Κόσμος

Ο κύβος ερρίφθη – Η Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 για το Brexit στις 29 Μαρτίου

Ακούστε το άρθρο

Η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι στις 29 Μαρτίου θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.

Σύμφωνα με το City A.M, ο βρετανός πρέσβης στην ΕΕ, σερ Τιμ Μπάροου επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ντόναλντ Τουσκ τη Δευτέρα για να ενημερώσει σχετικά, ενώ η Τερέζα Μέι αναμένεται να επικοινωνήσει με τον κ. Τουσκ για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μέι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές.

«Πάντοτε ήμασταν σαφείς ότι θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο μέχρι το τέλος Μαρτίου και είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η Ντάουνινγκ Στριτ υποστηρίζει ότι η όλη διαδικασία θα κρατήσει δύο χρόνια.

Περιοδείες Μέι για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επισκέπτεται τη Δευτέρα την Ουαλία, πρώτο σταθμό της περιοδείας της πριν ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 που θα πυροδοτήσει και επίσημα την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το περσινό δημοψήφισμα για την έξοδο εξέθεσε τις ρωγμές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, με την πλειοψηφία των κατοίκων της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να παραμένουν υπέρμαχοι της ΕΕ αλλά να βρίσκονται σε μειοψηφία σε σχέση με τους κατοίκους της Αγγλίας και της Ουαλίας, οι οποίοι υποστήριξαν την έξοδο από την ΕΕ.

Σε μια οξεία πρόκληση προς τη Μέι, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είπε την περασμένη εβδομάδα πως θα προωθήσει ένα νέο δημοψήφισμα για αυτονομία της Σκωτίας εφόσον συνάντησε “έναν τούβλινο τοίχο αδιαλλαξίας” στο Λονδίνο όταν ζήτησε ξεχωριστή συμφωνία εξόδου για τη Σκωτία. Η Μέι αρνήθηκε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα, Σιν Φέιν, έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί ένα δημοψήφισμα αποχώρισης από το Ηνωμένο Βασίλειο “το ταχύτερο δυνατόν” για να ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Σήμερα η Μέι και ο υπουργός για θέματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα συναντηθούν με τον πρώτο υπουργό της Ουαλίας Κάρουϊν Τζόουνς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για να συζητήσουν πώς μπορεί η Ουαλία να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες που θα της προσφέρει το Brexit, είπε το γραφείο της.

“Από την πρώτη μου μέρα (…) έχω δηλώσει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μου να ενισχύσω και να διατηρίσω την πολύτιμη ενότητα (της χώρας). Έχω επίσης ξεκαθαρίσει ότι καθώς αποχωρούμε από την ΕΕ, θα εργασθώ για να παραδώσω μια συμφωνία η οποία συμφέρει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο”, είπε η Μέι σε δήλωσή της πριν την επίσκεψη.

“Θέλω κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες του μέλλοντος, και τις ουαλικές επιχειρήσεις να ωφεληθούν από το πιό ελεύθερο εμπόριο δυνατόν, ως μέλη ενός παγκόσμια συναλλασόμενου έθνους”.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα