Εκλογές Πολιτική

Ο Πάνος Σκουρλέτης στην Πάτρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτοδιοικητικές προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις δικές μας»

Ακούστε το άρθρο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει και θα στηρίξει αυτοδιοικητικές προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις δικές μας προτάσεις. Και αυτό κάνουμε, όχι μόνο στην Πάτρα και στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη χώρα».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις που έκανε απόψε στην Πάτρα, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών, κομματικών στελεχών και αυτοδιοικητικών στελεχών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή τις προσεχείς εκλογές σε δήμους και Περιφέρειες.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ότι «αν περιμένετε να ακούσετε χρίσματα, νομίζω ότι κάνετε ένα μεγάλο λάθος, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πολιτεύεται, με αυτή την παλαιοκομματική λογική, σεβόμενος την αυτονομία της αυτοδιοίκησης».

«Εμείς» συνέχισε, «θα υποστηρίξουμε, θα στηρίξουμε αυτοδιοικητικές προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις δικές μας προτάσεις και αυτό κάνουμε όχι μόνο εδώ στην Πάτρα, όχι μόνο εδώ στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη χώρα».

Σε αυτό το σημείο, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν μία ξεχωριστή σημασία», διότι όπως εξήγησε, «γίνονται έπειτα από την ψήφιση μιας μεγάλης θεσμικής μεταρρύθμισης, που καθιερώνει την απλή αναλογική, δίνει δυνατότητες χειραφέτησης της ίδιας της αυτοδιοίκησης και κυρίως έρχεται μετά από ένα διάστημα κυβερνητικού έργου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, έμπρακτης στήριξης της αυτοδιοίκησης.»

Μάλιστα, όπως σημείωσε «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν δοθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων του πρώτου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, χώρια αυτά τα οποία έχουν δοθεί μέσω του ΕΣΠΑ, των τομεακών προγραμμάτων, αλλά και από τις περιφέρειας».

Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση, ότι «αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανοίξουν, σε κάθε περίπτωση, μία νέα σελίδα για την αυτοδιοίκηση».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει για υποψήφιο δήμαρχο Πατρέων, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργο Ρώρο σημείωσε:

«Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να κουβεντιάσουμε όλες τις προτάσεις και τις σκέψεις που υπάρχουν. Ο κ. Ρώρος γνωρίζω ότι είναι περίπου δέκα χρόνια πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου. ‘Αρα λοιπόν θα έλεγα, ότι είναι ένας, με την καλή έννοια, παράγοντας της πόλης που ξέρει πάρα πολλά πράγματα για την εμπορική της ζωή, για τους επαγγελματίες και δεν θα έβρισκα πιο γειωμένη αυτοδιοικητική πρόταση, από το πρόσωπό του».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τη στήριξη στον σημερινό περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο σεβασμός της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης» και συμπλήρωσε: «Εμείς θα συνεργαστούμε με όσους μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτοδιοικητικούς όρους, σε σχέση με τις προτάσεις τους, με τα προγράμματά τους για τις τοπικές κοινωνίες και για τις Περιφέρειες. Αυτό μας ενδιαφέρει και εκεί πάνω θεωρώ ότι υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις».

Παράλληλα, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «εμείς δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με έναν υποψήφιο, ο οποίος υποστηρίζει τις απόψεις Νέας Δημοκρατίας, που θέλει να μειώνονται και άλλο οι άνθρωποι, οι οποίοι απασχολούνται στην αυτοδιοίκηση και αναφέρομαι στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πέντε αποχωρήσεις και τη μία πρόσληψη».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με κάποιους άλλους, που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτοδιοίκησης,, είτε αυτή αφορά την καθαριότητα ή διάφορες άλλες υπηρεσίες, που αντιλαμβάνονται σε τελική ανάλυση το ρόλο των δήμων ως ενός τροχονόμου που μοιράζει δουλειές στον ένα και στον άλλο ιδιώτη».

«Με αυτές τις απόψεις» πρόσθεσε «είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι και ως εκ τούτου συνεργαζόμαστε με όσους έχουμε μία κοινή οπτική για τα πράγματα της πόλης και της Περιφέρειας» επαναλαμβάνοντας ότι «το κόμμα δεν υποκαθιστά τις αυτοδιοικητικές κινήσεις και εμείς θα στηρίξουμε αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες και πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα μπορέσουμε να συμπέσουμε σε συγκεκριμένα προγράμματα που θα αφορούν τον δήμο, την περιοχή και την πόλη».

Τέλος, απαντώντας ο Πάνος Σκουρλέτης σε ερώτηση για τις βουλευτικές εκλογές, είπε ότι «θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019».

Πηγή: politikanea

Όλη η επικαιρότητα