Ηλεία

Ο παλαιότερος κουρέας της Βουπρασίας – Στη Βάρδα στο ίδιο σημείο από το 1965

Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε να βρεθώ στη Βάρδα, στην οδό Αγίου Νικολάου για να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια όταν ο πατέρας μου με πήγαινε στο μαρμπέρικο της γειτονιάς στη Θεσσαλονίκη για κούρεμα. Μπαρμπέρης, για τους νεώτερους, είναι ο σημερινός κομμωτής.

Ο 77χρονος κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος διατηρεί σήμερα στην Βάρδα το παλαιότερο κουρείο της περιοχής. Πρέπει να είναι το παλαιότερο κουρείο στη Βουπρασία.  Ένα μικρό μαγαζάκι που άνοιξε το  1965 εκεί στην Αγίου Νικολάου και παραμένει στο ίδιο σημείο 52 χρόνια. Ο χρόνος δεν έχει αγγίξει αυτή τη γωνιά. Η ίδια επιγραφή, η ίδια πόρτα, οι ίδιες πολυθρόνες. Μόνο οι άνθρωποι άλλαξαν μεγάλωσαν, έφυγαν…

Και κομμωτήριο

Η γυναίκα του κ. Χρήστου η Αγγελική, διατηρούσε ακριβώς δίπλα από το κουρείο του συζύγου της κομμωτήριο. «Ήταν καταπληκτική γυναίκα και κομμώτρια η Αγγελική. Είχε περάσει και από το Χίλτον στην Αθήνα και έκανε καταπληκτικές κομμώσεις», θυμάται με συγκίνηση ο κ. Χρήστος για την γυναίκα του που απεβίωσε το 2011.

Ο 77χρονος κουρέας έχει σταθερούς πελάτες. «Οι τιμές είναι φθηνές, 5 ευρώ το κούρεμα και 8 ευρώ κούρεμα και ξύρισμα». Χέρι σταθερό και απαλό, όπως μου  είπαν γείτονες που τον προτιμούν. «Δυστυχώς σήμερα οι νέοι μας δεν ξέρουν να κουρεύονται. Πολλές φορές γίνονται σαν καραγκιόζηδες. Το κούρεμα που είναι πάντα στη μόδα είναι το κλασσικό το καρέ. Βλέπω επίσης πολλούς με μούσι. Ο άνδρας πρέπει να είναι πάντα ευπρεπισμένος. Φρεσκοξυρισμένος και καλοξυρισμένος…»

Καθηγήτρια Ιατρικής η κόρη του

Στον τοίχο ανάμεσα στους καθρέπτες μια φωτογραφία. Ο κύριος Χρήστος με την σύζυγό του την κόρη τους και τον γαμπρό τους.

Η κόρη του κ. Χρήστου η κ. Μαρία Λαμπροπούλου είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Έχω μια υπέροχη κόρη και δύο καταπληκτικά εγγόνια που όλοι ζούνε στην Αλεξανδρούπολη», μας λέει με δικαιολογημένη περηφάνια ο κ Χρήστος.

Λίγο πριν φύγω κοιτάχτηκα στον παλιό καθρέπτη του κουρείου. «Μάλλον θέλω ξύρισμα», είπα στον μπαρμπέρη.  «Κάθισε…».  Και ακολούθησε ξύρισμα και  φινίρισμα με φαλτσέτα για το περίγραμμα της κόμης και αμέσως μετά η μυρωδιά του οινοπνεύματος. Είχα καιρό να νιώσω αυτή την αίσθηση του οινοπνεύματος στον ξυρισμένο σβέρκο. Επέστρεψαν πάλι οι παιδικές αναμνήσεις μου,  όταν μετά το κούρεμα ακολουθούσε και η φιλική καρπαζιά με το «άντε με τις υγείες σου»!

Όλη η επικαιρότητα