τις μέρες να απαλύνουμε τον πόνο αυτής της οικογένειας που βιώνει συνθήκες ακραίας φτώχειας», δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΔ Λεχαινών κ. Γιώργος Γαλάτης και συνεχίζει: «Όμως οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Άλλοι φορείς, πέρα από τον δήμο, είναι αρμόδιοι και μπορούν και οφείλουν να δώσουν λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα»

Ανάλογη βοήθεια παρέχει και ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά καθώς και των εκπαιδευτικών.

«Δεν είναι αρκετό»

Η τοπική εκκλησία  επίσης με διάφορους τρόπους βοηθά την οικογένεια. «Η κατάσταση αυτής της οικογένειας είναι πραγματικά προβληματική», τονίζει ο π. Θεόδωρος Πανουτσόπουλος  εφημέριος του ιερού ναού Εισοδίων Θεοτόκου Λεχαινών και συνεχίζει: «Πολύ συχνά πηγαίνουμε από τον ναό και δίνουμε φαγητό στα παιδιά αυτά αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό». Και πράγματι οι ανάγκες αυτών των ανήλικων παιδιών δεν περιορίζονται απλά σε ένα πιάτο φαγητό.

Όλη η επικαιρότητα