Αγροτικά Ηλεία

O.Π. Αμαλιάδας: Υπόμνημα 22 σημείων προς τον Μάκη Βορίδη

Ακούστε το άρθρο

Ζητούν άμεσα συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου – Χρήστος Βαλιανάτος: «Το 70% του εισοδήματος της Ηλείας προέρχεται από τον αγροτικό τομέα»

Υπόμνημα 22 σημείων απέστειλε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας και βιομηχανικής τομάτας Χρήστος Βαλιανάτος προς τον  νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τον υφυπουργό Κώστας Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα κ. Μπαγινέτα

Στο υπόμνημα αναφέρονται λεπτομερώς τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν κυρίως στις αποζημιώσεις, περιμένοντας να υπάρξει άμεση ανταπόκριση της νέας κυβέρνησης.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης εκπροσωπεί τη χώρα μας στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιείται την σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε σε αδιέξοδο»

Συγκεκριμένα ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος αναφέρει στο υπόμνημά του:

« Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ¨ανήμπορη¨ να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν ¨το κερασάκι στη τούρτα ¨, σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται, να βρει το ¨βηματισμό¨ του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και τους σεισμούς και στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί, στην προσπάθεια  των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά, ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή.

Στα παραπάνω, προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες, που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία  τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να οδηγούνται στη πλήρη καταστροφή, αφού στην προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης.

Τρανό παράδειγμα, οι βροχοπτώσεις που έπληξαν στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού τις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και Κορινθιακής σταφίδας και κηπευτικών, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην παραγωγή», τονίζει ο κ. Βαλιανάτος και συνεχίζει:

«Στο σημείο μηδέν
η παραγωγή»

«Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στο πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση, ο οποίος  χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το νομό Ηλείας  είναι τεράστιο.

Εκπροσωπώντας τους αγρότες του νομού Ηλείας  θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας αγρότης δεν έχει πει ότι δε θέλει να φορολογηθεί. Ζητάμε μια δίκαιη φορολόγηση στην οποία θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν θα χρεωθούμε στο ελληνικό δημόσιο. Δεν ζητάμε τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, την ώρα που το 50% των αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ρύθμιση αυτών και δεν θα μπορέσει κανείς να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση το τριπλάσιο. Το κόστος παραγωγής κρίνεται ήδη δυσβάσταχτο και επιβάλλεται η μείωσή του. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο, στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρια.. οι νέες αυξήσεις είναι ανεπίτρεπτες.  Εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαθρωτικά μέτρα, το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσουν, θα αποτύχει. Σε ένα δυο χρόνια θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν».

Τα διαρθρωτικά μέτρα

Και ο κ. Βαλιανάτος συνεχίζει: «Όταν λέμε διαθρωτικά μέτρα εννοούμε:

  1. Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.

Το ακούμε να εγκαινιάζεται για  πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό Γεώργιο   Ράλλη το 1981 και ακόμα δεν είναι έτοιμο.

Απαραίτητο να γίνει για όλα τα προϊόντα που καλλιεργεί ο νομός. Τι επιτυγχάνεται:

 

  • Ποιότητα προϊόντων
  • Ταυτότητα προϊόντων
  • Ικανοποιητική προσφορά και ζήτηση
  • Καλύτερη πληροφόρηση για την αγορά
  • Καλύτερη τιμή παραγωγού
  • Καλύτερη τιμή καταναλωτή
  • Εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος
  1. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου

Το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη στη τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευση των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νομό Ηλείας.

  1.  Ομάδες Παραγωγών

Πρέπει να γίνει εξυγίανση, να απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να προσφέρουν στο κύκλωμα της εμπορίας. Να υπάρχει ένας μόνιμος νόμος πλαίσιο και όχι όταν αλλάζει ο κάθε υπουργός να αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο, με συνέπεια να μην εφαρμόζεται κανένας νόμος ποτέ.   Επίσης να δοθούν προς χρήση στις ομάδες παραγωγών που είναι ενήμερες στο Μητρώο τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση   Συνεταιριστικών Οργανώσεων.  Επίσης διάλογο και συνεργασία με τις διεπαγγελματικές  οργανώσεις των παραγωγών.

