Συνεντεύξεις

Ο Ηλείος Γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα χαρτιά του στην εφ. Πατρίς

sxinas.jpg
Ακούστε το άρθρο

O Iάσονας Σχινάς – Παπαδόπουλος, με καταγωγή από την Ηλεία, είναι ο νέος Γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του από τη  2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημ. «Πατρίς» μιλά για τις προτεραιότητες και το πλαίσιο δράσης της οργάνωσης αλλά και για τη σχέση που πρέπει να έχει με την κυβέρνηση. Όσον αφορά τα οργανωτικά θέματα ανακοινώνει ότι από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια για εγγραφή νέων μελών, ενώ εεπισημαίνει ότι θα επεξεργάζεται και θ καταθέτει πλαίσιο προτάσεων για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι.

  • Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει μετά την εκλογή σας στη θέση του Γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη;

Με την απόφαση της 2ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης της οργάνωσης, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει συγκεκριμένα μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα. Αρχικά, είναι ζητούμενο για εμάς,  να μιλήσουμε και να συμπορευτούμε με όλους τους νέους και τις νέες που βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητά τους. Στόχος μας είναι να έχουμε δράση σε κάθε χώρο που ζει, σπουδάζει και εργάζεται η νέα γενιά σε πόλεις και χωριά. Τα ζητήματα της εργασίας και της ανεργίας, της παιδείας και των δικαιωμάτων της νεολαίας αποτελούν οι πολιτικές πτυχές της παρέμβασης μας για το επόμενο διάστημα. Το ζητούμενο είναι να μιλήσουμε την γλώσσα των νέων ανθρώπων να δώσουμε απαντήσεις και να προτείνουμε λύσεις στα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματά τους.

  • Πόσο έχει «τραυματίσει» την οργάνωση η διάσπαση της νεολαίας μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου;

Νομίζω πως καμία διάσπαση στην αριστερά δεν έχει θετικό πρόσημο, το σίγουρο είναι πως πλέον ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις και προχωράμε. Και σε αυτό να είμαστε καθαροί, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να πρωτοστατήσει στις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, δεν θα είμαστε απλοί παρατηρητές, μέσα  από τις θέσεις μας και τις δράσεις έχουμε σκοπό να παρέμβουμε στο κάθε ζήτημα που προκύπτει.

  • Ποια η σχέση που πρέπει να έχει η νεολαία με το κόμμα, ιδιαίτερα σήμερα που είναι στην κυβέρνηση;

Η νεολαία έχει διακριτό χαρακτήρα και ρόλο τόσο σε σχέση με το κόμμα όσο και με την κυβέρνηση. Είμαστε αυτόνομοι οργανωτικά από το κόμμα με τις δικές μας πολιτικές επεξεργασίες και αυτό αποτελεί μία θετική παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς. Προφανώς, ακολουθούμε την γενική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Μία μικρή επισήμανση και το ίδιο το κόμμα έχει διακριτό ρόλο από την Κυβέρνηση. Ο ρόλος τόσο της Νεολαίας όσο και του Κόμματος μέσα από τις θέσεις και τις παρεμβάσεις τους, είναι η οργάνωση των αγώνων της κοινωνίας απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, η δημιουργία νέων δρόμων για την Κυβέρνηση η οποία αγωνίζεται από το δικό της μετερίζι με εντελώς διαφορετικούς όρους. Ακόμη και η άσκηση πίεση προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις εκεί που χρειάζεται. Είναι δεδομένο βέβαια πως σε σημεία και επιλογές που δεν θα υπάρχει πλήρης ταύτιση μπορεί να προκύψουν και διαφωνίες, δεν θεωρώ πως αυτό είναι πρόβλημα, είναι ζήτημα κουλτούρας και δημοκρατίας. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν φιλοδοξεί να επιτελέσει τον ρόλο του χειροκροτητή της Κυβέρνησης, αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα αναδεικνύουμε τις θετικές πρωτοβουλίες που θα λαμβάνει η ίδια για να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.

  • Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία από τις θέσεις που είχες ως αντιπολίτευση;

Δεν νομίζω πως ένα βράδυ κοιμηθήκαμε αριστεροί και ξυπνήσαμε δεξιοί. Πρέπει να βλέπουμε την πορεία των πραγμάτων, τις συγκρούσεις, τις ρήξεις και τους συμβιβασμούς. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα που έχει ως μοναδικό στήριγμα τον Λαό και μόνο. Τα μνημόνια δεν αποτελούν σχέδιο μας και γι αυτό το λόγο κάποιοι ενοχλούνται. Βλέπουμε τον πόλεμο που διεξάγουν τα κανάλια και το σύστημα της διαπλοκής απέναντι στην Κυβέρνηση, δεν θεωρούμε πως αυτό είναι τυχαίο.

Σε οργανωτικό επίπεδο, σκέφτεστε να δημιουργήσετε οργανώσεις σε όλη τη χώρα; Με ποιες διαδικασίες;

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει μία πανελλαδική καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε οργανώσεις σε όλη την χώρα. Το 40 % των νέων ανθρώπων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές έχουμε υποχρέωση να βρούμε όλον αυτόν τον κόσμο, να μοιραστούμε σκέψεις, προβληματισμούς και να αγωνιστούμε μαζί για τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας.

  • Πρόσφατα καταθέσατε ένα πλαίσιο 14 προτάσεων για τον τομέα της παιδείας. Ωστόσο αυτό που συζητήθηκε και προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η πρότασή σας για κατάργηση τη πρωινής προσευχής στα σχολεία

Οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τώρα κάποιοι θέλουν να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση που ανοίγει στο χώρο της παιδείας με τον εθνικό και κοινωνικό διάλογο. Είμαστε πολιτική οργάνωση και οφείλουμε να μιλάμε συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα, άρα να έχουμε προτάσεις για όλα τα ζητήματα. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως πως τα κανάλια της διαπλοκής στάθηκαν σε μία επιμέρους πρόταση ενώ  καταθέσαμε 14 προτάσεις. Για το ότι αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία το σύστημα των πανελλαδικών σε όλη την Ευρώπη και η παραπαιδεία θα μιλήσει κανείς. Για το ότι τα παιδιά δεν μορφώνονται και παπαγαλίζουν θα απασχολήσει κανέναν. Κάποιοι θέλουν να κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

  • Στην πρώτη συνάντηση, ως Γραμματέας της νεολαίας,  που είχατε με τον Πρωθυπουργό μιλήσατε για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων. ¨Έχετε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα νέα προγράμματα κατά της ανεργίας που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας. Παράλληλα, εμείς έχουμε ήδη προτείνει την κατάργηση της μισθολογικής διαφοράς λόγω ηλικίας για τους νέους κάτω των 25. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουμε μία πανελλαδική συλλογικότητα που θα παρεμβαίνει στους χώρους εργασίας με σκοπό την οργάνωση των νέων, την πάταξη της εργασιακής επισφάλειας και της μαύρης εργασίας. Μία τελευταία επισήμανση, για εμάς αποτελεί κρίσιμος τομέας, αυτός της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας που πρέπει να αποτελεί πτυχή της αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας. Ο συγκεκριμένος τομέας πρέπει να αναπτυχθεί ως ο τρίτος πυλώνας της οικονομίας δίπλα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό. Εκεί πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους και ειδικότερα στην περιφέρεια, είτε αυτά αφορούν την αγροτική παραγωγή, είτε τις υπηρεσίες, είτε τις νέες τεχνολογίες. Αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα για το ξεπέρασμα της κρίσης, ειδικότερα όταν η ανεργία έχει σαρώσει τα πάντα.

  • Εκτός από την ανεργία ποια είναι τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι; Πως μπορείτε να συμβάλετε στην επίλυσή τους;

Στο πλαίσιο της καμπάνιας που θα ξεκινήσουμε, θα αναδείξουμε άλλες δύο πτυχές της καθημερινότητας των νέων, την παιδεία και τα δικαιώματα. Στην παιδεία αναφέρθηκα παραπάνω, υπάρχουν όμως και θέματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα. Οι νέοι διαχρονικά αντιμετωπίζονται ως πολίτες 2ης κατηγορίας ενώ αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου. Η πολιτεία οφείλει εάν θέλει να δημιουργήσει μία διαφορετική κοινωνία να «επενδύσει» στα δεξιότητες, τα όνειρα και την δημιουργικότητα των νέων.

Από Σιμόπουλο και Κακόβατο

  • Και μια προσωπική ερώτηση: Κατάγεστε κατά το ήμισυ από την Ηλεία, το Σιμόπουλο  Πηνείας. Θα γνωρίζετε λοιπόν ότι ο νομός μας είναι από τις πλέον υπανάπτυκτες περιοχές της χώρας. Θα αξιοποιήσετε τη θέση σας για την επίλυση προβλημάτων του νομού μας;

Να σας ενημερώσω πως και οι δύο  γονείς μου είναι από τον Νομό Ηλείας. Η μητέρα μου γεννήθηκε στο Σιμόπουλο και ο πατέρας μου κατάγεται από τον Κακόβατο. Παρόλο που μένω στην Αθήνα θέλω να κατεβαίνω αρκετά συχνά. Έχω συγγενείς,  πολύ καλούς φίλους, πάρα πολλούς γνωστούς και η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τις ρίζες μας. Και τα μέρη μας, αν και παραμελημένα δυστυχώς διαχρονικά από τους τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες καθώς και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είναι πανέμορφα. Τώρα, να ξεκαθαρίσουμε κάτι,  δεν είμαι βουλευτής για να τάζω «λαγούς με πετραχήλια» και να λέω ότι θα γίνει το ένα και το άλλο και στο τέλος να γίνεται… μία τρύπα στο νερό. Παρ’ όλα αυτά  θεωρώ πως η περιοχή μας έχει τόσο φυσικά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα όσο και βάσεις για να υπάρξουν ουσιαστικές υποδομές για την αλλαγή του τοπίου. Είναι αδιανόητο όταν υπάρχει έφορο έδαφος για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής στην περιοχή,  η Αρχαία Ολυμπία και η αρχαία Ηλίδα, σταθμοί για τον πολιτισμό μας, το λιμάνι της Κυλλήνης και του Κατάκολου και οι πανέμορφες πολλών χιλιομέτρων παραλίες και πάρα πολλά άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω, να μην υπάρξει μέριμνα για την ουσιαστική παραγωγική, εμπορική και κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής. Πρέπει να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν πνοή στον τόπο μας.  Ελπίζω να τα πούμε σύντομα κι από κοντά. Τους επόμενους μήνες θα βρεθώ στα πάτρια εδάφη σίγουρα, ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.

Συνέντευξη στον Γιάννη Αργυρόπουλο

Όλη η επικαιρότητα