Ο νέος «μπελάς» μετά την κατάργηση των αποδείξεων και πώς να τον ξεπεράσετε

Η συλλογή των χάρτινων αποδείξεων για όσους υποχρεούνται να κάνουν πληρωμές με κάρτες καταργήθηκε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξενοιάσατε. Κολλημένη με τη… χαρτούρα, η φορολογική αρχή βρήκε και πάλι τον τρόπο να μας ταλαιπωρεί καθώς δείχνει να μην εμπιστεύεται τα ηλεκτρονικά της συστήματα. Απίστευτο μεν, ελληνικό δε.

Μια συναλλαγή η οποία αφήνει ηλεκτρονικό ίχνος, μια συναλλαγή η οποία με το που πραγματοποιείται γίνεται γνωστή στο τραπεζικό σύστημα, μια συναλλαγή η οποία με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να κοινοποιηθεί και στις φορολογικές αρχές, πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί και από τον ίδιο τον φορολογούμενο «με κάθε πρόσφορο μέσο». Ελπίζουμε ότι όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ετοιμάσουν το νέο σύστημα καταγραφής των ηλεκτρονικών συναλλαγών –εκεί οι πληροφορίες θα συλλέγονται αυτόματα- ο φορολογούμενος θα πάψει να ασχολείται παρά μόνο αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Μέχρι τότε όμως, θα σας φανούν πολύτιμες οι ακόλουθες οδηγίες.

Ανάλογα με το εισόδημά τους, οι πολίτες για να κερδίζουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, πρέπει να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικό τρόπο ένα συγκεκριμένο ύψος δαπανών. Στην περίπτωση που η εφορία τους κάνει έλεγχο για το ποσό που ανέγραψαν ως ηλεκτρονικές δαπάνες στη δήλωσή τους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι όντως τις πραγματοποίησαν.

Τα έγγραφα

Με σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 και «για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο».

Ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, αναφέρονται τα παρακάτω:

– κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement)

– αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού,

– αναλυτική εικόνα καρτών,

– αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης,

– αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ.

Τα ηλεκτρονικά statements

Καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι να φυλούν τα έγγραφα statements ή να αποθηκεύουν στον υπολογιστή τους τα ηλεκτρονικά statements, για να τα έχουν έτοιμα σε περίπτωση ελέγχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν καλέσει τους πολίτες –πολλές φορές προσφέροντας και ανταμοιβή- να καταργήσουν την αποστολή των έγγραφων αναλυτικών καταστάσεων με τις συναλλαγές τους και να ενημερώνονται μέσω διαδικτύου. Στο e-banking όμως δεν παρέχεται η δυνατότητα απεριόριστης πρόσβασης στους λογαριασμούς του παρελθόντος. Για να αποφύγετε λοιπόν κάποια στιγμή στο μέλλον την επίσκεψη στο τραπεζικό κατάστημα, καλό θα ήταν να αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας τα statements. Υπάρχουν μέσα στον προσωπικό σας λογαριασμό του e-banking.

Ακόμη πάντως κι αν δεν γίνει αποθήκευση, μπορείτε να ζητήσετε δικαιολογητικά για τις δαπάνες που πραγματοποιήσατε με την κάρτα σας σε κατάστημα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να σας ζητηθεί προμήθεια.

 

fpress.gr