  1. Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
  2. Φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη.
  3. Λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.
  4. Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους μέσα από νέο πιστωτικό ίδρυμα.
  5. Αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή.
  6. Αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων, ιδιαίτερα των εισαγόμενων.
  7.   Αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία.
  8. Αναπροσαρμογή του κανονισμού ΕΛ.ΓΑ. προσαρμοσμένος στις σημερινές καιρικές συνθήκες. Επίσης, όπως προβλέπεται ημερομηνία μέχρι  πότε θα πληρώσουν τις εισφορές οι αγρότες να προβλέπεται και μέχρι πότε  θα αποζημιωθούν  από τις ζημιές που έχουν υποστεί. Επίσης να υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού  εισφορών με δικαιούμενά  αποζημίωσης.
  9. Κατάργηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

 

  1. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Αναδιάρθρωση-εγκατάσταση ποικιλιών με τα απαραίτητα εμπορικά-καταναλωτικά χαρακτηριστικά σε ζώνες του Ν. Ηλείας.

Ανάγκη αντιπαγετικής προστασίας (εγκατάσταση ανεμομικτών).

  1. ΠΑΤΑΤΑ
  • Κίνητρα στους Παραγωγούς μέσω των σχεδίων βελτίωσης να εγκαταστήσουν ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση του προϊόντος
  • Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας (παρατήρηση του φαινομένου τριπλάσιας διαφοράς τιμής από παραγωγό σε καταναλωτή)
  • Διασφάλιση από πατάτες εξωτερικού με ποιοτικούς ελέγχους
  • Τυποποίηση-Συσκευασία-Ταυτότητα
  • Δημιουργία Ομάδας Παραγωγών
  1. ΚΑΡΠΟΥΖΙ
  • Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας
  • Μητρώο Εξαγωγέων-Εμπόρων
  • Δραστηριοποίηση των Ομάδων Παραγωγών
  • Τυποποίηση –Συσκευασία –Ταυτότητα
  1. ΤΟΕΒ

Αναδιοργάνωση Ο.Ε.Β. του Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου και αναβάθμιση του προσωπικού με προοπτική την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού και τη μείωση του κόστους χρήσης.

  1. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΔΕ

Μετά την  ένταξη  στο Κανονικό Καθεστώς και την επιβάρυνση των παραγωγών με το λογιστικό κόστος οι  Αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε άλλα οικονομικά βάρη. Η πλειοψηφία των Αγροτών έχουν μικρό κλήρο και συνήθως δηλώνουν τα ίδια αγροτεμάχια.  Σε αυτούς τους παραγωγούς να δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς κανένα κόστος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να ταχυδρομεί τις αιτήσεις των παραγωγών και  όσοι δεν έχουν καμία μεταβολή να τις υπογράφουν και να την επιστρέφουν στον Οργανισμό.

  1. ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Αναδιάρθρωση Κορινθιακής  Σταφίδας:

Προτεραιότητα της αγροτικής πολιτικής πρέπει να αποτελεί και η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’επέκταση των Σταφιδοκαλλιεργητών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει το μονοπώλιο σχεδόν της Κορινθιακής Σταφίδας καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την στήριξη του Ελληνικού Κράτους για τη συνέχιση και διατήρηση της καλλιέργειας.

Από την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας παράγεται ένα προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς τη δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό όμως κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας.

  1. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  1. Έλεγχοι τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα   όσο και εντός των τυροκομείων για την προστασία της Φέτας  ως ΠΟΠ.

Β. Διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό

       Γ. Μείωση  του κόστους παραγωγής με ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος  του πετρελαίου.       

Δ. Ένταξη όλων των αιτούντων κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.                                                                                                                Ε. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης  των σταυλικών εγκαταστάσεων                                                                                                             Ζ. Επίσης ισχύσουν πάλι  τα κριτήριά  επιλογής για την  εξισωτική αποζημίωση

20.ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ Άμεσα πρέπει να μοιραστούν στους πραγματικούς  αγρότες οι οποίοι καλλιεργώντας αυτές τις εκτάσεις θα προσφέρουν και στην Εθνική Οικονομία.  Προτεραιότητα οι νέοι Αγρότες                                                                21. Διεκδίκηση αυξημένων πόρων για αγρότες κτηνοτρόφους από την νέα Κοινή Αγροτική πολιτική                                                                                             22.Διατήρηση  της Βιομηχανικής Τομάτας και Κορινθιακής Σταφίδας στη συνδεδεμένη ενίσχυση και μετα το 2021.                                                                                           Κύριε υπουργέ ζητάμε συνάντηση μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα αγροτικά προβλήματα του Νομού μας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται διότι το εισόδημα του Νομού Ηλείας στο 70%  προέρχεται από τον Αγροτικό τομέα. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας και περιμένουμε την πρόσκλησή σας»

Όλη η επικαιρότητα