Οικονομία

Ο μέσος Έλληνας «θυσιάζει» φέτος 198 μεροκάματα για πληρωμή φόρων και εισφορών

Ακούστε το άρθρο

Την εξοντωτική φορολόγηση που επιβλήθηκε στα χρόνια των μνημονίων -και δυστυχώς θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, για χρόνια- αναδεικνύει για άλλη μια χρονιά το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) με την ετήσια μελέτη για την Ημέρα Οικονομικής Ελευθερίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος Έλληνας θα εργαστεί φέτος μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου, για να πληρώσει φόρους και εισφορές στο κράτος.

«Ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια», οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος σημειώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας την αστοχία των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2017 που οδήγησε σε επιπλέον αύξηση φέτος των έμμεσων και άμεσων φόρων, ενώ αυξήθηκαν και οι εισφορές. 

Η συζήτηση δε θα γινόταν σε άλλο επίπεδο εάν τουλάχιστον οι κρατικές παροχές στον πολίτη ήταν υψηλού επιπέδου. Παρά όμως την υπερφορολόγηση «η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη Δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ» σημειώνεται στη μελέτη.

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – “Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦίΜ) έδωσαν το έναυσμα για σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να σημειώνει ότι «τώρα που βάλαμε γραβάτα, βγήκαμε στις αγορές και τελειώσαμε με την τρόικα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για την πραγματική οικονομία» και την Μιράντα Ξαφά, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, να συμφωνεί ότι είναι «είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης της φορολογίας».

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

  • Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2018, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 18η Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.
  • Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.
  • Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009 αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2017 ήταν η 6η Ιουλίου.
  • Η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.
  • Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα