Μουσική

Ο γραφικός χαρακτήρας των Bowie, Cobain, Lennon και Cohen «ζωντανεύει» και είναι διαθέσιμος για download

Ακούστε το άρθρο

Οι Γάλλοι γραφίστες Julien Sens και Nicolas Damiens που εργάζονται στη Νέα Υόρκη, μετέτρεψαν την ιδιόχειρη γραφή διάσημων μουσικών προσωπικοτήτων, όπως του David Bowie, του John Lennon, του Kurt Cobain, του Leonard Cohen και του Serge Gainsbourg, σε γραμματοσειρές που μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» δωρεάν και να χρησιμοποιήσει.

Τους πήρε έναν μήνα για να δημιουργήσουν τις πέντε γραμματοσειρές -στοχεύουν να επεκταθούν με αυτές του Αμερικανού ράπερ The Notorious BIGκαι της Janis Joplin, βασιζόμενοι σε «αυθεντικά γράμματα και σημειώσεις» που οι μουσικοί είχαν γράψει με το χέρι.

Το όνομα της σειράς γραμματοσειρών είναι «Songwriter Fonts» κι αυτές περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, τα οποία αποσκοπούν να εμπνεύσουν τραγουδοποιούς σ′ όλο τον κόσμο μέσω της ικανότητας να γράφουν με τη ιδιόχειρη γραφή του αγαπημένου τους μουσικού.

«Εξελίξαμε τη γραμματοσειρά έχοντας κατά νου ότι μπορούσε να βοηθήσει τη φαντασία ενός τραγουδοποιού με το να χρησιμοποιεί την ιδιόχειρη γραφή θρυλικών μουσικών – είναι σαν να παίζεις στο πιάνο του Lennon ή με την κιθάρα του Cobain» είπαν οι Sens και Daniens. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είσαι σε θέση να παίζεις (τα μουσικά όργανα) όπως έπαιζαν αυτοί, αλλά πιθανά θα σε βάλει σε μια ειδική διάθεση και ίσως θα παίζεις με διαφορετικό τρόπο, σκεφτόμενος αυτούς», πρόσθεσαν.

Ξεκίνησαν την έρευνα από ντοκουμέντα γραμμένα με το χέρι -συμπεριλαμβανομένης της επιστολής που άφησε ο Cobain πριν αυτοκτονήσει– σε ιστότοπους και δημόσιες βιβλιοθήκες. Χρειάζονταν όσο το δυνατόν περισσότερα για να μπορέσουν να συγκροτήσουν το «αλφάβητο» του κάθε μουσικού. «Έτρωγε χρόνο αυτή η δουλειά, αλλά είμαστε όλο ευγνωμοσύνη που μετά από ώρες έρευνας βρήκαμε τελικά τα γράμματα που έλειπαν» εξήγησαν στο Dezeen.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας λογισμικό για δημιουργία γραμματοσειρών, αναπαρήγαγαν ψηφιακά κάθε σύμβολο. Ομολόγησαν ότι δυσκολεύθηκαν πιο πολύ με τις γραμματοσειρές του Cohen και του Gainsbourg, αλλά κατάφεραν να τις ολοκλήρωσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα