Αρθρογραφία

Ο Ήρωας της Κύπρου Σπύρος Μανιάτης και η Δημοτική Αρχή Ζαχάρως

andriantas.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ζαχάρω 12/10/2016

Κύριοι, της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», ως πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας και ως Ηλεία θέλω να σας ευχαριστήσω για την αισθητή παρουσία σας στην κηδεία του Ήρωα – νεκρού στην Κυπριακή τραγωδία 1974 Σπυρίδωνα Βασ. ΜΑΝΙΑΤΗ.

Ο Σπύρος Μανιάτης ήρθε στον τόπο του μετά από 42 χρόνια, μετά από 42 χρόνια η αέρινη ψυχή του ήρθε στο γενέθλιο τόπο για να ξεκουραστεί και να πάψει η μάνα του να τον κλαίει και από τον τάφο της. Ο Ζαχαρέικος κόσμος τον καλωσόρισε, η Πολιτεία σε όλες τις βαθμίδες παρούσα, η Κυπριακή Δημοκρατία παρούσα….

Απόντες, εκτός από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης βουλευτή κ. Δημ. Μπαξεβανάκη, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης της Ηλείας, άφαντοι. Αλήθεια γιατί; Ίσως μας ενημερώσουν όταν θα έρθουν να ζητήσουν την ψήφο του καθενός και καθεμιάς μας.

Η Δημοτική Αρχή, εκτός από την αντιπολίτευση (κ. Κ. Αλεξανδρόπουλο και κ. Χρ. Γιαννόπουλο), ο Δήμαρχος κ. Ν. Φάμελος στο παρά 1’, το Δημοτικό Συμβούλιο  άφαντο.

Δεν τον περίμεναν; Δεν είχαν ετοιμάσει ένα ζεστό λόγο για τον ήρωα, δεν είχαν ένα στεφάνι για τον ήρωα; (τόση φτώχεια έχει πέσει στο Δήμο Ζαχάρως; Τα κονδύλια είναι ελάχιστα; Υπάρχουν μόνο για αμοιβές δικηγόρων για τα κατηγορητήρια εναντίον τους;)

Δεν προνόησαν ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για προσφορά ενός τάφου με χαραγμένο το χρονολόγιο για τον Σ. Β. Μανιάτη. (Επίδαυρος, Χάβαρι κ. ά. έγιναν). Ούτε μια πλακέτα που να θυμίζει ότι ποτέ Χούντα και διχασμός.

Ο αχρείος Μπονάνος και η παράνομη παρέα του 1967 – 1974 τον δολοφόνησαν μαζί με τους συναδέλφους του, ανωτάτους και ανωτέρους Αξιωματικούς και ο Δήμαρχος κ. Ν. Φάμελος με τους συνεργάτες του τον αγνόησαν και με την «ψυχρή» δήλωσή του μας «ενημέρωσε» ότι δεν του το επέτρεψαν οι στρατιωτικοί. Αυτός ο άνθρωπος υπηρέτησε 40 χρόνια στην Άμυνα και δεν γνώριζε ότι οι νεκροί τιμούνται, όταν προσφέρονται για την πατρίδα; Αιδώς Αργείοι.

Η Τραγωδία στην Κύπρο γέμισε καταχνιά τη ζωή όλων μας, η προδοσία της Κύπρου θα μας κεντρίζει την ψυχή μας και πάντα ψιθυρίζουμε: «Γιατί αυτή η σπουδαία πατρίδα γεννάει «Εφιάλτες» και μάλιστα σε διατεταγμένες υπηρεσίες της Δημόσιας Ζωής; Γιατί; Μόνο όταν ανοίξουν τα Αρχεία της Κύπρου 1955 – 1974 θα μάθουμε την αλήθεια. Γιατί πρώτα την ιστορία τη γράφουν οι «νικητές» και μετά οι «ηττημένοι».

Η Δημοτική Αρχή της Ζαχάρως – Φιγαλείας παραπατάει, δεν υπάρχει πουθενά παρά μόνο συντεταγμένη στα πινάκια των Δικαστηρίων και πάντα κατηγορούμενη … Η καθημερινότητα έχει διαβρωθεί και ο κοινωνικός ιστός έχει σπάσει. Όλα έχουν γίνει γιατί δεν υπάρχει νομιμότητα και δεν εκφράζονται οι θέσεις μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Η αύρα του στρατιωτικού Σπύρου Βασ. Μανιάτη θα δείξει στους πολίτες το δρόμο της αλλαγής, γιατί πάντα θα είναι 21 χρονών.

Να ‘ναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας, της κάθε μικρής ιδιαίτερης πατρίδας για όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  που γύρισαν μετά από 42 χρόνια στους τόπους τους.


Και πάλι σας ευχαριστώ.

Αικ. Καν. Φακάλου

Όλη η επικαιρότητα