Ο λαός μπροστάρης για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας – Οι φορείς ζητούν αποπομπή του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας

‘Μέτωπο’ για την διάσωση του Νοσοκομείου σχηματίζουν οι φορείς της Αμαλιάδας, οι οποίοι αποφάσισαν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την σύγκληση λαϊκής συνέλευσης προκειμένου να γίνουν συμμέτοχοι και όλοι οι πολίτες, έτσι ώστε από κοινού να αποτρέψουν τα σχέδια τα οποία εξυφαίνονται και έχουν ως στόχο την πλήρη υποβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας που θα έχει ως αποτέλεσμα το οριστικό κλείσιμο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την διάσωση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι σε σχέση με την προηγούμενη ευρεία συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί για το Νοσοκομείο, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε τίποτα αλλά ακριβώς το αντίθετο η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, γι’ αυτό και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή, βάσει των οποίων θα δρομολογηθούν και οι επόμενες κινήσεις.

Τι ζητούν οι φορείς

Και μπορεί κατά την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης οι συμμετέχοντες να έκαναν διαπιστώσεις  και να κατέθεσαν απόψεις, τα αιτήματα ωστόσο οριοθετούνται στο πλαίσιο των προτάσεων της Επιτροπής, όπως αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστα Τσαούση κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με τις βολές να εστιάζουν στο πρόσωπο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου.

Πέραν λοιπόν της σύγκλησης λαϊκής συνέλευσης, οι φορείς και η πόλη απαιτούν την παραίτηση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου, τον οποίο και χαρακτήρισαν αναξιόπιστο συνομιλητή και υπονομευτή της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην ‘Π’ ο κ. Τσαούσης, το επόμενο βήμα είναι να κηρυχθεί και ανεπιθύμητος για την πόλη.

Επίσης, ζητείται η αποσύνδεση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας από την ενιαία διοίκηση και να γίνει αυτόνομο, να τοποθετηθεί άμεσα ο κ. Γιάννης Χουζούρης στην θέση του αν. διοικητή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και απαιτείται πλέον να γίνονται εφημερίες νομού στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και όχι οι 8-10 εφημερίες που είχαν υποσχεθεί και οι οποίες δεν έγιναν ποτέ.

Παράλληλα, εξετάζεται η προσφυγή στις δικαστικές αρχές, αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και είναι εις βάρος του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσαούσης είπε χαρακτηριστικά ότι: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο…» και επέρριψε ευθύνες στον κ. Διαμαντόπουλο.

 

Με μελανά χρώματα

Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Νίκος Σδούγας όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος, περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, παρουσιάζοντας στοιχεία αλλά και την αλληλογραφία που έχει προηγηθεί και αποδεικνύει όπως είπαν τους χειρισμούς εις βάρος του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, κάλεσαν τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κάλεσαν την πόλη να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου φαρμακοποιών Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος στηλίτευσε την απουσία του κ. Διαμαντόπουλου από την συνεδρίαση και κάλεσε την πόλη να βγει στους δρόμους για το Νοσοκομείο.

Την λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις ζήτησε και ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κοροϊδία και ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο χρόνος δουλεύει εις βάρος του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας και δημιουργούνται τετελεσμένα και ζήτησε να ‘πυρά’ να στραφούν στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ο λαϊκός παράγοντας της πόλης μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.

Ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ να πάρουν θέση για το θέμα και αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Λυμπέρης ζήτησε την επαναφορά της διοικητικής αυτονομίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, να τηρηθεί ο Οργανισμός λειτουργίας, να επανέλθουν όλοι οι γιατροί που έχουν μετακινηθεί στον Πύργο και σε συνδυασμό με την λειτουργία της νέας πτέρυγας να λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία σε 24ωρη βάση.

Στα κακώς κείμενα στον χώρο της υγείας και στις ευθύνες της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κρεστένων Γιάννης Χουζούρης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και όπως είπε εκπροσωπούσε τον εαυτό του. Ο κ. Χουζούρης αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στους γιατρούς που δεν οργανώνουν τις εφημερίες τους, ενώ όπως είπε επίκεινται κάποιοι διορισμοί οι οποίοι δυστυχώς θα γίνουν μετά το Πάσχα. Αναγνώρισε επίσης την δυσκολία να είναι ‘ακέφαλο’ το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Νοσοκομείο δεν κλείνει αλλά υπολειτουργεί στην παρούσα φάση και αναγνώρισε ότι υπάρχουν ευθύνες.

Η συνεδρίαση ήταν μακρά και τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας  Κώστας Σπηλιόπουλος και Νεκτάριος Φαρμάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σιαψάλης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ήλιδας Δημήτρης Κράλλης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιος Σμέρος, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης.