«Ο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη οφείλεται στην κλιματική αλλάγη»

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας είναι γεγονός – Πού καταγράφηκαν τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

Ο ανελέητος καύσωνας που έπληξε τις τελευταίες μέρες την Ευρώπη είναι πέντε φορές πιο πιθανόν να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, εξηγούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την έρευνα τους, οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν το φαινόμενο πιο έντονο.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί ερευνητές, τα θερμικά κύματα τον Ιούνιο ήταν κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου πιο θερμά από παλαιότερα.

Ο καύσωνας, εξαιρετικής έντασης για μήνα Ιούνιο, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές φωτιές στην Ισπανία, ενώ μεγάλες ήταν και οι ζημιές σε διάφορους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας είναι γεγονός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, όπου την περασμένη Παρασκευή ο υδράργυρος «άγγιξε» τους 45,9 βαθμούς Κελσίου.

Ρεκόρ υψηλής για την εποχή θερμοκρασίας είχαν η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ισπανία.

«Στη Γερμανία καταγράφεται μια αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς σε σχέση με το 1881», επισημαίνει ο ειδικός Κρίστιαν Φράντσκε από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα θερμότερα από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών «συνιστούν σαφή ένδειξη της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής».

Όπως εξηγεί ο  Κρίστιαν Φράντσκε, υπάρχουν ενδείξεις ότι αλλάζει και η γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Η καλοκαιρινή κυκλοφορία, η οποία φέρνει συνήθως από τον Ατλαντικό νέα βαρομετρικά χαμηλά, έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες πιο αργή.